On vuosi 2001. Kun Boston Globe palkkaa uudeksi päätoimittajakseen Marty Baronin (Liev Schreiber), mies pääsee keskelle todellista ja ennen kaikkea traagista jymyjuttua. Globen sisäistä erikosryhmää, Spotlight-tiimiä johtaa Walter ”Robby” Robinson (Michael Keaton) ja sen kenttäreporttereina toimivat Michael Rezendes (Mark Ruffalo), Sacha Pfeiffer (Rachel McAdams) Matt Carroll (Brian d`Arcy James). Spotlightilaisille suodaan paljon eri vapauksia, kuten aikaa, ryhmän käyttäessä juttuihinsa jopa vuoden ennen sen julkaisua. Kun Baron äkkää uutisen katolisesta papista John Goeghanista, jota syytetään lasten sekusaalisesta häirinnästä, tämä usuttaa Spotlightin kaivelemaan syvemmältä, ja se mitä, reportterit raahaavat päivänvaloon, järkyttää lopulta koko maailmaa. Kun alkaa paljastua, että kirkko on tarkoituksella vaiennut pappiensa pedofiliasta ja suojellut näitä vuosikymmeniä, toimittajat saavat tuntea painetta ylempää, mutta jatkavat työtään kaikesta huolimatta. Kun juttu lopulta julkaistaan, skandaali ravisuttaa korkeimpiakin valtarakenteita kun selviää, että salailuun on osallistunut Bostonin uskonnolliset yhteisöt, lakimiespiirit ja korkeat virkamiehet. Tapaus, jonka todellinen laajuus paljastuu vasta hiukan myöhemmin, syöksee kriisiin myös yhden maailman vanhimmista ja luotetuimmista instituutioista, katolisen kirkon aina sen hallintopaikkaa Vatikaania myöten.
Tom McCarthyn kuuden Oscarin ehdokas Spotlight on huippunäyttelijöillä miehitetty rikosdraama todellisista tapahtumista, jotka liki 15 vuotta sitten ravisuttivat koko maailmaa. Pedofiilipappien ristiinnaulinta olisi helppo tie, mutta McCarthy kuvaa järkyttävän sarjarikosvyyhdin purkautumista ilman uhmaa tai kiihkoa, suhtautuen paljastuksiin yhtä ammattimaisesti kuin elokuvansa päähenkilöt, Boston Globen toimittajat. Graalin maljaan vertautuvaa totuuden etsintää seuraa äärimmäisellä mielenkiinnolla pienten ja merkityksettömiltä tuntuvien palasten putoillessa pikkuhiljaa paikalleen, kunnes kokokuva lopulta paljastaa jotain niin likaista ja jatkuvaa, että sitä oli, ja on yhä, vaikea uskoa. Elokuvan lopputekstit paljastavatkin järkyttävän tapauksen todellisen, globaalin laajuuden.
Samalla kun elokuva paljastaa periksiantamattomien journalistien tärkeän työn, se tuo päivänvaloon myös ne syvät traumat, joniden kanssa uskottojen kirkonmiesten uhreiksi joutuneet lapset joutuivat elämään. McCarthyn ja Josh Singerin taidosta tehdä provokatiivisesta aiheesta äärimmäisen asiallinen ja hieno elokuva kertoo myös se, että ryhmä sai kiitosta myös katolisen kirkon korkeimmilta portailta Vatikaanista.
Toimittajat ovat tasaisin väliajoin esiintyneet niin romaanien kuin elokuvienkin sankareina, eikä kukaan voikaa kieltää tutkivan journalismin voimaa. Laatuleffat, kuten Presidentin miehet (1976), Kuoleman kentät (1984), The Insider - Sisäpiirissä (1999), Good Night, and Good Luck (2005) ja Frost/Nixon (2008) ovat kaikki pohjautuneet tositapahtumiin, joissa kaiken keskiöön ovat nousseet journalistit, jotka raportoidessaan medialleen ovat muokanneet myös historiaa. Spotlightin tapauksessa ehkä enemmän kuin koskaan aikaisemmin, jonka ansiosta ryhmä palkittiinkin Pulitzerilla vuonna 2003.
Spotlight-tiimin pomona, Robby Robinsonina, Michael Keaton tekee tasaisen varmaa työtä, saaden erinomaisen hyvää tukea muilta ryhmän jäseniltä, joista eniten valokiilaan nousee Mark Ruffalon (joka sai roolistaan Oscar-ehdokkuuden, samoin kuin Rachel McAdams) väsymätön Michael Rezendes. Liev Schreiber on niin ikään loistovalinta Globen toimituksen tiukkana päällikkönä ja yhtä hyvää tekee myös John Slattery vastaavana päätomittaja Ben Bradlee Jr.:nä. Stanley Tucci on Mitchell Garabedian, asianajaja, joka on jo saanut huomata kirkon voiman lakituvassa. Saman ammatin edustajia näyttelevät myös Jamey Sheridan (Jim Sullivan) ja Billy Crudup (Eric MacLeish) kirkon lakimiehinä. Len Cariou on mies, jota koko maailma katsoi, Bostonin arkkipiispa, kardinaali Bernard Law.
Jännittävä ja järkyttävä, mutta myös äärimmäisen palkitseva rekonstruktio yhden aikamme pahimman rikossarjan tutkimuksista. Samalla se on kunnianosoitus lahjomattomalle journalismille, jota ilman maailma olisi paljon, paljon pahempi paikka.
- Kirjaudu sisään lähettääksesi kommentteja