Elokuva:
"Brothers and sisters, I'm here to tell you that I charge the white man. I charge the white man with being the greatest murderer on earth. I charge the white man with being the greatest kidnapper on earth! There is no place in this world that that man can go and say he created peace and harmony."
60-luku oli Yhdysvalloissa muutoksen aikaa. Monia suurmiehiä syntyi - monia kuoli. Yksi heistä tunnettiin nimellä Red, Detroit Red, Malcolm Little - Malcolm X. Pikkurikollisesta muodostui yksi Yhdysvaltojen afrikkalaisamerikkalaisten suurimmista ja tärkeimmistä esikuvista, esitaistelijoista. Nuori, musta ja määrätietoinen elokuvaohjaaja Spike Lee tekee vuonna 1992 valmistuneessa Malcolm X -elokuvassaan ansaittua kunniaa yhdelle aikamme merkittävimmälle suurmiehelle. Hallittu ja vakaasti etenevä elokuva on paitsi yhteiskunnallisesti tärkeä ja merkittävä, myös elokuvataiteellisesti vakuuttava ja upea teos. Harva elokuva on alkanut yhtä vaikuttavasti; Amerikan lipulla, palavalla Amerikan lipulla.
Elokuva alkaa Malcolm X:n (Denzel Washington), tai niinä aikoina Rediksi kutsutun Malcolm Littlen nuoruusvuosista Bostonissa, palaten kuitenkin aika ajoin pienillä muistelmilla syventämään Malcolmin lapsuusmuistoja. Malcolmin isän, Earl Littlen, brutaalin murhaamisen jälkeen vuonna 1931 sosiaaliviranomaiset repivät Littlen suurperheen pirstaleiksi. Kaikki olivat enemmän tai vähemmän omillaan. Ilman esikuvaa, mustana miehenä valkoisen miehen maailmassa kasvanut Malcolm ajautui pikkuhiljaa rikoksen houkuttavalle polulle. Sodan aikaisessa Amerikassa monet "nekruiksi" kutsutut mustat nuoret joutuivat tekemään jotain lainvastaista henkensä pitimiksi; välittämään uhkapelivetoja, myymään marisätkiä, ryöstämään asuntoja - hankkimaan valkoisen tyttöystävän.
Bostonin vuodet nopeasti sivuuttava elokuva aloittaa varsinaisen kerronnallisen etenemisensä Malcolmin New Yorkin Harlemin ajoista. Harlemissa Malcolmista muodostui muutaman pikkuduunin (noina aikoina tarjoilija oli mustalle erittäin arvostettu ja korkeatasoinen ammatti) jälkeen todellinen vedättäjä, alamaailman kerman vakiokasvo, huumepoliisin silmätikku. Rikoksen polku päättyy kuitenkin usein oikeuden eteen, ja ei aikaakaan, kun Malcolm oli istumassa liki kymmenen vuoden tuomiota yhdessä rikostoverinsa Shortyn (Spike Lee) kanssa. Vankilassa Malcolm tutustui Nation of Islam -järjestöön ja alkoi kyseenalaistamaan valkoisen miehen törkeää alistamista ja röyhkeää aivopesua. Malcolm kääntyi muslimiksi.
Nation of Islamin, jonka johtohenkilönä toimi ministeri Elijah Muhammad (Al Freeman Jr.), oppien mukaan vain täydellinen ero valkoisesta yhteiskunnasta mahdollistaisi afrikkalaisamerikkalaisten pelastuksen. Malcolm Little jätti orjanimensä ja X, tuntematonta edustava merkki korvasi Littlen. Hän aloitti vakaan ja antaumuksellisen poliittisen työnsä mustien puolestapuhujana ja sai osakseen suurta suosiota - sekä maanlaajuista vihaa. Loistavasta puhemiehestä, pelottomasta esitaistelijasta ja kuuden lapsen isästä muodostui lopulta liian suuri uhka Nation of Islman -järjestölle - ja koko valkoiselle maailmalle.
"We had the best organization a black man's ever had. Niggers ruined it."
Spike Leen varma ja hallittu ote tarinaan on ihailtavaa katseltavaa. Malcolm X:n itse kirjoittamaan (tosin Alex Haleyn avustuksella, joka viimeisteli kirjan Malcolmin poistuttua keskuudestamme helmikuussa 1965, muutamaa kuukautta ennen kirjan valmistumista) kirjaan perustuva käsikirjoitus on Arnold Perlin ja Spike Leen käsialaa. Käsikirjoitus onnistuu hienosti tiivistämään Malcolmin elämäntarinan yli kolmetuntiseksi elokuvaksi, yhdistäen verrattain nokkelasti erityisesti Malcolmin nuoruuden tapahtumat tiiviiksi, mutta tunnistettavaksi ja kattavaksi kokonaisuudeksi. Mukaan on mahtunut muun muassa Malcolmin - silloisen Detroit Redin - kovanahkaiset rikostoverit West Indian Archie (loistava Delroy Lindo) ja Sutenööri-Sammy (Larry McCoy).
Leen kuvallinen ote on parhaimmillaan. Visuaalinen ilme vaihtuu vaikuttavasti Malcolmin elämänvaiheissa, säilyttäen kuitenkin ehjän kokonaisuuden. Paikoitellen jopa dokumentaariseksi heittäytyvästä kuvamateriaalista paistaa kuitenkin alati läpi Leen omaleimaisuus; unenomaisesti hohtavat keskustelu-kohtaukset, vahvat kuvalliset kontrastit, upeat, miltei kokeilevat sommitelmat sekä rohkea kameratyöskentely. Elokuvan on kuvannut Leen hyvä ystävä Ernest R. Dickerson, joka vastasi myös kaikista Leen aiempien elokuvien kuvauksista. Malcolm X:n jälkeen mies vaihtoi kuitenkin itsekin ohjaamisen puolelle.
Denzel Washington elokuvan nimiroolissa tekee yhden uransa, jos ei parhaimmista niin vähintäänkin tärkeimmistä roolisuorituksistaan. Ulkoisesti hyvin paljon - tai ainakin tarpeeksi paljon - Malcolm X:ltä näyttävä Washington on onnistunut vangitsemaan Malcolmin eri elämänvaiheiden ulkoisen ja henkisen olemuksen. Keikaripuvussaan lindy hopia tanssiva Malcolm on kuin toiselta planeetalta pyhiinvaelluksella Mekassa olevaan Malcolmiin verrattuna. Denzel tulkitsee hienosti niin kovapintaista rikollista, kuin perheensä puolesta pelkäävä aviomiestäkin.
"My father used to say that you can't make a rooster stop crowing once the sun has come up. Well, the sun is up."
Vaikka Denzel onkin elokuvan pääroolissa hyvin dominoiva, mahtuu yli kolmetuntiseen elokuvaan runsaasti muitakin hyviä roolisuorituksia. Spike Lee on Malcolmin nuoruudenystävän, Shortyn, roolissa ehkäpä Do the Right Thing - Kuuma päivä (1989) -elokuvan pääroolin jälkeen parhaimmassa vedossa. Myös Leen vakionäyttelijät Delroy Lindo ja Roger Guenveur Smith tekevät erinomaista työtä, joskin jälkimmäisen rooli on ajallisesti hyvin pieni. Malcolmin vaimoa näyttelevä Angela Bassett antaa paikoitellen jopa kyyniselle kuvaukselle mukavaa kontrastia taka-alalle työn kiireissä jäävänä vaimona, joka joutuu pelkäämään alituisesti miehensä ja lastensa turvallisuuden puolesta.
Elokuvan taival valkokankaalle ei ollut helppo. Vaikka Spike Lee on jo nykyään tunnettu ja arvostettu elokuvaohjaaja, oli vuonna 1992 35-vuotias Lee vielä kaikkea muuta. Hyvin menestyneestä Do the Right Thing -elokuvasta huolimatta Lee ei onnistunut saamaan tarvitsemaansa rahoitusta studioiden polkiessa häntä alati maahan. Oman palkkansakin likoon pistänyt Lee ei onnistunut pitämään elokuvaa tuotannossa, joten hän julkisti riitansa Warner Brothers -yhtiön kanssa ja haki apua tunnetuilta ystäviltään, kuten Oprah Winfreyltä, Michael Jordanilta ja Bill Cosbylta, saaden lopulta riittävän rahoituksen kuvauksien loppuun viemiselle.
"No, we've never seen democracy! All we've seen is hypocrisy! We don't see any American Dream. We've experienced only the American nightmare."
Leen Malcolm X -ohjaus on miehen henkilökohtaisen uran tärkein ja varmasti yksi parhaimmista, jos ei paras elokuva. Elokuva on vakuuttava ja siistimäton kuvaus menetetyn suurmiehen elämästä, eikä kovin suuria kerronnallisia vapauksia ole tällä kertaa onneksemme otettu (tosin kaikki viittaukset ministeri Louis Farrakhaniin piti poistaa, Leelle osoitettujen suorien uhkauksien vuoksi). Jos mies tullaan muistamaan yhdestä teostaan, olisi enemmän kuin toivottua Malcolm X -elokuvan siunaantuvan Spike Leen muistettavimmaksi teoksi.
Kuva:
Elokuvan kuva (1,85:1 letterbox) on ei-anamorfiseksi kuvaksi jopa häikäisevän hyvä. Pientä rakeisuutta on kuitenkin havaittavissa kautta linjan. Kuva on myös paikoitellen hyvin sumea, johtuen tosin osaltaan varmasti Leen tarkoituksellisesta kuvan muokkauksesta. Kuva on kuitenkin ei-anamorfisen kuvan kärkikastia ja kokonaisuudessaan mielyttävää katseltavaa.
Ääni:
Jos kuva jäi hieman kaipailemaan anamorfisuutta, ovat äänet vähintäänkin mallikkaan työn tulosta. Dolby Digital 5.1 -äänet kuulostavat erittäin hyvältä ja surround-järjestelmää käytetään taidokkaasta tilavaikutelman luomiseen, eikä häiritsevän innokkaita ylilyöntejä esiinny. Ääniraita on draamaelokuvaksi hyvin dynaaminen ja vaikuttavaa kuunneltavaa.
Lee on koonnut jälleen erittäin vakuuttavan soundtrack-listan. Ääniraidalla jammailevat oman aikansa valovoimaisimmat tähdet ja karismaattisimmat konkarit, kuten Ray Charles, Duke Ellington, Billie Holiday, Lionel Hampton sekä Sam Cooke, jonka upea A Change Is Gonna Come -kappale kuljettaa katsojan elokuvan sydäntä riipaisevaan kliimaksiin. Elokuvaa varten sävelletystä musiikista vastaa Leen hovisäveltäjä, taitava saksofonisti Terence Blanchard, joka tekee elokuvassa myös pienen cameon.
Lisämateriaali:
Ainoastaan teatteritraileri. Mikään muukaan Malcolm X -julkaisu ei kuitenkaan sisällä lisämateriaalia edes nimeksi. R1-alueen julkaisu sisältää Cast & Crew Biographies sekä Awards Information -osiot. R2 Italia -julkaisu taas ei sisällä lainkaan lisämateriaalia.
Yhteenveto:
Spike Leen ohjaama Malcolm X on varmasti yksi 90-luvun tärkeimmistä henkilökuvista elokuvataiteen saralla. Upeasti hallittu kokonaisuus kertoo afroamerikkalaisen suurmiehen elämäntarinan vakuuttavasti ja lähdemateriaaliaan kunnioittaen. Denzel Washington tekee yhden uransa mieleenpainuvimmista roolisuorituksia ministeri Malcolm X:nä. Koska kovin harvat suostuvat enää tarttumaan kirjoihin, tarjoaa Leen loistava ohjaustyö etuoikeutetun mahdollisuuden sivistää itseään - mahdollisuuden, jonka jokaisen tulisi käyttää.
DVD on laadultaan hyvää tasoa, jääden kuitenkin kaipaamaan anamorfista kuvaa. R1 ja R2 Italia -versiot sisältävät molemmat anamorfisen kuvan, mutta R2 Italia -julkaisu kruunaa kuitenkin makean kakkunsa vielä DTS-äänillä.
- Kirjaudu sisään lähettääksesi kommentteja