Alkuperäinen nimi: 
The Pianist
Lajityyppi: 
Julkaisija: 
Valmistusvuosi: 
2002
Ohjaaja: 
Musiikki: 
Ikäsuositus: 
K15
Kesto: 
142
Pianisti
Jari Tomppo, Ma, 30/08/2004 - 00:00

Elokuva:


Puolalaissyntyinen Roman Polanski on epäilemättä läpikäynyt oman henkilökohtaisen helvettinsä moneen kertaan, mutta kovimmassa koulussa vuonna 1933 syntynyt Polanski oli viettäessään lapsuutensa Krakovan gettoon sullottuna yhtenä monista natsi-Saksan juutalaisvainojen uhreista. Polanski ja hänen keskitysleirille päätynyt isänsä olivat onnekkaita selviten hengissä, toisin kuin kuusi miljoonaa muuta. Näiden kuuden miljoonan joukossa oli myös kaasukammiossa kuollut Roman Polanskin äiti.


Ohjaajalleen täysin ansaitun parhaan ohjaajan Oscarin tuonut Pianisti kertoo puolalaisen muusikon Wladislaw Szpilmanin selviytymistarinan Varsovan getossa pohjautuen Szpilmanin heti sodan jälkeen kokemuksistaan kirjoittamaan kirjaan. Yhtä paljon kuin Szpilmanin tarina Pianisti on kuitenkin Roman Polanskin tarina. Monet elokuvan kohtauksista ovatkin peräisin suoraan Polanskin omista muistikuvista. Elokuvan keskeisessä roolissa nuori Adrien Brody tekee erinomaisen vakuuttavan roolisuorituksen, jonka Yhdysvaltain elokuva-akatemia katsoi Oscarin arvoiseksi. Brodyn hienovaraisen eleetön tulkinta onkin Pianistin sydän sillä elokuvassa on pitkiä kohtauksia, joissa hän esiintyy yksin ilman vastanäyttelijöiden tukea.


 


Elokuvan avauskohtauksessa lahjakas nuori pianisti Wladislaw Szpilman soittaa suorassa radiolähetyksessä Chopinia kun saksalaisten pommeja alkaa putoilla Varsovaan. Szpilmanin perhe on sangen varakas ja tottunut turvattuun elämään, joten ensimmäinen reaktio kiristyviin juutalaislakeihin on epäuskoisen torjuva. Vähän kerrallaan silmukka kuitenkin kiristyy ja omaisuutensa saksalaisten takavarikoissa menettäneet Szpilmanit joutuvat muuttamaan kodistaan ahtaaseen gettoon yhdessä 360.000 kodistaan karkotetun juutalaisen kanssa. Juutalaisia valvomaan gettoon perustetaan juutalaismiliisi, joka vastaa getossa saksalaisten määräysten toimeenpanosta toivoen näin ostavansa itselleen lisää elinaikaa. Miliisin riveihin värväytyy myös Wladislaw Szpilmanin hyvä ystävä, joka tarjoaa Wladislawille ja hänen veljelleen Henrykille (Ed Stoppard) mahdollisuutta liittyä mukaan. Veljekset kieltäytyvät, mutta vanhan ystävyyden nimissä sama ystävä pelastaa Wladislawin kuolemanleiriin vievästä junasta. Vietettyään jonkun aikaa työleiriksi muuttuneessa getossa Szpilman pakenee ja piileskelee sodan loppuajan Varsovan kaupungissa puolalaisen vastarintaliikkeen avustamana seuraten sivusta kaupungin asteittaista muuttumista rauniokasaksi.


Vähän ennen sodan päättymistä saksalainen kapteeni Wilm Hosenfeld (Thomas Kretchmann) törmää sattumalta raunioissa piileskelevään Szpilmaniin. Olkoonkin että tapahtumat perustuvat todellisuuteen ja ovat luettavissa Szpilmanin kirjasta en kuvaile tätä kohtausta sen tarkemmin kuin toteamalla sen olevan kouluesimerkki tehokkaan kohtauksen rakentamisesta äärimmäisen hienovaraisesti.


 


Vaikka Pianisti kertoo äärimmäisen hirveistä tapahtumista on se kuitenkin erittäin rauhallinen, jopa optimistinen elokuva. Tietenkin elokuvassa on järkyttäviä väkivaltakohtauksia, mutta missään vaiheessa tekijät eivät sorru alleviivaamaan tai osoittelemaan sormella Steven Spielbergin Schindlerin listan tapaan. Polanskin elokuvassa kaikki juutalaiset eivät ole pyhimyksiä eivätkä kaikki saksalaiset hirviöitä. Szpilman on elokuvassa lähinnä sivustakatsoja, jonka kautta seuraamme erästä ihmiskunnan historian synkimmistä ajanjaksoista. Kuitenkin Szpilman vaikeillakin hetkillä ammentaa itselleen voimaa rakastamastaan musiikista ja säilyttää uskonsa selviytymiseen vaikka kaikki hänen läheisensä ovat kuolleet.


Mielenkiintoinen anekdootti Schindlerin listaan liittyen: Tiettävästi Spielberg tarjosi kyseistä elokuvaa Polanskin ohjattavaksi, mutta tämä kieltäytyi kunniasta koska omien kokemuksiensa perusteella tiesi kuinka sattumanvaraista eloonjääminen tuosta synkästä ajasta loppujen lopuksi oli. Toisin kuin Schindlerin listan päähenkilö, Wladislaw Szpilman ei ole sankari eikä omantuntonsa kanssa painiva ristiretkeläinen. Hän on vain eloonjäänyt, joka selvitäkseen tarvitsi sekä onnea että apua monilta ei-juutalaisilta. Tämä epäilemättä kuvastaa Polanskinkin maailmankuvaa. Hän selvisi hengissä, mutta kantaa elinikäisiä arpia sielussaan äitinsä kuoleman takia.




Kuva:


Anamorfinen kuva on oikeassa kuvasuhteessa. Kuva on yleisesti ottaen hyvälaatuinen ja ilahduttavan vapaa kaikenlaisista häiriöistä. Elokuvan värimaisema on sangen hillitty ja toistuu DVD:ltä sellaisena kuin pitääkin. Kaikin puolin tasokas esitys.




Ääni:


Dolby Digital 5.1 -ääniraita on varsin laadukasta työtä. Kuten tällaisessa dialogivetoisessa draamassa asiaan kuuluu, painottuu äänimaisema vahvasti etukanaviin. Muutamassa toiminnallisemmassa kohtauksessa, esimerkiksi avauskohtauksen pommituksessa, heräävät kuitenkin kaikki kanavat mallikkaasti eloon.


Wojciech Kilarin elokuvaan säveltämä pianopainotteinen musiikkimaailma toimii upeasti elokuvan tunnelmien kehystäjänä.




Lisämateriaali:


Vaikka kyseessä on tuplalevy jonka kantta koristaa teksti "Kahden levyn erikoispainos" ei lisämateriaalia ole tarjolla kovinkaan paljoa. Mukana on kuitenkin erinomainen 39-minuuttinen Tarina selviytymisestä -dokumentti, joka kertoo taustoja elokuvasta, Szpilmanin todellisesta elämästä sekä ennenkaikkea runsaasti mielenkiintoista tietoa Roman Polanskin omasta lapsuudesta Krakovan getossa. Dokumentti on niin mielenkiintoinen että jäin kaipaamaan elokuvaan Polanskin kommenttiraitaa, mutta sellaista ei tietääkseni ole edes tallennettu.


Muu tarjolla oleva lisämateriaali on sitä puolipakollista mainoshuttua, jota levyjen täytteeksi tungetaan: Kuvagalleria, julistegalleria, traileri sekä äärimmäisen pelkistetyt filmografiat Polanskilta, Brodylta ja Kretchmannilta.


Elokuva on pakkotekstitetty pohjoismaisilla kielillä ja myös kakkoslevyn dokumentti on tekstitetty samoilla kielillä.




Yhteenveto:


Pianisti voi hyvinkin olla Roman Polanskin pitkän ja komean uran tärkein elokuva. Ainakin se lienee monellakin tasolla hänen henkilökohtaisin työnsä. Adrien Brody puolestaan tekee erään lähihistorian hienoimmista roolisuorituksista valkokankaalla joten kyseessä voi hyvinkin olla paras koskaan tehty elokuva toisen maailmansodan juutalaisvainoista.


DVD:n kuva ja ääni ovat hyvää keskitasoa ja kakkoslevyn dokumentti on lyhyestä kestostaan huolimatta erittäin valaiseva. Tämä julkaisu on siis kaikin puolin suositeltava hankinta, pakkotekstityksestä huolimatta.


Suositeltavia linkkejä:


Wladyslaw Szpilman in Reel Faces
Wladyslaw Szpilman "The Pianist" Official Homepage

Kuvasuhde: 
1,85:1
Anamorfinen: 
Anamorfinen
Alkuperäiskieli: 
Levymäärä: 
2
Aluekoodi: 
Lisätietoa: 
Elokuvan myyntiversion arvosteluun tarjosi <a href="http://www.dvdnet.fi/" target="top">DVD Net</a>. <p> FilmiFIN kiittää arvostelukappaleesta
Ääni: 
Dolby Digital 5.1
Arvosana DVD:lle: 
Arvosana kuvasta: 
Arvosana äänestä: 
Arvosana bonusmateriaaleista: 
Pakkotekstitys: 
On
Kuvagalleria: 


Copyright © FilmiFIN 2004 - 2016