Nelilapsisen perheen isä, David Robinson, tuomitaan mielipiteidensä vuoksi rangaistussiirtolaan. Merimatkalla vankilaiva iskeytyy karille ja haaksirikkoutuu, mutta neuvokas David onnistuu vaimonsa Laran ja kolmen lapsensa kanssa pelastautumaan autiolle saarille. Tästä alkaa Robinsonin perheen vuosia kestävä selviytymiskamppailu trooppisissa olosuhteissa.
Robinsonin perhe (Stranded) on Charles Beesonin ohjaama, kaksiosaiseksi minisarjaksi venytetty tv-elokuva, joka perustuu Johann David Wyssin romaaniin Swiss Family Robinson. David Robinsonia esittää Dog Soldiers (2002) -leffasta tuttu pistäväkatseinen Liam Cunningham. Elokuvan pahiksena häärii teatterilavoillakin loistanut brittinäyttelijä, Roger Allam. Harry Potter -elokuvien Ginny Weasley eli Bonnie Wright tulkitsee perheen ainoan tyttären roolin. Muut näyttelijät ovat suurelle yleisölle tuntemattomia.
Tarina on lähtökohdiltaan mielenkiintoinen, mutta survivor-elokuville tyypilliset kliseet nostavat ikävällä tavalla päätään jo leffan alkupuolella. Vaikka kysymys onkin pesunkestävästä seikkailuelokuvasta, eivät toimintajaksot nouse liian hallitseviksi, vaan draamallekin jätetään ruhtinaallisesti tilaa. Filmi olisi kaivannut ehdottomasti lisää intensiteettiä, sillä pitkät suvantovaiheet ja tarpeettomasti pitkitetyt jorinat torpedoivat kerrontaa rankalla kädellä. Henkilöhahmot ja niiden väliset suhteet jäävät valitettavan pinnallisiksi, eikä vähiten juuri keskeisten henkilöhahmojen suuren lukumäärän takia. Cunningham näyttelee totutun vakuuttavasti, heittäytyen Robinsonin perheen isän, tuon vaikealuonteisen ja mielipiteissään taipumattoman miehen, rooliin ryhdikkäästi ja antaumuksella. Perheen vanhimpia poikia esittävät Jesse Spencer ja Neil Newbon ovat näyttelijäkaartin heikoimmat lenkit. Heidän kohdallaan synniksi luettakoon liiallinen teennäisyys.
Elokuva on tuotantoteknisesti laadukkaan ja viimeistellyn oloinen. Thaimaassa sijaitseva kuvauspaikka tarjoaa silmiä hiveleviä maisemia, joiden vangitsemisessa kuvaaja on onnistunut oivallisesti. Luonnontilassa oleva saari tarjoaa kulissit vailla vertaa; paratiisin, jossa on kuitenkin myös omat vaaransa. Lavastus ja ajan hengen mukainen puvustus ovat myös teoksen selkeitä vahvuuksia. Etenkin Robinsonin perheen saarelle pystyttämä bambuhuvila on kerrassaan hulppean näköinen, ja purjelaivatkin vaikuttavat perin autenttisilta.
CGI:n taso on pääosin melko kehnoa, mikä tulee hyvin esille vankilaivan jouduttua myrskyn keskelle. Rauhattomasti vellova meri on hyvin keinotekoisen näköinen, ja hahmot vaikuttavat päälleliimatuilta tätä taustaa vasten. Tv-tuotantojen mittapuulla jälki on kuitenkin kutakuinkin kelvollista. Valjun oloinen ja säästeliäästi käytetty musiikki ei tue kerrontaa käytännössä lainkaan; Stanislas Syrewicz on tyytynyt säveltämään vaimeaa ja huomaamatonta jousi- ja huilumusiikkia täydentämään sademetsän rikasta äänimaailmaa ja valtameren tauotonta kohinaa.
Kuva
Kuva (anamorfinen 1.78:1) on tv-tuotannoksi yllättävän hyvätasoinen. Se on sangen värikylläinen, mutta aavistuksen pehmeä ja utuinen. Puutteita esiintyy jonkin verran myös tummien värisävyjen toistossa. Kohinaa tai rakeisuutta ei ole häiriöksi asti.
Ääni
Dolby Digital 5.1 -ääniraita on dynamiikan puutteestaan huolimatta varsin erotteleva ja miellyttävä kuunneltava. Dialogin toistossa ei ole ongelmia. Miksaus ei aseta etukanavia merkittävästi etusijalle, vaan myös surround-kanavia hyödynnetään aktiivisesti etenkin ääniefektien osalta. Subwooferia olisi voinut työllistää enemmänkin.
Julkaisun takakansi antaa ymmärtää, että kiekko pitää sisällään haastatteluja ja kulissien takaista materiaalia. Totuus on kuitenkin tyystin toinen, sillä lisämateriaalia ei käytännössä ole filmografioita ja muutamaa traileria lukuun ottamatta. Melko anteeksiantamaton virhe Future Filmiltä.
Yhteenveto
Robinsonin perhe on yli kolmetuntisena pitkä kuin nälkävuosi, mutta jollain ilveellä se pystyy pitämään katsojan otteessaan lukuisista tylsistäkin hetkistä huolimatta. Varhaisnuoriso pitänee minisarjan toiminnallista puolta (mm. merirosvot) arvossa, kun taas varttuneempaa yleisöä komeat maisemat miellyttävät visuaalisessa mielessä. Vaikeat ja alkukantaiset olosuhteet sekä pelko nuorimman pojan kohtalosta hitsaavat perheen entistä tiiviimmin yhteen. Robinsonin perhe onkin itselleen vieraisiin olosuhteisiin joutuneen perheen henkinen kasvutarina.
- Kirjaudu sisään lähettääksesi kommentteja