Alkuperäinen nimi: 
Robinson Crusoe
Julkaisija: 
Valmistusvuosi: 
2016
Valmistusmaa: 
Musiikki: 
Ikäsuositus: 
3
Kesto: 
90
Robinson Crusoe
Jussi U. Pellonpää, Pe, 03/06/2016 - 00:00

Elokuva
Kaukana eteläisen meren saarella elelee papukaija Make (David Howard), joka ei ole pittoreskiin paratiisiinsa lainkaan tyytyväinen. Mieli vetää näkemään maailmaa, mutta välimatka mahdolliselle mantereelle on pienelle siivekkäälle aivan liian pitkä. Vaan kun trooppinen myrsky tuo rantaan haaksirikkoisen, Robinson Crusoen (Yuri Lowenthal) ja tämän koiran Ainsleyn (Doug Stone), linnulle avautuu mahdollisuus päästä tämän muassa reissuun. Kielimuurista piittaamatta Crusoe ja tältä uuden nimen Tiistai saanut papukaija, sekä tämän sekalainen seurakunta saaren muita eläimiä aloittavat tutustumisen tosiinsa. Ongelmia paratiisiin tuovat kuitenkin kaksi laivalta selvinnyttä ja varsin lisääntymiskykyistä katalaa kissaa, Matti ja Maisa (Jeff Doucette ja Debi Tinsley), joiden nälkä ylittää kaikki rajat.

Parikin leffaa kilpikonna Sammysta (2010 ja 2013) tehneiden euroanimaattoreiden Ben Stassenin ja Vincent Kestelootin Robinson Crusoe on vaatimaton digipiirretty, pohjanaan Daniel Defoen jo kymmeniä eri elokuva- ja tv-tulkintoja saanut rakastettu survivaaliklassikko. Tosin romaanista on otettu ainoastaan päähenkilön nimi ja haaksirikko, muuten touhu on lainattu muista yhteyksistä.

Teknisesti Robinson Crusoe on peruspätevää työtä, jollaista näkee sen kymmenillä tv-kanavilla lauantaiaamuisin muksuille suunnatuissa ohjelmasloteissa. Kesteloot ja Stassen tuntuvat kuitenkin saaneen ensimmäistä kertaa urallaan kolmannen ulottuvuuden käyttöön, sillä liki jokainen kohtaus viedään kommellukseen joka päättyy kaiken mahdollisen paiskomiseen kohti pokat päässä valkokangasta tuijottavaa katsojaa. Vaikka vauhtia ja vaarallisia tilanteita tulee solkenaan, tarkkaavaisempaa katsojaa voi hämätä mittasuhteiden vaihtelu eläinten, ja varsinkin Crusoen, koon muuttuessa ilman sen suurempaa logiikkaa. Mutta tekijät lienevät ajatelleen, että samapa tuo, kunhan kuvaan ahdetaan mahdollisimman paljon väriä ja liikettä.

Lauri Planmanin ohjaamassa suomidubissa vedetään oppikirjan mukaan ns. täysillä ja studiossa tuntuukin olleen vallalla käsitys, että mitä kovemmin replat hudetaan, sitä paremmin ne menevät perille. Joonas Nordman on Robinson, Petrus Kähkönen Tiistai ja kissanketaleina möykkäävät Juhani Rajalin ja Katja Aakkula. Muina saaren eläiminä kuullaan tuttuja nimiä kymmenistä animaatioista. Raili Raitala on kolibri Kiki, Kristiina Vahvaselkä tapiiri Roosa, Markku Huhtamo vuohi Rytty, Jukka Voutilainen kameleontti Carmello ja Susa Saukko siili Epi. Ja kuten sääntöihin tuntuu kuuluvan, vahvasti ärriä painottavina merirosvoina melskaavat Sasu Moilanen, Markus Niemi ja Jarmo Mäkinen.

Yhteenveto
Kunnianhimoisesti, mutta vailla omaperäisyyttä kokoon kyhätty koko perheen kertakäyttöinen animaatioseikkailu.

Anamorfinen: 
Anamorfinen
Levymäärä: 
0
Arvosana DVD:lle: 
Arvosana kuvasta: 
Arvosana äänestä: 
Arvosana bonusmateriaaleista: 
Pakkotekstitys: 
On
Kuvagalleria: 


Copyright © FilmiFIN 2004 - 2016