Alkuperäinen nimi: 
Mustang
Lajityyppi: 
Julkaisija: 
Valmistusvuosi: 
2015
Valmistusmaa: 
Musiikki: 
Ikäsuositus: 
11
Kesto: 
97
Mustang
Jussi U. Pellonpää, To, 31/03/2016 - 00:00

Elokuva
Pienessä turkkilaisessa kylässä puhkeaa ennen kokematon skandaali, kun saman perheen viisi orpoa tytärtä, Lale (Günes Sensoy), Nur (Doga Doguslu), Ece (Elit Iscan), Selma (Tugba Sunguroglu) ja Sonay (Ilayda Akdogan) ajavat kasvatti-isänsä setä-Erolin (Ayberk Pekcan) ja isoäitinsä (Nihal Koldas) hulluuden partaalle riekkumalla sopimattomasti nuorten poikien kanssa rannalla. Äärikonservatiiviset kasvattajat uskovat perinteisiin, eikä niihin kuulu antaa naispuolisen jälkikasvun päättää omasta tulevaisuudestaan. Puoliso kun hankitaan vallan muilla keinoin ja muiden toimesta, eikä asialla ole mitään tekemistä esimerkiksi rakkauden kanssa. Kun tilanne kärjistyy entisestään, kalterit ilmestyvät ikkunoihin ja lopulta aseetkin otetaan esiin, on kaikkille osapuolille selvää, että nyt kyseessä on vallankumoukseen ja kapinaan verrattava tapahtumaketju, joka ei voi kaikkien osalta päättyä onnellisesti.

Naisohjaajien kapeaan kärkeen kertaheitolla kiilaavan Deniz Gamze Ergüvenin ohjaama ja Alice Vinocourin kanssa käsikirjoittama, parhaan ulkomaisen elokuvan Oscar-palkinnolle ehdolla ollut Mustang tarttuu länsimaalaiselle ajattelulle kaukaiseen aiheeseen, mutta tekee sen vahvasti ja kuin varkain jännitystä ja jännitteitä kasvattaen. Elokuvan nimen mukaisesti mustangeihin, villihevosiin, ei autoihin, vertautuvat nuoret tytöt lähettävät katsojalle tärkeän ja ajankohtaisen sanoman valitettavan vahvasti yhä vallalla olevista käyttäytymismalleista, joiden on pakko muuttua maailman mukana, muuten jälki voi olla hyvinkin rumaa.

Ergüven hallitsee hienosti kokonaisuuden, aloittaa tapainkuvauksensa kesäisen iloisella otteella siirtyen siitä keppostelujen ja hassujen pakomatkojen kautta kivaa komiikkaakin sisältäviin kohtauksiin. Mutta kun tyttöjen röyhkeys sääntöjä kohtaan kasvaa, kasvavat myös vallanpitäjien otteet hitaasti kohti raakaa realismia, jossa väkivaltakin astuu peliin. Kovalla kädellä kasvatettujen vanhempien kaavoihin kangistunut maailma törmää uudistusmielisten nuorten universumiin ja uuden sukupolven ajatusmalleihin vaikuttavin tuloksin ja Mustang nouseekin yhdeksi viime vuoden parhaista euroelokuvista. David Chizalletin ja Ersin Gokin liki tuleva kameratyöskentely tallentaa tilanteet läheltä ja aitoina, kun taas tunnelman luo multitaiteilija Nick Caven luottokumppanina tutuksi tulleen Warren Ellisin hieno ja monisärmäinen musiikki.

Jokainen roolityö tehdään antaumuksella, ja vaikka kaiken keskiössä onkin sisarusarjan nuorin, Lale, jota raikas ja herkkä Gunes Sensoy kuvittaa upeasti, jokaiselle osanottajalle löytyy tarpeeksi omaa tilaa loistaa. Sivummalla Erol Afsin on tyttöjä jelppivä kuorma-autokuski Yasin ja Bahar Kerimoglu Lalen ihailema omapäinen opettaja neiti Dilek.

Yhteenveto
Hieno ja asiallinen yhdistelmä realismia, draamaa ja vahvaa tarinankerrontaa.

Anamorfinen: 
Anamorfinen
Levymäärä: 
0
Arvosana DVD:lle: 
Arvosana kuvasta: 
Arvosana äänestä: 
Arvosana bonusmateriaaleista: 
Pakkotekstitys: 
On
Kuvagalleria: 


Copyright © FilmiFIN 2004 - 2016