Elokuva
Night of the Living Dead on kauhuohjaaja George A. Romeron jo klassikoksi muodostuneen zombie-trilogian ensimmäinen elokuva. NotLD valmistui vuonna 1968 ja se nauttii nykyään todellista kulttisuosiota kauhuelokuvien ystävien keskuudessa. Jopa maailman pelottavimmaksi elokuvaksi olen sitä kuullut kehuttavan, mutta se lienee jo pientä liioittelua. Jatko-osat Dawn of the Dead (1978) ja Day of the Dead (1985) ovat kaikin puolin ykkösosaa parempia teoksia.
Night of the Living Dead julkaistiin pari vuotta sitten Suomessa Future Filmin toimesta, mutta kyseinen julkaisu sisälsi vain niin sanotun 30th Anniversary Editionin eli suomeksi version, jonka elokuvan käsikirjoittaja John A. Russo raiskasi kuvaamalla siihen kokonaan uusia kohtauksia. Night of the Living Deadin ystävät tietenkin raivostuivat näistä lisäyksistä, mutta onneksi tämän kesän alussa myös Suomessa julkaistiin Trilogy of the Dead -boksi, joka sisältää aidon ja aluperäisen NotLD:n. Nyt arvosteltavana oleva Millennium Edition oli pitkään ainoa julkaisu, jossa oli alkuperäinen Romeron versio ja vieläpä 5.1-miksauksella, jota ei vanhasta skandijulkaisusta löytynyt.
Elokuvan juoni on lyhykäisyydessään seuraavanlainen: Sisarukset Barbra ja Johnny ovat viemässä muistomerkkiä isänsä haudalle, kun he huomaavat hautausmaalla kankeasti vaeltelevan vanhan miehen. Mies hyökkää Johnnyn kimppuun ja Barbra pääsee pakenemaan hylättyyn taloon, jossa on jo muitakin zombieita paenneita ihmisiä. Elävät kuolleet piirittävät pian talon, mutta yhteistyö talon sisällä ei kuitenkaan tunnu jatkuvan valtataistelun vuoksi pelaavan, ja kaiken kukkuraksi talossa on yksi pureman saanut tyttö.
Night of the Living Dead ei pahemmin tapahtumiaan selittele. Zombie-epidemia vain alkaa ja ihmisten ei auta muu, kuin yrittää puolustautua sitä vastaan. Mystisyys onkin laimean kauhun lisäksi elokuvan kantavin voima. Night of the Living Deadia voisi verrata vuonna 2002 valmistuneeseen Signsiin, joka on selvästikin käyttänyt NotLD:ia paljon esikuvanaan. Molemmissa elokuvissa tapahtumat saavat alkunsa äkkiarvaamatta ja molemmissa linnoittaudutaan taloon sisään. Se mikä erottaa Signsin Night of the Living Deadista, on Romeron paljon Shyamalania kyynisempi ihmiskuva. Romeron elokuvat ovat aina sisältäneet jonkin vahvan yhteiskuntakriittisen viestin, niin myös Night of the Living Dead. Talon umpeen naulaaminen ei paljoa auta, sillä loppujen lopuksi se todellinen uhka tuleekin sisältä päin, ihminen on tilantesta huolimatta toiselle ihmiselle susi.
Night of the Living Dead on George A. Romeron ensimmäinen käsikirjoitus-, ohjaus-, kuvaus- ja leikkaustyö, joten ehkä se osaltaan selittääkin hieman amatöörimäisen toteutuksen typerästi käyttäytyvine ihmisineen ja suojaviivan ylityksineen. Barbra on klassinen kauhuelokuvan nainen, joka puolustautuu kirkumalla ja ottaa pienetkin järkytykset vastaan pyörtymällä. Zombieita ei ole vaivauduttu paljoa maskeeraamaan ja päivä kääntyy yöksi minuutissa.
Oli NotLD sitten klassiko tai ei, on se silti allekirjoittaneen mielestä yksi maailman yliarvostetuimmista elokuvista. Se ei saa meikäläistä pelkäämään millään ja ihmisten epälooginen käytös enimmäkseen ärsyttää. Ilmeisesti yleisö ei ollut vielä 60-luvulla pahemmin zombieihin tottunut, joten tämäkin materiaali upposi sen ajan ihmisiin kuin *krhm* vanhaan naiseen.
Kuva
Kuva on kokenut hienon restauroinnin. Lähes kaikki filmin roskat ja halkeamat on korjattu ja kaikki vanhoissa elokuvissa ilmenevä kuvan pehmeys on poissa. Kaikki sävyt mustan ja valkoisen välillä toistuvat hyvin, joten elokuvassa tapahtuvat yökohtauksetkaan eivät mene täysin tukkoon, kuten ennen. Ei kuva tosin aivan virheetön kaikkine kohinoineen ja aliasointeineen ole, kiekkoa voisi kuitenkin pitää "hyvä restaurointi"-referenssilevynä. Hyvää työtä ovat THX:n insinörtit kerrankin tehneet.
Kuva on alkuperäinen 1.37:1, eikä tietenkään ole anamorfinen.
Ääni
Ääniraitoja on valittavissa kaksi kappaletta: Dolby Digitalin 5.1 ja 2.0 mono, joista mono-raita tarjosi yllätyksekseni yleisesti paremman toiston selkeämmän dialoginsa ja paremman dynamiikkansa ansiosta. 5.1-raidalla puhe on jaettu jokaiseen etukanavaan, mikä tekee siitä epäselvemmän kuuloisen. Sen sijaan musiikki kuulostaa 5.1-raidalla paremmalta, sillä myös se on jaettu kaikkiin etukanaviin mono-raidan yhden kanavan sijaan. Takakanavista ei kuulu koko elokuvan aikana pihaustakaan yhtä puolen sekunnin ukkosen jyrähdystä lukuun ottamatta.
Night of the Living Deadin äänimaailma on lähes täysin dialogipainotteista ja molemmilla raidoilla puheesta saa hyvin selvää. Kumpikin raita ajaa siis asiansa ja sehän on tärkeintä varsinkin, kun levyllä ei ole edes englanninkielistä tekstitykstä.
Lisämateriaali
Kommenttiraita 1:ssä ovat äänessä elokuvan käsikirjoittaja/ohjaaja/kuvaaja/leikkaaja George A. Romero, käsikirjoittaja John A. Russo, tuottaja Karl Hardman, joka myös näytteli elokuvassa ihan isoa roolia Harry Cooperina, ja Helen Cooperia esittänyt Marilyn Eastman.
Kommenttiraita 2:n ovat täyttäneet loput elokuvan keskeisimmistä näyttelijöistä, kuten Russel Streiner, Judith O´Dea, Keith Wayne, Kyra Schon, Vince Survinski ja Bill Hinzman.
Theatrical Trailer on kyllä lievästi sanottuna vanhan mallinen. Traileri kestää parisen minuuttia ja on suurimmaksi osaksi saman toistoa.
TV Spot kestää minuutin ja vastaa nykypäivän traileria.
Treatment/Original Script eli ilmeisesti aivan ensimmäinen käsikirjoitusvedos. Kymmeniä sivuja pelkkää tylsää tekstiä, kukahan tätäkin jaksaa lukea.
Personal Scrapbooks and Memorabilia eli jonkinlainen leikekirja, joka sisältää valokuvia ja elokuvaan liittyviä lehtiartikkeleita ym.
Night of the Living Bread Noin kahdeksan minuuttinen vuonna –85 valmistunut mukahauska parodiaelokuva Night of the Living Deadista.
Duane Jones (The Last Interview) Beniä esittävän Duane Jonesin viimeinen haastattelu ennen kuolemaansa. Kyseessä on ilmeisesti radiohaatsattelu, sillä haastattelussa ei ole kuvaa mukana vaan ruudussa pyörii ainoastaan muutama screenshotti NotLD:sta. Haastattelu kestää n. 16 minuuttia.
Judith Ripley Interview Noin kymmenminuuttinen Judyn esittäjän Judith Ripleyn haastattelu.
Beginnings: The Latent Image / Hardman Eastman Studios
About the Studios on muutaman sivun tekstimuodossa oleva esittely Hardman Eastman -studioiden historiasta jne.
Commercials pitää sisällään yhteensä seitsemän olut-, pesuaine- grillihiili- ja Guinessin ennätystenkirjamainosta. Tiedä sitten, miten nämäkään liittyvät Night of the Living Deadiin.
Ottakes from "The Derelict" sisältää yhden poistetun kohtauksen jostakin täysin tuntemattomasta elokuvasta The Derelict.
Breaking Out of Commercials About Image Ten kertoo tekstimuodossa, miten Night of the Living Dead –elokuvan idea sai alkunsa ja muutenkin koko tarinan NotLD:n takana.
Scenes from "There´s Always Vanilla", A "Lost" Film by George A. Romero, kaksi pätkää jostakin meikäläiselle täysin tuntemattomasta Romeron elokuvasta.
Theatrical Poster and Stills from "There´s Always Vanilla" eli valokuvia ja julisteita samaisesta tuntemattomasta elokuvasta.
Lisämateriaalia on siis ihan paljon näinkin vanhaksi elokuvaksi, mutta suurin osa siitä on äärimmäisen tylsää ja puuduttavaa tavaraa. Osa taas ei liity itse elokuvaan millään tavalla.
Yhteenveto
Yksi maailman yliarvostetuimmista kauhuelokuvista on saanut hyvän restauroinnin ja jopa 5.1-miksauksen, joka ei kylläkään pääse positiivisesti yllättämään. Ekstrat ovat laihat ja väistämättäkin tulee mieleen, että levylle on vain heitetty jotain ekstroja paremman myynnin takaamiseksi.
Elokuvan alussa on tavallinen THX-traileri.
- Kirjaudu sisään lähettääksesi kommentteja