Alkuperäinen nimi: 
Luftslottet som sprängdes
Julkaisija: 
Valmistusvuosi: 
2009
Valmistusmaa: 
Käsikirjoittaja: 
Musiikki: 
Tuottaja: 
Ikäsuositus: 
15
Kesto: 
150
Pilvilinna joka romahti
Jussi U. Pellonpää, Pe, 01/01/2010 - 00:00

Elokuva
Lisbeth Salander (Noomi Rapace) makaa sairaalassa muutamakin luodinreikä kehossaan, ja muutaman huoneen päässä lepää henkitoreissaan myös kaiken pahan alkujuuri, Alexander Zalatšenko (Georgi Staykov), joka on paitsi Lisbethin vaarallisten vammojen aiheuttaja, myös tämän isä.

Tyttöä odottaa varma vankeus kahdesta murhasta epäiltynä, mutta Lisbethin ainoa oikea ystävä, Millennium-lehden toimittaja Mikael Blomkvist (Michael Nyqvist), ei aio antaa periksi yrityksissään puhdistaa tämän maine. Samaan aikaan Zalatšenkon maahantulon salanneet ja tätä hämärähommiin käyttäneet huippupoliitikot päättävät hoitaa homman pois päiväjärjestyksestä ainoalla mahdollisella tavalla, tappamalla kaikki asioista jotain tietävät.

Daniel Alfredsonin varmakätisesti ohjaama Pilvilinna joka romahti lähtee liikkeelle siltä samalta sekunnilta, mihin Tyttö joka leikki tulella päättyi, ja suora kronologinen ratkaisu onkin varsin oiva ja oikea. Pelureita ei ole tarpeen enää esitellä, ja nyt käydäänkin suoraan jälkipyykin pesuun, pyykin joka osoittautuukin olevan varsin veristä ja likaista.

Rakenteltaan erilainen kuin edeltäjänsä, Miehet jotka vihaavat naisia ja ”Tyttö”, Pilvilinna on maltillisempi, eikä niin täynnä pidäkkeetöntä raivoa kuin kaksi ensimmäistä osaa. Mutta se ei suinkaan vähennä teoksen tehoja, sillä nyt kyseessä on enemmänkin psykologinen trilleri kuin suoraviivainen toiminta elokuvan viipyillessä pitkiä pätkiä dramaattiseksi menevässä oikeudenkäynnissä. Jacob Grothin score ja Peter Mokrosinskin komea kuvaus ovat Alfredsonin tarkkavainuisen ohjauksen ohella tärkeitä tekijöitä hallitussa kokonaisuudessa.

Jos ”Tytössä” jumalainen Noomi Rapace pääsikin irti sanan varsinaisessa merkityksessä, nyt fokukseen astuu Michael Nyqvistin hienon harkitusti tulkitsema journalistidekkari Blomkvist,  joka ei hänkään kaihda kovia otteita saadakseen revittyä pimeyden voimille oven avanneet ketkut kaiken kansan tuomittavaksi. Muita kokonaisuudelle tärkeitä henkilöitä esittävät mm. Lena Endre Millenniumin päätoimittaja Erika Bergerinä, syntymäikävänä tohtori Peter Teleboriana Anders Ahlbom sekä Micke Preitz psykoottisena ja huippuvaarallisena Niedermannina.

Yhteenveto
Erinomainen elokuva, joka omalta osaltaan nostaa Millennium-trilogian yhdeksi uuden vuosituhannen tärkeimmistä elokuvasarjoista.

Anamorfinen: 
Anamorfinen
Levymäärä: 
0
Arvosana DVD:lle: 
Arvosana kuvasta: 
Arvosana äänestä: 
Arvosana bonusmateriaaleista: 
Pakkotekstitys: 
On
Kuvagalleria: 


Copyright © FilmiFIN 2004 - 2016