Alkuperäinen nimi: 
Submarino
Lajityyppi: 
Valmistusvuosi: 
2010
Valmistusmaa: 
Tuottaja: 
Ikäsuositus: 
15
Kesto: 
110
Submarino
Arto Lappalainen, Ke, 01/09/2010 - 00:00

Elokuva
Lapsuudessa tapahtuneen hirvittävän tragedian taakkaa kantavat veljekset eivät ole pitäneet yhteyttä pariinkymmeneen vuoteen, kunnes alkoholistiäidin hautajaiset pakottavat toisen heistä toimimaan. Isobroidi Nick Torp (Jakob Cedergren) on äkkipikainen ja viinalle perso ex-linnakundi, jonka päivät kuluvat kuntosalilla, askeettisessa yksiössä miestä väkevämpää nauttien ja satunnaisesti naapurin Sofien (Patricia Schumann) kainalossa. Pikkuveli (Peter Plaugborg) puolestaan heroiiniaddikti ja esikouluikäisen Martin-pojan (Gustav Fischer Kjærulff) yksinhuoltaja, joka hakee jatkuviin rahahuoliin ratkaisua pikkurikoksista. Tarve tehdä tilit selviksi menneisyyden kanssa yhdistää veljekset uudelleen, mutta onko kaikki jo menetetty. 

Nuoren kirjailijalupauksen Jonas T. Bengtssonin samannimiseen romaaniin perustuva Submarino on rankka ja ankara matka traumatisoivaan menneisyyteen, jonka arvet avataan puukolla ja kipeät muistot kaivetaan esiin lusikalla. Samalla intiimiltä yksilötasolta kulttuurirajat ylittävään perspektiiviin asti yltävä tarina tiputtelee raakoja faktoja hyvinvointivaltion sosiaalista ongelmista ja yhteiskunnan väliinputoajista. 

Ajatuksia ja tunteita herättävä lopputulos on yleismaailmallinen läpileikkaus olosuhteiden uhreista, selviytyjistä, joiden vaihtoehdot ovat vähissä. Elokuvan erikoinen nimi tarkoittaakin ohjaajan omien sanojen mukaan ihmisiä, jotka yrittävät pitää päänsä veden yläpuolella, vaikka eivät selviydy pinnalle. Vailla alleviivauksia ja rankistelua siinä puhutaan aidosti, fiksusti ja uskottavasti asioista ja ongelmista, joihin on helppo samaistua, ymmärtää ja käsitellä. 

Tanskan elokuvakoulun historian nuorin oppilas, yksi neljästä Dogma 95 -aatteen allekirjoittajasta ja porvariston vähemmän hillittyä charmia viiltävin vedoin peranneella perhesatiirilla Juhlat (Festen, 1998) suoraan kulttimaineeseen iskenyt Thomas Vinterberg kokeili sittemmin myös Hollywoodin houkutuksia tieteiselementeillä maustetulla rakkauskertomuksella It's All About Love (2003) ja aatekollega Lars von Trierin käsikirjoittamalla, amerikkalaista asekulttuuria vinosti tutkineella Dear Wendylla (2005). Vahvaa pohjoismaista laatudraamaosaamista edustava Submarino on Winterbergin vaikuttava paluu juurille, kenties jopa paras työnsä. 

Vinterberg ei kuljeta velipoikien tarinoita rinnakkain, vaan elokuvan ensimmäinen puolisko seuraa Nickia, sitten siirrytään aikajanassa muutama viikko taaksepäin ja kuvataan pikkuveljen elämää, kunnes esirippu lasketaan yhteisessä finaalissa. Ratkaisu toimii yllättävänkin hengittävästi ja pikanttina tehokeinona tapahtumia hetkittäin myös ristiin leikkaava epälineaarinen kerronta on muutenkin tiivistä, konstailematonta ja sisällön tavoin rosoisen autenttista.  

Toistaiseksi tuntemattomista, mutta kauttaaltaan aivan erinomaisista näyttelijöistä varsinkin ruotsalainen, mm. ritariseikkailuissa Arn - Temppeliritari (2007) ja jatko-osassa Arn - Pohjoinen valtakunta (2008) nähty Jakob Cedergren näyttelee kouraisevan vähäeleisesti ja korostamattomasti lakonista Nickia. 

Yhteenveto
Universaalisti merkityksellinen ja brutaaleilla totuuksilla objektiivisesti puhutteleva maailmanelokuva.

Anamorfinen: 
Anamorfinen
Levymäärä: 
0
Arvosana DVD:lle: 
Arvosana kuvasta: 
Arvosana äänestä: 
Arvosana bonusmateriaaleista: 
Pakkotekstitys: 
On
Kuvagalleria: 


Copyright © FilmiFIN 2004 - 2016