Alkuperäinen nimi: 
Manchester by the Sea
Lajityyppi: 
Valmistusvuosi: 
2016
Valmistusmaa: 
Käsikirjoittaja: 
Musiikki: 
Ikäsuositus: 
12
Kesto: 
137
Manchester by the Sea
Jussi U. Pellonpää, Ke, 22/03/2017 - 19:43

Elokuva

Bostonissa talkkarin hommia tekevällä mörököllillä Lee Chandlerilla (Casey Affleck) on ollut syynsä häipyä jo vuosia sitten kotikaupungistaan Manchesterista, mutta Joe-veljen (Kyle Chandler) kuolema tuo miehen takaisin traagisten muistojen täyttämään rannikkokaupunkiin. Omien demoniensa kiusaama Lee saa kauhukseen kuulla Joen määränneen hänet huoltajaksi 16-vuotiaalle Patrickille (Lucas Hedges), tehtävään, johon hän ei mistään hinnasta haluaisi ryhtyä. Kaksikon välille syntyy kuitenkin hatara suhde, jossa toisiaan tukien kumpikin yrittää selvittää välinsä menneisyyden kanssa.

Ohjaaja-käsikirjoittaja Kenneth Lonerganin Oscar-palkittu Manchester by the Sea (paras miespääosa, paras alkuperäinen käsikirjoitus) on palkintonsa ansainnut. Koskettava ja melankolinen kertomus sovituksesta ja anteeksiannosta on kokolailla täydellinen esitys, upealla dialogilla täytetty draama, jossa näyttelijät tekevät toinen toistaan vakuuttavampaa työtä.

Lonerganin teatteritausta näkyy kuitenkin kohtausten paikoin jopa liiallisuuteen menevänä hallintana ja suunnitteluna, jokaisen liikkeen, eleen ja ilmeen ollessa juuri eikä melkein, samalla kun staattinen kamera taltioi tunteenpurkaukset täsmälleen oikeassa paikassa. Huippuunsa hiottuun kokonaisuuten tuo kuitenkin ilmaa ja pehmeyttä vapauttava huumori, jolla sisuksia syvältä vääntävään traagisuuteen tuodaan vapautta ja sympaattisuutta.

Manchester by the Sea on tarinaltaan sinällään tuttu juttu, mutta tapa, jolla Lonergan Leen elämästä kertoo, tarttuu ja koskettaa monin tavoin ja onnistuu olemaan tyystin omanlaisensa.

Vuosikaudet Ben-veljensä varjossa vakuuttavaa työtä tehnyt Casey Affleck on pääosan Leenä jokaisen ylisanan arvoinen, syyllisyyden täyttämänä miehenä, jonka näennäisesti kovan ulkokuoren alla sykkii rikki revitty sydän. Leen sisäisen tuskan paitsi tuntee, myös ymmärtää tarinan paljastessa sen syyvyden, josta tuliset demonit kumpuavat. Nuori debytantti Lucas Hedges tekee vahvan roolin isänsä poismenosta monin tavoin oireilevana Patrickina, eikä pahaa sanaa ole myöskään Leen ex-vaimoa Randia näyttelevästä Michelle Williamsista. Pienimmätkin sivuroolit on paitsi miehitetty ajatuksella, myös kirjoitettu kokonaisiksi ihmisiksi. Gretchen Moll on Patrickin ongelmainen äiti Elise, Matthew Brodedick Jeffrey, tämän uusi sulhanen ja C.J. Wilson George, Chandlerin perheen läheinen ystävä.

Yhteenveto

Upeasti näytelty ja kauniisti kerrottu tarina syyllisyydestä, sovituksesta ja anteeksiannosta.Copyright © FilmiFIN 2004 - 2016