Alkuperäinen nimi: 
Tesis
Lajityyppi: 
Valmistusvuosi: 
1996
Valmistusmaa: 
Käsikirjoittaja: 
Ikäsuositus: 
15
Kesto: 
119
Tesis
M. Pajulahti, To, 04/05/2006 - 00:00

Elokuva

Vuonna 1978 löydettiin ensimmäisen kerran Yhdysvaltoihin salakuljetettuja "snuff-elokuvia". Näillä videonauhoilla henkilö, tai henkilöitä, murhataan oikeasti. Ne ovat siis murhaajien itsensä kuvaamia videoita tekemistään sieppauksista, raaoista murhista ja kidutuksista perverssien katsojien huviksi. Näitä elokuvia on väitetty lavastetuiksi, eikä yhtäkään niistä ole todistettu aidoksi, mutta totuus on hämärän peitossa. Näistä mysteerisistä videonauhoista juontaa ideansa Alejandro Amenábarin debyytti Tesis.

Ángela (Ana Torrent) opiskelee Madridin yliopistossa pääaineenaan elokuvat. Hän valmistelee graduaan (= espanjaksi tesis), jonka aiheena on väkivalta elokuvissa ja televisiossa. Ángelan seminaarityön ohjaaja professori Figueroa (Miguel Picazo) pitää Ángelan valitsemaa aihetta erikoisena, mutta lupautuu hankkimaan hänelle aiheeseen liittyvää materiaalia. Figueroa löytyy seuraavana päivänä kuolleena ja astmakohtauksen näyttää aiheuttaneen videoissa oleva kasetti. Ángela varastaa kasetin tietämättä mitä se sisältää.

Samassa yliopistossa opiskelee myös omalaatuinen Chema (Fele Martínez), jonka intohimona ovat sairaat väkivaltaelokuvat. Cheman kanssa Ángela uskaltautuu katsomaan varastamansa videonauhan, mikä paljastuu oikeaksi snuff-elokuvaksi. Videolla näytetään nuoren naisen raaka kidutus ja surmaaminen. Kaiken lisäksi videolla murhattu nainen paljastuu yliopiston opiskelijaksi, joka on kadonnut mystisesti. Ángela ja Chema epäilevät videon tekijän olevan joku heidän omasta koulustaan, ja alkavat kaksistaan tutkia tapausta.

Jo alkutekstien aikana elokuva osoittaa suuren nerokkuutensa. Katsojan mielenkiinto herätetään heti, ja kun tarina pääsee kunnolla vauhtiin, sitä ei pysäytä mikään. Vaikka Tesis on luokiteltu kauhuelokuvaksi, se sisältää enimmäkseen psykologista kauhua sekä erittäin piinaavaa jännitystä. Siinä leikitellään myös ihmisen pelolla pimeää ja kuolemaa kohtaan. Yksi elokuvan tehokeinoista on olla näyttämättä katsojalle kaikkea, vaan kauhun hetkiä koetaan näyttelijöiden silmien kautta.

Vaikka myös Nicholas Cagen tähdittämä 8mm (1999) käsitteli samaista aihetta, muistuttaa Tesis tunnelmansa puolesta enemmän Jaume Balaguerón Nimetöntä (1999). Vaikka elokuva onkin synkkä niin ulkoasunsa kuin myös aiheensa puolesta, se on samalla jollain mysteerisellä tavalla piristävä ja jopa raikas.

Alejandro Amenábarin vankka ja mestarillinen ohjaustyyli näkyy jo tässä hänen ensimmäisessä pitkässä  elokuvassaan. Näyttelijät tekevät kiitettävää työtä, ja plussaa ropisee myös loistavasta käsikirjoituksesta. Vaikka aihe ja juoni antaisivat paljonkin aihetta kliseisiin, niihin ei ole kuitenkaan sorruttu. Elokuva kulkee omia polkujaan ja yllättää katsojan monia kertoja ennen loppuratkaisua.

Kaikenkaikkiaan Tesis on upea ja häkellyttävän vetävä elokuva, jonka synkkä ja mysteerinen tunnelma hipoo taivaita. Lavastus on huippujälkeä ränsistyneine kellareineen, ja kuvauspaikkoja onkin vaikea uskoa muuksi kuin aidoiksi. Ensimmäinen katsomiskerta tarjoaa kaikkein suurimmat yllätykset ja käänteet, mutta elokuva on yksinkertaisesti niin hyvä, että se kestää siitä huolimatta useamman katsomisen. Tätä eivät voi elokuvafriikit jättää väliin.

Kuva

1.78:1-suhteen kuva on melko tummasävyinen, ja mustaa nähdään runsaasti, mikä tekee elokuvasta lähes mahdottoman katsoa päivänvalossa, mikäli television valovoima ei ole kovin suuri. Elokuva sisältää myös täysin pimeitä kohtauksia, joissa on turha kuvitellakaan näkevänsä valon häivähdyksiä. Kontrasti on myös melko jyrkkää, ja vaikka kuva on aavistuksen rösöinen, varsinaista pikselöitymistä ei ole havaittavissa. Roskia hyppii kuvassa remasteroinnista huolimatta. Myös kuvaus on tyylikkään karkeaa, ja vaikka kamera liikkuu upeasti, hoitaa leikkaus homman lopullisesti kotiin. Valittavissa on myös 4:3-kuvasuhde vanhempien televisioiden omistajille.

Ääni

Julkaisun suurimmat puutteet ovatkin ääniraidassa. Se kun kulkee vain Dolby Digital 2.0 -muodossa. Elokuva olisi vaatinut ääniraidalleen enemmän kanavia, ja nyt varsinkin takakanavia jää todella kaipaamaan. Toisaalta hyödynnetyt kaksi kanavaa pelkistävät elokuvaa ja tekevät siitä jollain tapaa realistisemman. Vaikka useampi kanava olisikin voinut korostaa elokuvan pelottavaa tunnelmaa huomattavasti, tällainen ratkaisu olisi voinut myös rikkoa pienen ja tiiviin kuva-ääni-maailman. Nyt käytetyillä kahdellakin kanavalla tullaan toki hyvin toimeen, ja varsinainen ääniraidan sisältö kerää huikeasti plussapisteitä osakseen. Äänisuunnittelu on hienoa ja pursuaa nerokkaita ideoita. Teknisesti ääni on kuitenkin huonohkoa tasoa. Toisaalta teknisesti vaatimaton ääniraita onnistuu korostamaan elokuvan rosoista karmivuutta.

Lisämateriaali

Julkaisu sisältää lisämateriaalina pelkästään trailereita, omansa lisäksi elokuviin Redline, Kicked in the Head ja Top of the World.

Yhteenveto

Oikeasti pelottava Tesis on ehdottomasti yksi kaikkien aikojen parhaimpia espanjalaisia elokuvia, ja etenkin omassa genressään suuntaa näyttänyt mestariteos. Vaikka julkaisu onkin teknisesti huonoa tasoa, on elokuva sisällöltään niin laadukasta tavaraa, ettei kauhun ystävien elokuvahylly ole täydellinen ilman sitä. DVD onkin harrastajien keskuudessa melko suosittua tavaraa, ja sitä tuskin enää kaupan hyllyltä löytyy.

Kuvasuhde: 
1.78:1
Alkuperäiskieli: 
Levymäärä: 
1
Aluekoodi: 
Ääni: 
Dolby Digital 2.0
Bonukset: 
- trailereita
Arvosana DVD:lle: 
Arvosana kuvasta: 
Arvosana äänestä: 
Arvosana bonusmateriaaleista: 
Kuvagalleria: 


Copyright © FilmiFIN 2004 - 2016