Alkuperäinen nimi: 
Kim Cattrall: Sexual Intelligence
Lajityyppi: 
Valmistusvuosi: 
2005
Valmistusmaa: 
Ohjaaja: 
Näyttelijät: 
Tuottaja: 
Ikäsuositus: 
11
Kesto: 
82
Sexual Intelligence - Seksiäly
Aki Ahlroth, La, 07/04/2007 - 00:00

Elokuva
Sinkkuelämää-televisiosarjan Samanthana parhaiten tunnetun Kim Cattrallin kirjaan perustuva Sexual Intelligence - Seksiäly -dokumentin arvostelu lankesi minun harteilleni, koska emme ole jostain käsittämättömästä syystä onnistuneet rekrytoimaan jykeväleukaisista alfa-uroksista koostuvaan toimitukseemme yhtä ainutta naispuolista jäsentä. Elokuvan ääreen eksyneen putkiaivoisen heteromiehen kasvoilta onkin hyvin nopeasti havaittavissa hätääntynyt ilme, sillä teos kelpaisi sisältönsä puolesta mainiosti Cosmopolitanin tai Reginan tilaajalahjaksi.

Dokumenttia emännöivä, miellyttävä-ääninen ja selkeästi artikuloiva Cattrall on suurimman osan ajasta äänessä. Samantha-maneerit ovat tallella huolimatta siitä, ettei aivan yhtä epäsovinnaiseksi hempukaksi heittäydykään. Hän kertoo antiikin mytologiasta ja seksuaalisuuteen liittyvästä symboliikasta samalla, kun käyskentelee penispatsaiden juurella puuvillapaidassa, jonka alta on kuin vahingossa unohdettu rintaliivit ikään kuin lohdutukseksi niille miesreppanoille, jotka joutuvat tätä naisen seksuaalisen vapauden puolesta liputtavaa elokuvaa katsomaan.

Dokumentti rakentuu Cattrallin monologien lisäksi runsaan kuvamateriaalin, animaation sekä haastattelujen varaan. Omia mielipiteitään laukoo joukko näennäisen vapaamielisiä ihmisiä kiintiöhomoa ja -lesboa unohtamatta. Hieman syvällisempiä näkökulmia esittävät kaksi asiantuntevaa kirjailijaa sekä naispuolinen seksologi, joka ei uskalla paljastaa fantasioitaan, koska pelkää joutuvansa niiden vuoksi pidätetyksi.

Sexual Intelligence - Seksiäly voi olla jo aiheensa vuoksi suunnaton taivastelun aihe äärikonservatiivisille amerikkalaisille, mutta tosiasiassa sekä kuvallinen anti että puheet ovat melko sievistelevää sorttia. "Antaa ymmärtää, muttei ymmärrä antaa" pätee myös tähän filmiin. Alastomia ihmisiä - seksistä puhumattakaan - ei juurikaan näytetä muutoin kuin maalauksissa ja veistoksissa.

Dokumentilta olisi odottanut hieman tuoreempaa ja rohkeampaa tapaa lähestyä seksin ja pornografian pakkosyötön turruttamaa katsojakuntaansa, sillä tällaisenaan se kertaa vain kaikkein kuluneimpia latteuksia niin sukupuolielimistä kuin eri tavoista tuottaa muille tai itselleen seksuaalista mielihyvää. No, kai tämäkin peruskoulun seksuaalivalistuksen voittaa.

Tekniikka
Kuva (anamorfinen 1.78:1) ja ääni (Dolby Digital 5.1) ovat normaalitasoa. Äänet painottuvat etukanaviin. Teknisesti julkaisu ei ole millään tavalla loistelias, mutta ei myöskään sisällä mitään mainitsemisen arvoisia heikkouksia.

Lisämateriaali
Levy sisältää ainoastaan kulissien takana -dokumentin (22:14), jossa jutustelevat elokuvaa työstäneet creative director Sam Javanrouh, animation director Laura Shepherd ja digital artist Mike Brown. Siitä käy ilmi, kuinka dokumentin visuaalinen ilme kuvineen ja animaatioineen sai alkunsa. Cattrallin haastattelua jää kaipaamaan.

Yhteenveto
Sexual Intelligence - Seksiäly -elokuvaa mainostetaan seksin ja seksuaalisuuden manuaalina. Sen kuningasajatus on kuitenkin niinkin väsähtänyt mietelause kuin "seksiäly tarkoittaa sitä, että ymmärtää sukupuolten väliset erot". Liki puolitoista tuntia sisuskaluja jäytävää pahoinvointia ja vaivautuneisuuden peittelyä tuntuu epäreilulta, jos dokumentilla ei ole muuta sanottavaa. Todennäköisesti naiset ymmärtävät tämän teoksen nerokkuuden minua paremmin, joten lienee parasta vetäytyä häntä koipien välissä dvd-hyllyn luokse, ripustaa putkiaivot narikkaan ja kaapia hyllyn pohjalta Steven Seagalin Kaappaus merellä.

Kuvasuhde: 
1.78:1
Anamorfinen: 
Anamorfinen
Alkuperäiskieli: 
Levymäärä: 
1
Aluekoodi: 
Ääni: 
Dolby Digital 5.1
Arvosana DVD:lle: 
Arvosana kuvasta: 
Arvosana äänestä: 
Arvosana bonusmateriaaleista: 
Kuvagalleria: 


Copyright © FilmiFIN 2004 - 2016