Elokuva
Oceanic-lentoyhtiön kansainvälinen lento 815 Sydneystä matkaa valtameren ylitse kohti Los Angelesia. Joitain tunteja myöhemmin, lentokone joutuu kuitenkin epämääräiseen onnettomuuteen ja aloittaa syöksykierteen kohti maanpintaa. Pukuun pukeutunut Jack (Matthew Fox) herää keskeltä viidakkoa, tietämättä missä on. Ohi kävelevä koira ja taskussaan oleva minibaarin viinapullo enteilee tulevaa. Hoiperrellessaan kohti rantaa, hänen ympärillensä levittäytyy lentokoneonnettomuuden aiheuttama kaaos; lentokoneen repeytyneet osat ovat lentäneet pitkin rantaa, ihmiset huutavat ja katsovat tuhoa paniikissa, uskomatta näkemäänsä. Matkustajakoneen syöksylasku on vaatinut veronsa. Jack on yksi onnettomuuden 48:sta selviytyjästä, haaksirikkoutuneena tuntemattomalla saarella.
J. J. Abramsin uusin sarja, Lost, alkaa vakuuttavan intensiivisesti. Ensimmäiset viisitoista minuuttia tuovat hyvin esille sen kaaoksen ja paniikin, jonka voisi olettaakin löytävän valtavan onnettomuustilanteen luota. Lentokoneen tuhoutunut runko vetelee viimeisiään paratiisinomaisen kauniin saaren rannalla, samalla kuin kymmenet loukkaantuneet etsivät omaisiaan romun seasta. Epätoivoiset huudot säestävät liekkien kera melankolista duettoaan, ventovieraiden auttaessa toisiaan hädästä ja tuskasta. Kukaan ei tiedä mitä tapahtui, missä ollaan, tai miten he edes selviytyivät.
Päivien ja jaksojen edetessä Lost muuttuu alun jännittävästä ja mysteerisestä lähtöasetelmastaan lähemmäksi saaren henkilöihin ja heidän välisiin suhteisiin, säilyttäen kuitenkin mystisyyden. Loppua kohden jaksot muuttuvat takaumavetoisiksi, keskittyen yhteen henkilöön ja hänen menneisyyteensä. Pienissä annoksissa nähtävät takaumat paljastavat henkilöiden menneisyydestä ajoittain yllättäviäkin salaisuuksia, ja usein hahmokohtaiset jaksot seuraavat myös samaisen hahmon elämää saarella. Kerrontatyyli ei ole kuitenkaan välttämättä monien mieleen, sillä pahimmillaan takaumien avulla saari jätetään taustalle lähes kokonaan.
Ensimmäisen kauden aikana keskitytään 48 ihmisen joukosta reiluun kymmeneen henkilöön, jättäen pelivaraa jatkoa ajatellen. Isosta joukosta huolimatta Lost keskittyy pääosin noin neljän hengen ryhmään: yleispätevä lääkäri Jack, naiskauneutta edustava Kate (Evangeline Lilly), irakilainen Sayid (Naveen Andrews) ja vähintäänkin salaperäinen Locke (Terry O'Quinn). Kyseinen nelikko, tai ainakin joku heistä, on yleensä jaksoa eteenpäin vievässä juonessa jollain tavalla mukana. Sarjan muita henkilöitä ovat rokkitähti Charlie (Dominic Monaghan), raskaana oleva Claire (Emilie De Ravin), tuore isä Michael (Harold Perinneau) ja hänen kymmenvuotias poikansa Walt (Malcolm David Kelley), korealainen pariskunta Jin (Daniel Dae Kim) ja Sun Kwon (Yoon-jin Kim), koominen sidekick Hurley (Jorge Garcia), sisarukset Shannon (Maggie Grace) ja Boone (Ian Somerhalder), sekä lipevä hamstraaja Sawyer (Josh Holloway). Vaikka joukko onkin kirjavan laaja, saa jokainen yhden tai useamman jakson itselleen, joissa heidän menneisyyttään ja nykyistä elämää saarella valotetaan hieman enemmän. Asian kääntöpuolena on joidenkin hahmojen tylsyys, eikä kaikkien hahmojen menneisyys voi olla yhtä mielenkiintoinen kuin muiden.
Sarjan eloton päähenkilö, saari, on puolestaan erittäin mielenkiintoinen. Jo ensimmäisestä jaksosta asti on selvää, ettei kyseessä ole mikä tahansa paratiisi ekvaattorin tienoilta. Hiljalleen paljastuvat salaisuudet mystisestä saaresta pitävät otteessaan, eikä yllätyksistä saaren ja henkilöiden suhteen ole puutetta. 25 jakson aikavälille mahtuu kuitenkin kokonaisuuksia, jotka eivät edistä saaren taustalla pyörivää juonta juuri ollenkaan, vaan keskittyvät juurikin ihmishenkilöihin. Lost on enemmänkin eksoottisessa miljöössä tapahtuva ihmissuhdedraamasarja, eikä niinkään saaren mysteereitä tutkiva etsiväsarja. Saaren alkuperän tutkiminen jää usein taka-alalle, keskittyessä hahmojen uuteen elämään lento-onnettomuuden jälkeen.
Lostin suureen näyttelijäjoukkoon kuuluu oikeastaan vain yksi suurempi nimi, Dominic Monaghan, jonka menestyksestä on kiittäminen Taru sormusten herrasta -trilogiaa. Muiden näyttelijöiden meriittilista jääkin sitten sivuosiin ja pahimmassa tapauksessa vain ekstrojen tasolle. Oikeastaan ainoat hieman tunnetummat näyttelijät sarjassa ovat Terry O'Quinn (X-Files, Millenium, Alias) ja Harold Perinneau (Matrix, Oz), jotka molemmat ovat tulleet tutuiksi pääosin aikaisempien menestyssarjojen myötä. Näyttelijöiden tuntemattomuus tuo Lostiin oman jännitteensä, sillä arvaamattoman saaren vaaratilanteisiin joutuessa heidän kohtalostaan alkaa välittää. Lost on monelle melko varma ponnahduslauta eteenpäin elokuvaurallaan.
Tulevaisuus tulee olemaan Lostin pahin vihollinen. Tekijät ovat todenneet haastatteluissaan tehneen sarjasta tietyn mittaisen, mutta studiopamppujen käskystä johtuen sarjasta tehdään niin pitkä kuin on tarpeen. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että mikäli katsojia vain riittää jatkossakin, tulee Lostista pahimmassa tapauksessa X-Filesien kaltainen mammuttisarja, jonka ideat loppuvat kauan ennen maaliviivaa. Ensimmäisen kauden lähtökohdista päätellen, kyseinen toimenpide ei tule tekemään hallaa sarjan taustalla pyörivälle juonelle, joka jo nytkin laahaa ajoittain. 48 selviytyjästä kun saa tarpeen tulleen venytettyä kymmenittäin sivujuonia eri henkilöiden menneisyyttä raotellen, samalla poistaen vanhoiksi menneitä hahmoja ja paljastaen saaren mysteereitä tuuma kerrallaan. Toivotaan ettei näin tule käymään.
Kuva
Anamorfinen 1.78:1-suhteinen kuva on tv-sarjatasolla huippuluokkaa. Hawaiin saaristomaisemat ovat saaneet ansaitun käsittelyn, ja viidakon henkeäsalpaava vehreys ja saaren paratiisimaisuus ovat elementissään. Värit toistuvat luonnollisen terävästi, eikä tarkkuus jää juuri sen huonommaksi. Lähiotoksissa terävyys on erinomainen ja hieman laajemmissa otoksissa jäädään karvan verran jälkeen. Mustan taso on hyvä, mutta hämärämmissä otoksissa on havaittavissa staattisuutta ja lievää pehmeyttä. Yksityiskohtien taso on kohdillaan myös hämärimmissä kohtauksissa.
Ääni
Julkaisu sisältää englannin- ja saksankielisen Dolby Digital 5.1 -ääniraidan, sekä Dolby Digital 2.0 -miksatun ranskankielisen raidan. Kaksi jälkimmäistä vaihtoehtoa ovat aikalailla turhia.
Dolby Digital 5.1 -ääniraita toimii tv-sarjatasoon verrattuna melkein yhtä hyvällä teholla kuin kuvakin, ja saaren näkymätön elämä herää onnistuneesti eloon. Toiminnallisten kohtauksien yhteydessä tilantuntua käytetään hienosti hyväksi, eikä matalampia taajuuksia ole unohdettu. Dialogi on niin ikään selkeää.
Lisämateriaali
Lievää kiirettä on nähtävästi ollut tuottajilla saada sarja DVD:lle äkkiä, sillä kiitettävästä määrästään huolimatta julkaisu sisältää lähes pelkästään ensimmäisiin jaksoihin keskittyvää materiaalia.
Kommenttiraidat – Kommenttiraidat ovat kaikki melko inforikkaita. Etenkin pilottiin keskittyvä raidalla tuodaan esille useita mielenkiintoisia pikkujuttuja tuotannosta ja näyttelijöistä. Poikkeuksellisena lisänä pilotin kommenttiraita myös katkaistaan keskivaiheilla, jolloin siirrytään syvällisempään kulissien takaiseen materiaaliin kyseisestä kohtauksesta. Muissa raidoissa näyttelijät puhuvat omista kokemuksistaan ja heidän hahmoihinsa keskittyvistä jaksoista.
- Pilot (tuottajat J.J. Abrams, Damon Lindelof ja Bryan Burk)
- Walkabout (tuottajat Jack Bender, David Fury ja näyttelijä Terry O'Quinn)
- Moth (tuottajat Damon Lindelof, Bryan Burk ja näyttelijä Dominic Monaghan)
- Hearts and Minds (tuottajat Carlton Cuse, Javier Grillo-Marxuach, sekä näyttelijät Maggie Grace ja Ian Sommerhalder)
Departure:
The Genesis of Lost (08:45) – Lyhykäinen läpikäynti sarjan synnystä, mihin suuntaan se tulisi lähtemään ja J. J. Abramsin mukaantulosta. Kestostaan johtuen asiaa ei keretä juurikaan käymään alkuinnostuksia pidemmälle.
Before They Were Lost (22:56) – Sarjan neljäntoista päähenkilön valitsemisprosessi ja heidän hahmojensa muokkaukseen keskittyvä dokumentti on ihan mielenkiintoista kuunneltavaa. Osiossa paljastuu kuinka hahmoja muutettiin melko radikaalistikin ennen kuvauksia.
Welcome to Oahu: The Making of the Pilot (33:22) – Pilottijakson Making of -dokumentti keskittyy suhteellisen yksityiskohtaisesti kuvauksiin ja tehosteisiin. Asiaa tulee niin näyttelijöiltä, tekijöiltä, säveltäjältä kuin leikkaajilta, vaikka kaksi jälkimmäistä saakin melko vähän puheaikaa.
The Art of Matthew Fox (06:05) – Jackia näyttelemän Foxin tekemästä kuvakirjasta kooste, jossa näytetään miehen ottamia kuvia kauniilta saarelta ajoittaisten kommenttien kera.
Lost@Comicon (01:45) – Lyhyt pätkä pilotin aiheuttamasta reaktiosta Comicon-messuilla.
Tales from the Island:
Lost: On Location – Pienempiä koosteita eri jaksoista, jotka sisältävät jonkin hieman uniikimman kohtauksen muuhun sarjaan nähden. Asia siirtyy villisikojen käsittelystä korealaiseen kulttuuriin ja käsirysyistä Shannon-Boone-suhteeseen.
- The Trouble with Boars (05:17)
- House of the Rising Sun (07:18)
- All the Best Cowboys Have Daddy Issues (04:55)
- Whatever the Case May Be (02:57)
- Hearts and Minds (06:19)
- Exodus (09:21)
On Set with Jimmy Kimmel (7:14) – Karismaton talk show -juontaja matkaa Lostin kuvauspaikoille ja vitsailee näyttelijöiden kanssa erinäisistä tyhmyyksistä.
Backstage with Drive Shaft (06:39) – Charlien Drive Shaft -bändiin keskittyvä lyhyt featurette, jossa käydään läpi bändin muistettavimman kappaleen syntyä tuottajaporukan inside-läpästä.
Lost Revealed:
The Lost Flashbacks – Kaksi takaumaa, joiden yhteiskesto on noin viisi ja puoli minuuttia. Toisessa takaumassa näytetään Clairen elämää ennen lentokonetta, ja toisessa Sayidin.
Deleted Scenes (14:03) – Kolmetoista kappaletta poistettuja kohtauksia, jotka voi katsoa joko putkeen tai erikseen. Melko moni on pätkitty ihan syystä, pidentäen vain tiettyä kohtausta entisestään ilman kunnollista infoarvoa. Osan olisi voinut kuitenkin jättää sarjaan.
Bloopers from the Set (4:16) – Osio sisältää tukun pilalle menneitä kohtauksia ja yleistä pelleilyä kulissien takaisessa maailmassa.
Live from the Museum of Television & Radio (10:57) – Paley-festivaalia varten järjestetty keskustelutilaisuus, jossa sarjan luojat ja suurin osa näyttelijöistä on pyydetty yleisön eteen haastateltaviksi. Vaikka kooste ei sisällä minkäänlaista triviaa, huomaa tilaisuutta katsottaessa kuinka lämpimät suhteet tekijäporukalla on toisiaan kohtaan.
Yhteenveto
Lost on menestyssarjoistaan tunnetun J. J. Abramsin uusin yritys, jossa joukko lento-onnettomuudesta selviytyneitä aloittaa uuden elämän salaperäisellä saarella. Vahvasti henkilöpainotteinen kerrontatapa raottaa saaren ja henkilöiden salaisuuksia pala palalta. Ruotsalainen DVD-julkaisu on erinomainen, vaikka hieman hätäinen anti paistaakin läpi lisämateriaalin osalta.
- Kirjaudu sisään lähettääksesi kommentteja