Alkuperäinen nimi: 
Spaced
Lajityyppi: 
Julkaisija: 
Valmistusvuosi: 
1999
Valmistusmaa: 
Ohjaaja: 
Käsikirjoittaja: 
Musiikki: 
Ikäsuositus: 
K11
Kesto: 
343
Spaced
J. Pikkarainen, To, 28/10/2004 - 00:00

Elokuva

"Mike, any ideas?"
*Propellerheads - Spybreak! starts*

Vuonna 1999 televisioon ilmestynyt Spaced – Avaruuden tuntua edustaa ns. uutta polvea brittihuumorin parissa. Vanhat konkarit, kuten Monty Pythonit, Benny Hill tai 'Allo 'Allo, ovat toki vieläkin suosittuja kansan keskuudessa, mutta 90-luvulta lähtien alkoivat yhä uudet ja uudet yrittäjät havitella brittihuumorin kuninkuutta. Uuden sukupolven edustajia ovat mm. Bottom, Black Books – Kirjava joukko, The Sketch Show - Se sketsishow, sekä luonnollisesti Spaced. Jälkimmäinen iskostui varsinkin kansan ja brittihuumorin ystäviin, keräten jokusia BAFTA ja British Comedy palkintoja ja ehdokkuuksia.

Spaced on kolmikon Jessica Stevenson, Simon Pegg ja Edgard Wrightin kädenjälkiä. Stevenson ja Pegg toimivat käsikirjoittajina ja Edgard Wright saapui ohjaajaksi omalla ainutlaatuisella tyylillään. Aikaisempi kokemus kumppanuudesta ja idea omasta sarjasta lähti Asylum-sarjan yhteydessä, jossa kolmikko työskenteli ensimmäistä kertaa yhdessä. Stevenson ja Pegg olivat tosin työskennelleet jo pariin otteeseen samoissa brittisarjoissa, mutta Wright saapui vasta kaksikon jatkoksi Asylumin ohjaajana.

Spaced-sarjan kantavana ideana on Simon Peggin näyttelemän sarjakuvapiirtäjä Timin ja Jessica Stevensonin näyttelemän kirjoittajana toimivan Daisyn yhteinen elämä kämpässä, jonka omistaja ja naapurit ovat vähintäänkin outoja. Omistaja Marsha (Julia Deakin) riitelee alituiseen tyttärensä Amberin kanssa ja juo viinaa aivan kuin se olisi vettä. Hänellä tuntuu olevan myös outo suhde alakerran Brianin (Mark Heap) kanssa, joka on lievästi sanottuna eriskummallinen taiteilija. Brianin lempiaiheita ovat kipu, pelko, viha ja aggressiivisuus, joita hän parhaansa mukaan yrittää tallentaa tauluille, seinille ja lattioille.

Naapurit ovat kuitenkin vähäisiä verrattuna itse Timin ja Daisyn kavereihin. Daisyn paras kaveri Twist (Katy Carmichael) työskentelee muotialalla. Tai näin hän ainakin väittää, oikeasti Twist on läheisen siivousfirman pesijä. Muotitiedoton hän ei kuitenkaan ole, ja on oikeastaan suuri mysteeri miten Twist ja Daisy ovat parhaita kavereita. Potin kruunaa kuitenkin Timin lapsuudenystävä Mike (Nick Frost), lapsenmielinen ase- ja sotahullu. Jotain Mikestä kertoo se, että hän yritti valloittaa Pariisin erään sotilasharjoituksen yhteydessä.

Sarja repiikin mitä moninaisimpia vitsejä irti kirjavasta joukosta, mikä ei tosin ole niin kovin vaikeaa. Eivätkä hauskuudet ole pelkästään hahmokohtaisia, vaan sarjan aikana nauretaan hahmojen kautta myös nykyisen popkulttuurin tuotteille, kuten musiikille, elokuville ja sarjakuville. Vähänkään populaarikulttuuria seuraava huomaa useita vitsejä jo ennen kuin varsinaisia iskulauseita annetaan, ja Star Wars -saagan fanit hykertelevät onnessaan, sillä saagaa ylistetään ja pilkataan lähes joka jaksossa. Toki monille muillekin löytyy tilaa.

1. Kausi:

1.1 Beginnings – Vahvasti luonnonlakeja noudattaen Timin tyttöystävä dumppaa hänet, kun taas toisella puolella kaupunkia Daisy dumppaa oman poikaystävänsä. Kun Tim ja Daisy sattuvat yhä uudestaan ja uudestaan samaan kahvilaan rupattelemaan ja etsimään kämppää allensa, löytävät he vihdoin haluamansa. Ainoa ongelma on se, että kämpän vaatimuksena on pidempiaikainen kumppanuus. Tim ja Daisy aloittavatkin tutustumisensa toisiinsa varmistaakseen katon päittensä päälle, vaikka huijaamalla.

1.2 Gatherings – Ensimmäinen yö on vietetty yhteisessä kämpässä ja on aika aloittaa työelämä. Daisy ei ole vain asiasta niin innostunut kuin Tim. Kaikkensa viivyttääkseen työtänsä, Daisy ehdottaa lopulta tupaantuliaisjuhlia. Tim suostuu. Tarjolla on kehnoa musiikkia, ruokaa jota ei saa syödä ja piinaavan tylsiä hetkiä. Siis kaikkea muuta, mitä yläkerran Amberin bileistä löytyy.

1.3 Art – Halvan spiidin vaikutuksenalaisena Tim on tehnyt itsestään lähes aivokuolleen pelatessa Resident Evil 2:sta, sillä välin kun Daisy kokeilee hankkia töitä. Samaan aikaan alakerran Brian saa kutsun entisen taiteilijakumppaninsa Vulvan uuteen näytelmään. Ilmaisen viinan toivossa myös Tim ja Daisy päättävät lähteä mukaan.

1.4 Battles – Daisy joutuu masennuksen kouriin, kun hänen uusi poikaystävä jättää hänet, eikä Timistä ole lohduttajaksi. Joutuessaan kiusalliseen tilanteeseen vuokraemäntä Marshan kanssa, Daisy päätyy hankkimaan koiran. Asiaa vaikeuttaa Timin fobia koiria vastaan.. ja salamoita.. sekä bamboo-keppejä. Daisyn hankkiessa sopivaa koiraa, Tim lähtee kaverinsa Miken kanssa splättistä. Sodassa ja rakkaudessa on kaikki sallittua, mikä huomataan, kun Timin tyttöystävän vienyt Duane Benzie (Peter Serafinowicz) sattuu samalle leirille.

1.5 Chaos – Timin ulkoiluttaessa koiraansa Colinia (Aida), häviää koira mystisesti pimeään. Daisy epäilee asiaa tahalliseksi. Pieni toivo herää, kun pitkien etsintöjen päätteeksi he saavat postia nimettömänä pysyvältä lähteeltä, joka tietää Colinin olinpaikan. Tim, Daisy, Mike, Brian ja Twist lähtevät uhkarohkealle ja tarkoin suunnitellulle koiranpelastusretkelle. Onnistumisen myötä kokoonnutaan Beachille.
 
1.6 Epiphanies – Tylsä arkielämä saa piristystä, kun Timin lähettinä toimiva Tyres kutsuu koko poppoon mukaan ravebileisiin. Briania tosin vainoaa bilemenneisyys, Mike hukutti juuri kajakkinsa, ja kaiken kukkuraksi Daisy ja Twist tarjoavat Daisyn vaatekokoelmaa Mikelle ja Timille. Ravebileiden rummuttavat bassot, psykedeeliset värit ja ihmispaljous jatkuu pitkälle aamuyöhön, ja Mike pääsee näyttämään vihdoin omia A-Team-liikkeitänsä.

1.7 Ends – Timin ex-tyttöystävä Sarah soittaa ja tahtoo tavata Timin. Tim herättelee toiveita suhteesta, mutta Daisy on asiasta eri mieltä. Monessakin mielessä. Timin lähtiessä pois, Daisy päättää tutustua paremmin vuokraemäntäänsä Marshaan, sekä hänen ja Brianin väliseen "suhteeseen". Myös Twistin ja Brianin kemiat tuntuvat palavan kirkkaammin kuin koskaan. Samaan aikaan Mike pääsee vihdoinkin yrittämään uudelleenpääsyä alueelliseen armeijaan sitten hänen viime mokansa, johon liittyi panssarivaunu, Pariisi ja Disneyland.

2. Kausi:

2.1 Back – 18 kuukautta Phantom Menacesta ja Daisyn Aasian reissua myöhemmin on aika palata takaisin arkeen. Mutta moni asia on muuttunut Daisyn ollessa poissa. Mike on vallannut Daisyn huoneen, Daisyn ja Timin yhteiset hetket tuntuvat olleen vain irrallisia, eikä lentokentältä perään lähtevät, hi-taas-ti ja varmasti puhuvat mustiin pukeutuneet agentit auta asiaa.

2.2 Change – Rauhallinen aamu herää manaajamaiseen huutoon. Sen sijaan, että rappusia pitkin tulisi hämähäkin lailla kävelevä nuorityttö, tulee sieltä nopeasti juokseva ja blurrattu Amber. Tämä tarkoittaa sitä, että huone on vapaa. Tämä taasen tarkoittaa sitä, että Nick muuttaa Timin ja Daisyn asunnosta Marshan vastaavaan, vieden samalla tukun virtaavaa kahisevaa mukana. Asiaa ei auta Timin potkut töistä erimielisyyksien takia ja vuokran häämöttäminen oven takana.

2.3 Mettle – Private Iron, tuo Timin ja Miken ylpeys, Robot Warsin kauhu. Kateellinen War Bastard päättää kuitenkin kostaa viimeisen häviönsä. Joudutaanko asiassa turvautumaan klubiin, josta ei saa puhua? Toisaalla talossa Daisy saa vihdoin työpaikan, jonka asukkaat ovat kirjaimellisesti lentäneet yksi toisensa yli käenpesän, ja Brian pääsee vihdoinkin taidegallerian listoille.

2.4 Help – Darkstar Comicsin saarnamiesmäinen johtaja Damien ja hänen bladerunnermainen avustajansa Sophie päättävät palkata uuden taiteilijan. Nimi Tim Bisley tulee kuulluksi. Mutta vahingossa portfolioon mennyt kuva Damienista on paha este töiden saamiselle. Toinen taiteilija Brian saa taas kuulla äitinsä tulevan käymään. Ongelmana on vain äidin harhakuvitelma poikansa lakiopinnoista.

2.5 Gone – Sophie peruu treffinsä Timin kanssa ylitöiden takia. Epäilevä Tim syyttää heilaansa ja päättää hyväksyä Daisyn ehdotuksen heidän yhteisestä illasta ulkona. Valitettavasti ex-kaveri, nykyinen vihamies Duane Benzie sattuu samaan baariin, eikä vessatiloissa sattunut välikohtaus nuorempien henkilöiden kanssa helpota tilannetta. Miesten välisessä psyykessä on vain yksi hallitsija, John Woo.

2.6 Dissolution – Lopun enteet ovat ilmassa ja ettei nämä vahingossakaan jäisi huomaamatta, niin Omen-referoinnit auttavat asiaa. Marsha huomaa Timin ja Sophien välisen suutelun pihalla, eikä asiaa auta Daisyn syntymäpäivä. Liitot rappeutuvat, hermot kiristyvät ja punainen nektariini pursuaa ympäriinsä.

2.7 Leaves – Marsha on hävinnyt, talon hinta on triplaantunut ja välit ovat hajonneet. Mikä olisikaan parempi aika talon myymiseen? Ainoa mutta on vain se, että Marsha on ainoa, jonka mielestä tämä on hyvä ratkaisu. Talon kohta entisten asukkaiden epätoivoinen retki Marshan löytämiseen ja suostuttelemiseen alkaa.

Kuva

Sarja on alun perin kuvattu 1.78:1 kuvaformaatissa, mutta julkaisuihin se on muokattu anamorfiseen 1.85:1 muotoon.

1. Kausi:

Ensimmäisen tuotantokauden jaksojen kuvan taso on heikohko, tosin tv-sarja mittapuilla tyydyttävää. Kuva on alati pehmeä, kohinaa ja staattisuutta on havaittavissa siellä täällä, mustan taso on silloin tällöin huono ja valkoinen palaa usein puhki. Värien tasokin on hieman vaisua. Sarjataustan huomioon ottaen kuvanlaatu on kuitenkin kohtuullista.

Arvosteltavana oleva Collector's Edition ei tuntuisi siis omaavan remasteroitua kuvaa, kuten moni olisi toivonut. Tosin en ole omistanut saatikka nähnyt aiempaa julkaisua, joten en voi varmuudella sanoa onko kyseessä samainen masteri vai hieman parempi. Kakkoskauteen verrattuna kyseessä on kuitenkin huomattavasti heikompi kuvanlaatu.

2. Kausi:

Verrattuna ensimmäiseen kauteen, harppaus kuvassa on valtava. Verrattuna keskiverto elokuvan julkaisuun, kuva on lähes samaa tasoa. Värit toistuvat luonnollisina, pehmeydestä on päästy pois ja kuva on suurimman osan ajasta kohtalaisen terävä. Kohinaa on vielä havaittavissa pikkuisen, mutta aivan ykköskauden tasolle ei päästä. Staattisuus sen sijaan nostaa päätänsä ilkeän pahasti ja tulee jopa ykköskautta pahemmin silmille. Kokonaisuudessaan toinen kausi on kuitenkin saanut erinomaisen siirron levylle, eikä valitettavaa staattisuutta lukuun ottamatta löydy.

Ääni

Dolby Digital 2.0 -koodattu ääniraita tekee jaksoissa sen mitä on tehtävissä. Harvemmin 5.1-koodattuja virityksiä sarjoissa nyt näkeekään, mutta Spacedissa kyseiselle miksaukselle olisi kyllä tarjontaa. Dialogi kuuluu kuitenkin selvästi, samoin kuin erilaiset ääniefektit ja musiikki. Perustasoa, joka ei varsinaisesti loista missään, muttei sitten ole huonokaan.

Lisämateriaali

Homage-O-Meter – Vaihtoehtoinen tekstitys, joka kertoo mistä mikin kappale/kohtaus/lause on parodioitu. Yksinään melko turha, sillä parodiaa ei loppujen lopuksi ole niin paljoa, mutta kommenttiraitojen kera ihan kelpo lisä rullaamaan taustalle.

Commentary – Jokainen jakso sisältää myös vaihtoehtoisen kommenttiraidan Simon Peggiltä, Edgard Wrightilta ja Jessica Stevensonilta, sekä satunnaisvierailuita tuottajilta ja muilta näyttelijöiltä. Porukalta irtoaa varsin hauskaa ja informatiivista juttua aina viittauksista kuvauskohtaisiin paikkoihin ja kommelluksiin. Tekstityksen puute on iso miinus, sillä osittain päälle puhutut kertomiset menevät ohi korvien. Kommenttiraidan kanssa saa muutenkin olla melko tarkkana, mikäli haluaa kaiken infon pään sisään. Asiaa ei auta sarjan lähes kuusituntinen kesto, jonka aikana ei ole hetkeäkään hiljaista, mikä on tietenkin myös hyvä asia.

Levy 1:

Biographies – Sisältää kelvolliset elämäntiedot näyttelijöistä, ohjaajasta ja tuottajista. Mielenkiintoisena ja hauskana lisänä osiosta löytyy myös sarjassa olevien hahmojen biografiat ja heidän top-5 asiat hahmokohtaisittain.

Trailers (03:10) – Trailereita ja tv-spotteja sarjasta. Blair Witch Project -elokuvaa matkivaa traileria lukuun ottamatta trailerit ovat kasa mielenkiinnottomia ja sarjasta mitään kertovia pätkiä.

Outtakes (09:22) – Pilalle menneitä kohtia, jotka kutittelevat nauruhermoja. Osio sisältää mm. hersyvää improvisaatiota, sanojen lausumisen vaikeutta ja muuten vain yleistä pelleilyä.

More Outtakes (04:32) – Lisää pilalle menneitä kohtauksia. Pääsyynä erilliselle osiolle lienee se, että kyseinen uusintajulkaisu sisältää hieman enemmän lisämateriaalia kuin aikaisempi julkaisu. Osio jatkaa kuitenkin samalla linjalla huumorin kanssa kuin edellinenkin.

Deleted Scenes (14:54) – Osio sisältää 13 kappaletta poistettuja/pidennettyjä kohtauksia kommenttien kera tai ilman. Kaiken kaikkiaan ei mitään kovinkaan mullistavaa materiaalia, mutta parit hauskat kohtaukset ovat ehdottomasti näkemisen arvoisia.

Raw Footage (07:24) – Kohtauksia, joihin ei ole tehty vielä minkäänlaisia tehosteita ja joita käytettiin vain osittain itse sarjassa. Ei tarjoa mitään kovinkaan ihmeellistä.

Levy 2:

Trailers (04:32) – Seitsemän traileria, jotka liittyvät mm. toisen kauden alkuun sekä pari jaksokohtaista teaseria. Huomattavasti parempia kuin ykköskauden vastaavat. Trailerit voi kyllä valita erikseen, mutta hieman hölmösti trailerin loputtua mennään suorilla seuraavaan eikä takaisin valikkoon. Pienoista korjausta olisi tämän suhteen toivonut.

Deleted Scenes (17:56) – Tällä kertaa jaksokohtaisesti lajiteltuna 18 poistettua/pidennettyä kohtausta, sekä vaihtoehtoinen loppu. Ykköslevyn tapaan nämäkin voi kuunnella kommenttiraidan kera. Katseluintoa tuhoaa hieman Play All -napin puuttuminen, sillä tällä kertaa jokaisen kohtauksen jälkeen palataan sinne alkuvalikkoon.

Outtakes (12:55) – Lisää pilalle menneitä kohtauksia, jotka kannattaa katsoa. Luvassa sitä samaa, mitä löytyy ykköslevyltäkin.

Biographies – Osio sisältää hahmokohtaiset elämänkerrat ensimmäisen kauden lopusta toisen kauden alkuun, sekä ohjaajan ja tuottajan biografiat. Eikä top-5 listojakaan ole onneksi unohdettu. Osio sisältää myös sarjassa nähtävän videopätkän Daisyn Aasian reissusta kokonaisuudessaan.

Raw Footage (06:30) – Jälleen raakavedoksia kohtauksista, jotka kuvattiin yhteen pötköön ja leikeltiin sitten sopiviin pätkiin oikean rytmin saamiseksi. Sisältää joitain hienoja kohtauksia, joten täten ihan mielenkiintoinen tuttavuus.

Daisy Does Elvis (01:00) – Jaksossa Gone nähtävä Daisyn Elvis-imitaatio kokonaisuudessaan.

Photo Library – Muutama kourallinen kulissien takaisia kuvia, sekä elintärkeä top-5 listaus mielenkiintoisen kommenttiraidan teosta.

Levy 3:

Biographies – Osio sisältää päivitetyt biografiat näyttelijöistä ja kuvausryhmästä. Ei hahmokohtaisia biografioita tällä kertaa.

Spaced Jam (03:26)Osymyson tekemä musiikkivideo käyttäen sarjassa kuultavia repliikkejä sanoina. Ei mikään kovin erikoinen, mitä nyt Miken esittely musiikkivideolla on hupaisa. Pienenä triviana sanottakoon myös, että Osymyso vastaa menujen aikana kuuluvasta musiikista.

Skip to the End (80:54) – Pitkä making of -dokumentti, joka kertoo muun muassa miten sarja sai alkunsa, miten kukin hahmo syntyi ja vieraillaanpa välillä sarjassa nähtävissä paikoissa. Pääosin sarjaan vaikuttaneet henkilöt puhuvat kokemuksistaan ja tapahtumista, mitä nyt välillä nähdään myös fanien ja ulkopuolisten mietteitä sarjasta. Erittäin informatiivinen ja hauska dokumentti, mikäli sellainen ilmiö kuin Spaced kiinnostaa.

Yhteenveto

Spaced on nykyisen brittihuumorin laadukkainta antia, josta saa kiittää osaavia näyttelijöitä ja heidän tuntemusta popkulttuuriin. Varsinkin elokuvanystäville Spaced iskeytyy paremmin kuin mikään muu, sen useiden parodioiden seurauksena, joita on aina niin mukava huomata. Jos brittihuumorin uusi tuleminen kiinnostaa, on Spaced suorastaan pakko-ostos. Popkulttuurin ihannoijille ja siitä tietäville tarjolla on myös maukasta ja humoristista toimintaa, josta on vaikea olla pitämättä.

Uusi kolmen levyn Collector's Edition ei ylimääräisen lisämateriaalin lisäksi sisällä mitään uutta aikaisempiin Spaced-julkaisuihin verrattuna, joten täten julkaisua ei ihan uskalla jo sarjan hankkineille suositella. Muille huumorinnälkäisille uusi julkaisu on suoranainen pakkohankinta.

Kuvasuhde: 
1.85:1
Anamorfinen: 
Anamorfinen
Alkuperäiskieli: 
Levymäärä: 
3
Aluekoodi: 
Ääni: 
Dolby Digital 2.0
Tekstitys: 
Arvosana DVD:lle: 
Arvosana kuvasta: 
Arvosana äänestä: 
Arvosana bonusmateriaaleista: 
Kuvagalleria: 


Copyright © FilmiFIN 2004 - 2016