Alkuperäinen nimi: 
The Saint
Lajityyppi: 
Julkaisija: 
Valmistusvuosi: 
1938
Valmistusmaa: 
Musiikki: 
Tuottaja: 
Ikäsuositus: 
15
Kesto: 
542
Pyhimys (1938-1941)
J. Pikkarainen, Ke, 31/08/2005 - 00:00

Elokuva
"He claims he's a Robin Hood, but to me he's just a robbing hood."

Herrasmiesvaras Simon Templar sai syntynsä vuonna 1928 kirjailija Leslie Charteriksen julkaistessa kolmannen kirjansa Meet the Tiger. Kirja esitteli ensimmäistä kertaa kaksoiselämää viettävän kovaotteisen, mutta charmikkaan Templarin. Ulkoisesti rikkaana naistenmiehenä tunnettu herrasmies on myös kivenkova varas. Hänet tunnetaan myös nimellä The Saint, Pyhimys. Kutsumanimi tulee hänen nimikirjaintensa ST:n ja hyvien tekojensa vuoksi - vaikka teot ovatkin aina laillisesti hieman kyseenalaisia. Templar ei kaihda varkauksia, murhia tai pakoja, mutta hänen uhrinsa ovatkin aina olleet rikollista pohjasakkaa, minkä takia poliisivoimat painavat tapaukset yleensä villaisella. Julkisesti he jahtaavat Pyhimystä, mutta salaisesti he myös ihailevat häntä. Moderni Robin Hood, siis.

Pyhimyksen taivalta ympäri maailmaa on seurattu useiden kirjojen kautta, joista viimeisin, Capture the Saint, ilmestyi vuonna 1997. Tarinoiden kirjoittajat ovat tosin vaihtuneet alkuperäisen hahmon keksineestä Charteriksestä. Vuonna 1938 Pyhimys seikkaili ensimmäisen kerran valkokankaalla RKO:n julkaiseman The Saint in New York -elokuvan myötä, joka oli osa studion Pyhimys-elokuvasarjaa. Templar on myös seikkaillut TV-sarjoissa, joista tunnetuin varmasti vuosina 1962–1969 pyörinyt The Saint -sarja. Tässä pääosassa oli myöhemmin James Bondinakin tunnettu Roger Moore. Viimeisin valkokangassovitus nähtiin myös vuonna 1997, jolloin Simon Templarin charmikkaisiin kenkiin astui Val Kilmer elokuvassa The Saint.

Vuonna 2005 RKO-studio julkaisi ihka ensimmäiset Pyhimykset vuosilta 1938-1941 yhdessä boksissa, sisältäen kaikkiaan kahdeksan osaa kolmella levyllä. Julkaisusta jäi kuitenkin pois kaksi RKO:n Pyhimys-julkaisua; The Saint's Return (1953) ja The Saint's Girl Friday (1954). Kaksi viimeisintä osaa pyrki palauttamaan Pyhimys-hahmon suosion, tässä kuitenkin epäonnistuen. Vasta vuonna 1962 alkanut The Saint -sarja nosti Pyhimyksen jälleen tietoisuuteen. RKO Classics -brandin alla kulkeva Pyhimys-kokoelma sai Suomen julkaisunsa 16.2.2005 Pan Visionin toimesta.

Julkaisu sisältää seuraavat noin tunnin pituiset Pyhimys-elokuvat:

  • The Saint in New York (1938)
  • The Saint Strikes Back (1939)
  • The Saint in London (1939)
  • The Saint's Double Trouble (1940)
  • The Saint Takes Over (1940)
  • The Saint in Palm Springs (1941)
  • The Saint's Vacation (1941)
  • The Saint Meets the Tiger (1941)

Ihan ensimmäistä valkokangas-Templaria näytteli Louis Hayward, vuonna 1938 ilmestyneessä The Saint in New York -sovituksessa. Vauvanaamainen Hayward ei ollut ehkä ulkoiselta olemukseltaan aivan kovanaamaa vastaavan Templarin tasoinen, mutta playboy-rooli luonnistui paremmin kuin hyvin. Elokuvan lukuisat toimintakohtaukset onnistuivat myös herralta varsin hyvin, ja The Saint in New York on kaikin puolin viihdyttävä paketti. Poliisi pyytää Pyhimystä eliminoimaan kuusi pahamaineista gangsteria, joiden laillinen kiinniotto on mahdotonta. Elokuvasarjan ensimmäinen osa sisälsi runsaasti toimintaa, juonittelua ja Templarin charmikasta olemusta tiiviin tunnin verran.

The Saint in New York -osan jälkeen pääosanesittäjä vaihdettiin hieman templarimaisempaan näyttelijään. George Sanders korvasi Haywardin (Hayward palasi näyttelemään Templaria RKO-studion kahteen viimeiseen Pyhimys-elokuvaan, joita tämä julkaisu ei siis sisällä) Pyhimyksenä Pyhimyksen paikalle. Sandersin ulkoinen olemus oli kuin luotu Templaria varten, niin playboy- kuin kovanaamarooliin. Allekirjoittaneen mielestä Hayward onnistui kuitenkin sisäistämään itse roolin paremmin – tai vaihtoehtoisesti itse elokuva oli huomattavasti parempi kuin myöhäisemmät jatko-osat. Joka tapauksessa Sanders näytteli Pyhimystä muita päänäyttelijöitä pidempään RKO:n tuottamassa sarjassa, kaikkiaan viiden elokuvan verran.

Sandersin näyttelemä Simon Templar jatkaa ensimmäisen osan jättämiä jälkiä, niin hyvässä kuin pahassa. Jo toisesta osasta, The Saint Strikes Back, lähtien on vaikeaa olla huomaamatta kunkin elokuvan samankaltaisuutta toisiinsa; poliisi on pulassa milloin minkäkin rikoksen/rikollisen kanssa ja Templar saapuu apuun joko pyydettynä tai pyytämättä. Jokainen elokuva sisältää myös aina yhden yllätyksen, kauniin naisen, sekä enemmän tai vähemmän hölmistyneitä virkavallan ja rikollisliigan jäseniä. Kyseistä kaavaa toistetaan aina julkaisun viimeiseen elokuvaan, The Saint Meets the Tiger -elokuvaan asti, jossa pääosanesittäjä on vaihtunut jo Hugh Sinclairiksi, Sandersin siirtyessä lähes identtiseen rooliin The Falcon -sarjassa. Sinclairin brittiläinen aksentti, viikset ja ulkoinen olemus oli jo niin kaukana Templarista, että hänen valintansa tähän rooliin on vähintäänkin mielenkiintoinen tapaus.

Elokuvasarjan kahdeksanosaisen taipaleen matkalla Pyhimys seikkailee niin New Yorkissa, Philadelphiassa, San Fransiscossa, Palm Springsissä kuin Lontoossa, milloin vaarallisten gangsterien, jalokivivarkaiden, väärentäjien tai femme fatalien seurassa. Templar ei toimi kuitenkaan yksin, vaan häntä salaisesti ihailevat  poliisietsivä Henry Farnack (Jonathan Hale) ja Scotland Yardin etsivä Claud Teal (Gordon McLeod) auttavat ratkomaan rikoksia muun muassa päästämällä Templarin aina "vahingossa" vapaaksi. Kolmas vakituinen kasvo on Wendy Barrie, joka näyttelee elokuvasarjan eri naishenkilöinä, jotka rakastuvat charmikkaaseen Templariin. Barrie on toki kaunokainen, mutta saman näyttelijän käyttö eri henkilöinä on hieman outoa. Liekö RKO-studion vakituisia?

Pyhimys-elokuvat ovat harmitonta ja sujuvasti etenevää viihdettä. Eivät elokuvat mitään mestariteoksia ole, mutta harvinaisen viihdyttäviä tai ainakin katsottavia pätkiä. Lievästä filmnoirista ja juonikkaista, vaikkakin itseään toistavista, elokuvista pitävät katsojat tulevat varmaan sinuiksi kokoelman kanssa, muille suositukset varauksella.

Kuva
Mustavalkoinen 1.33:1-kuva ei ole saanut minkäänlaista restauraatiota ja on myös sen näköinen. Suoraan alkeellisilta VHS-kaseteilta kopioitu julkaisu sisältää esi-isiensä virheet; pehmeys, lukuisat roskat, videoartefaktit, heikko kontrasti ja staattisuus. Julkaisu kärsii myös lukuisista analogisen kasetin aiheuttamista kulumisista. Kyseiset virheet ovat selkeästi havaittavissa niin vuonna 1938 ilmestyneessä The Saint in New York - kuin vuoden 1941 The Saint Meets the Tiger -elokuvassa.

Ääni
Julkaisun äänipuolen hoitaa mono-ääniraita, jolle ei kuvan tapaan ole juurikaan restaurointia tehty. Pakkotekstitykset ovat käytännössä pakolliset, sillä melkoinen osa dialogista menee ohi korvien huonon ääniraidan takia. Raitaa vaivaa kohina ja korkeiden äänien särkyminen, eikä yleisilmekään ole järin vakuuttava. Äänimaailmasta saa sentään jotenkuten selvää.

Lisämateriaali
Julkaisu ei sisällä minkäänlaista lisämateriaalia.

Yhteenveto
Pyhimys-kokoelma sisältää vuosien 1938–1941 välisenä aikana ilmestyneen Pyhimys-elokuvasarjan kaikki osat. Yhteensä kolmen eri näyttelijän näyttelemä herrasmiesrosvo Simon Templar, alias Pyhimys, seikkailee kussakin elokuvassa ympäri maailmaa ratkoen rikoksia. Elokuvasarja ei ole kummoinen, mutta yllättävän sujuvasti etenevä kokonaisuus, jota katsoo mukisematta.

RKO:n julkaisema kokoelma sisältää tiettyä kuriositeettiarvoa, jos ei nyt ihan kulttuuriteoksi yllä. Valitettavasti itse julkaisuun ei ole panostettu, vaan elokuvasarja on tylysti tallennettu suoraan huonotasoisilta VHS-kaseteilta DVD-levylle ilman yritystäkään restaurointiin.

Kuvasuhde: 
1.33:1
Alkuperäiskieli: 
Levymäärä: 
3
Aluekoodi: 
Lisätietoa: 
Arvostelu on tehty Pan Visionin lähettämän arvostelukappaleen pohjalta. FilmiFIN kiittää arvostelukappaleesta.
Ääni: 
Mono
Tekstitys: 
Arvosana DVD:lle: 
Arvosana kuvasta: 
Arvosana äänestä: 
Arvosana bonusmateriaaleista: 
Pakkotekstitys: 
On
Kuvagalleria: 


Copyright © FilmiFIN 2004 - 2016