Elokuva
Omintakeisista ohjauksistaan tunnettu Wes Anderson jatkaa samalla linjalla uutuuselokuvassaan Moonrise Kingdom. Kahden nuorukaisen ensirakkaudesta kertova lämminhenkinen komedia on riemastuttava yhdistelmä vilpitöntä lapsuutta, absurdia huumoria ja sujuvaa tarinankerrontaa. 1960-luvulle sijoittuvan elokuvan keskiössä ovat Sam (Jared Gilman) ja Suzy (Kara Hawyard), joiden yhteinen karkumatka luontoon herättää koko pienen saariyhteisön etsintäpuuhiin. Samaan aikaan horisontissa siintää kaikkien tietämättä vuosikymmenen voimakkain myrsky.
Varsinaista juonta suurempaan osaan nousevat kuitenkin Andersonin omaperäinen maailma ja sen hullunkuriset yksilöt. Jacques-Yves Cousteauta muistuttava kertoja (Bob Balaban) rytmittää tarinaa luontodokumenttia mukailevin selonteoin, joissa lähestyvälle myrskylle kasataan alati merkityksellisempää painoa. Tupakkaa polttavaa partiojohtajaa (Edward Norton) ei voi hyvällä omatunnolla edes kutsua tunnolliseksi nuorten kaitsijaksi, vaikka osoittautuukin lopulta yhdeksi elokuvan sydämellisimmistä hahmoista. Osa Andersonin luoman maailman viettelevyyttä onkin juuri mielenvikaisten hahmojen sielukkuus.
Absurdisuudestaan huolimatta ohjaajan ja Roman Coppolan käsikirjoitus käsittelee myös synkempiä teemoja, kuten syrjintää ja perheongelmia, mutta tekee sen niin viettelevällä viattomuudella, ettei näkemäänsä voi suhtautua kuin hymyillen. Huumori kukkiikin monin paikoin tummempaan päin. Syntistä nautintoa korostetaan entisestään vakavasti käyttäytyvien hahmojen avulla, vaikka aihe itsessään saattaa olla tabu. Erikoinen lähestymistapa luo elokuvalle varsin omaperäisen ja suorastaan satumaisen tunnelman.
Viimeisen niitin eriskummalliseen maailmaan antaa itse ohjaaja. Alun nukkekotimainen esittely asettaa katsojan välittömästi oikeaan mielentilaan, eikä teatraalinen ote karise ennen lopputekstejä. Paikoin koulunäytelmää mukailevat lavasteet ja ylitsepursuava dramatisointi tuovat kerrontaan vain pirteyttä. Robert D. Yeomanin lämminhenkinen kuvaus ja Andrew Weisblumin leikkaus puolestaan viimeistelevät kokemuksen ja tuovat tarinaan omintakeisen rytmin.
Tekniikka
Lämminhenkinen 1960-lukua henkivä kuva on kellertävän filtterin lävitse suodatettua nostalgiaa. Vääristyneestä sävymaailmasta huolimatta värit toistuvat upeasti ja henkivät tavoiteltua tunnelmaa. Kohinainen kuva kärsii myös pehmeydestä. Kokonaisuudessaan anti jää kauaksi teräväpiirtostandardeista, mutta toisaalta se toistuu juuri niin kuin ohjaaja on sen halunnutkin.
DTS-HD MA 5.1 -raita toistaa elävän äänimaailman upeasti. Aktiivinen tilakäyttö toistaa hienovaraisesti rikkaan ympäristön luomat tehosteet ja nousee paikoin jopa mahtipontiseen tykitykseen elokuvan orkestraalisia sävellyksiä taltioidessa.
Lisämateriaali
Julkaisun lisämateriaali koostuu kolmesta hyvin lyhyestä mainosvideosta.
Yhteenveto
Moonrise Kingdom on ehtaa Wes Andersonia. Omaperäinen nuoren rakkaudenylistys on väärällään mielenvikaisia hahmoja ja absurdeja tilanteita, jotka ohjaaja taltioi lähes teatraalisen veikein vedoksin.
- Kirjaudu sisään lähettääksesi kommentteja