Elokuva
Joulukuussa 1944 Saksa oli ajettu ahtaalle. Kahdella rintamalla käyty sota oli ajanut valtion talouden ahtaalle, eikä jäljellä ollut kuin yksi epätoivoinen yritys. Suurhyökkäys Ardennien vuoristoalueella olisi voinut onnistuessaan murtaa koko länsirintaman ja näin ollen myös taata voiton sodasta. Saksalaisten voimakas offensiivi muuttui kuukauden kestäneen taistelun jälkeen kuitenkin katastrofaaliseksi epäonnistumiseksi, mikä sinetöi luhistuvan valtakunnan kohtalon.
Saksalaisten piirittämässä Ardennien metsässä piileskelee joukko amerikkalaissotilaita, jotka ovat juuri välttäneet teurastuksen. Mukanaan ainoastaan kivääri, he yrittävät selvitä hengissä omiensa luo. Selviytymistaisteluun tulee kuitenkin muutos sotilaiden pelastaessa brittiupseerin. Hänellä on hallussaan elintärkeää tietoa, jonka avulla sodan kulku saadaan käännytettyä liittolaisten eduksi. Selviytyminen muuttuukin pikajuoksuksi aikaa vastaan, jossa toinen sija tarkoittaa sodan häviämistä.
Saints and Soldiers (2003) on juuri niin omaperäinen kuin sen synopsiksesta voi päätellä. Otetaan hieman mallia Pelastakaa sotamies Ryanista, joskin pienemmässä mittakaavassa ja talvimaisemissa, lisätään siihen huomattavasti järkevämpi - mutta silti erittäin tyypillinen - juoni ja pistetään markkinoille. Lopputuloksena on kovin tavanomainen, mutta katsottava genre-elokuva, jonka parissa viihtyy, mutta josta ei missään vaiheessa innostu. Kaikki sotakliseet uskovaisesta tarkka-ampujasta kovaan kersanttiin ja piikittelevään engelsmanniin ovat mukana, unohtamatta tietenkään niitä dramaattisen ennalta-arvattavia käänteitä. Jotkin näistä venyvät pitkälle koomisuuden puolelle.
Elokuvan päähenkilöt tekevät genreensä kahlituissa rooleissaan hyvää jälkeä. Tämän ja kauniin kuvauksen ansiosta Saints and Soldiersin jaksaakin katsoa loppuun saakka. Corbin Allred traumatisoituneena tarkka-ampujana hoitaa viisikosta roolinsa parhaiten. Hänen hahmonsa mukana on elokuvaan saatu myös hieman kauhuelementtiä, josta luovutaan kylläkin pikaisesti. Alexander Polinsky esittää kyynistä lääkintämiestä, Peter Asle Holden puolestaan karskia kessua ja Larry Bagby sotahullua körilästä. Brittiupseerin lipevästä roolista vastaa Kirby Heyborne. Kuten tällaisiin teoksiin kuuluu, suurin osa ajasta käydäänkin hahmojen siviilielämää valottaessa sotaveljesten keskustellessa keskenään rauhan hetkinä.
Talvimaisemia käytetään hienosti hyväksi, mikä saa pohjolan pojankoltiaisen lämpenemään kauniiden lumikinosten edessä. Varsinaista kylmyyttä ei elokuva onnistu tallentamaan, tosin ei sitä ihan Siperiassa ollakaan. Harvahkot taistelukohtaukset metsän ja kinosten seassa edustavat sitä tuttua ja turvallista Ryan-pastissia, jota on nähty sellaisenaan vuodesta 1998 lähtien. Eli näyttävää, joskaan ei enää mitenkään innovatiivista taistoa hektisyyden ja verisyyden nimissä.
Tekniikka
Anamorfinen kuva (1.85:1) on hieman ristiriitainen kokemus. Edellä mainittua elokuvaa matkien kuva on käsitelty rakeiseksi ja hieman ylivalottuneeksi, tehden yleisilmeestä hieman rosoisen. Tarkkuus on erinomainen, mutta vastapainoksi täynnä staattista häiriötä ja pakkausartefakteja. Nämä tosin peittyvät suhteellisen hyvin rakeisuuden takia pois lukien tummemmissa kohtauksissa. Värimaailma on hieman haalea, mikä on niin ikään jälkikäsittelyn tulosta.
Dolby Digital 5.1 -ääniraita tuo puolestaan sodan hienosti kotitantereelle asti, vaikka suurin osa ajasta dialogin parissa mennäänkin. Takakanavia käytetään hienosti tilavaikutelman luomiseksi, eikä subbarikaan jää toimettomaksi.
Lisämateriaali
Kommenttiraidalla ovat äänessä ohjaaja Ryan Little, tuottaja Adam Abel ja käsikirjoittaja Matt Whitaker. Kolmikko jakelee paljon mielenkiintoista knoppitietoutta elokuvanteosta, sen synnystä ja hahmoista. Lisäksi levyltä löytyy vielä elokuvan traileri sekä näyttelijöiden ja ohjaajan filmografiat.
Yhteenveto
Saints and Soldiers jatkaa sitä tuttua kaavaa, minkä Pelastakaa sotamies Ryan syövytti sotafanaatikkojen mieliin pysyvästi. Joukko amerikkalaissotilaita saavat tehtäväkseen kuljettaa sodan kulun mullistavan viestin vihollislinjojen lävitse omien luokse. Kyseessä on jokseenkin mauton, mutta kestonsa ajan viihdyttävä teos, joka ei tarjoa sen enempää kuin lupaakaan.
- Kirjaudu sisään lähettääksesi kommentteja