Elokuva
Russell Crowen miellyttävän lempeä murina johdattelee katsojan punaviinien, ja erityisesti Bordeauxista lähtöisin olevien laatujuomien maailmaan. Ranskan Brodeaux`lla on viinin valmistukseen ihanteelliset olosuhteet, ainutlaatuinen maaperä ja vuosisataiset perinteet, jotka tuottavat markkinoille monien mielestä viineistä ne kaikkein parhaimmat. Arvostetuimpien brändien, kuten Latifen ja Latourin markkinat ovat kasvaneet räjähdysmäisesti ja hintojen rakettimainen nousu on synnyttänyt myös uudenlaisen investointimuodon, viinisijoittajat, jotka ostavat tuotteita miljoonilla ja taas miljoonilla euroilla, niitä välttämättä koskaan edes näkemättä tai maistamatta.
Suurin muutos koettiin 2000-luvun ensimmäisen vuosikymmenen jälkipuoliskolla kun markkinatalouteen rytinällä mukaan tullut Kiina innostui viineistä. Maa on Yhdysvaltain vähentäessä viininhankintojaan talouslaman vuoksi radikaalisti, kasvanut maailman suurimmaksi markkikohteeksi Ranskan kuuluisimmille laatuviineille.
Samalla kiinalaisten sijoittajien, kuten seksileluilla omaisuutensa hankkineen Peter Tsengin ja nukkevalmistaja George Tongin, hinku punaisen kullan perään kasvoi muiden uusrikkaiden mukana niin kyltymättömäksi, etteivät Bordeauxin viininvalmistajat meinaa enää kyetä toimittamaan juomaansa tarpeeksi itään, laadun siitä kärsimättä. Tämä taas sai aikaan sen, että kiinalaiset bisneshait ostivat useita suuria viinitiloja Ranskasta ja perustivat niitä myös kotimaahansa, tehden markkinoille karhunpalveluksen. Kahdessa vuosikymmenessä viinin hinta nousi maailman markkinoilla yli 1000 prosenttia, kunnes kupla puhkesi vuonna 2012, jolloin punkkujen hinta romahti jopa 60 prosenttia vuoden takaisista tähtitieteellisistä summista.
Ensikertalaisten ohjaajajien, David Roachin ja Warwick Rossin, Red Obsession marssittaa kameran eteen lukuisia viinivalmistajia, kriitikoita ja ystäviä, mutta välttää hienosti ns. puhuvien päiden-syndrooman, vaikka informaatiota tuleekin lumoutuneen katsojan eteen tasaisena virtana. Paras viini nähdään asiantuntijoiden kesken kollektiivisesti taideteoksena, jumalaisena nektarina, joka maalaus- tai vaikka elokuvataiteeseen verrattuna kestää ensimmäisen kosketuksen jälkeen kuitenkin vain ohikiitävän hetken. Samalla kun dokkari keskittyy muutaman vuoden takaisen murroksen tapahtumiin, se esittelee myös viinin historiaa kompaktina pakettina.
Yhteenveto
Asiantunteva ja informatiivinen tutkimusmatka parempien piirien nautintoina pidettyjen makujen maailmaan.
Red Obsessioniin kannattaa käydä tutustumassa, vaikka oma viinituntemus rajoittuisikin pahvipakkaukseen, jossa lukee Huttunen ja Sommelier olisi vain outo sana vierasta kieltä.
- Kirjaudu sisään lähettääksesi kommentteja