Elokuva
Manson Ma (Ching Wan Lau) kidnapataan ja hänen avovaimonsa saa puhelinsoiton, jossa neuvotaan tulemaan vanhaan, hylättyyn hotelliin kaupungin laidalla. Hotelli pitää sisällään verisen menneisyyden: 30 vuotta sitten omistaja tappoi perheensä leikkaamalla vaimonsa pään irti, myrkyttämällä poikansa ja päästämällä lopuksi myös itsensä päiviltä. Rakennuksessa on siitä lähtien kummitellut eikä kukaan eksy sinne sattumalta. Lunnasvaatimuksen varassa roikkuva Ma pelastetaan henkien talosta, mutta mikään ei olekaan sen jälkeen enää niin kuin ennen.
Manson Ma kertoo vastahakoisesti kuulusteluissa, että langan päitä pitelee hotellin kuollut omistaja - pahat henget ovat olleet asialla. Valitettavasti virkavalta ei usko hataraa kertomusta vaan laittaa miehen tarkkailuun. Perheongelmista kärsivä etsivä Pit (Tony Leung Ka Fai) saa tämän epäilyttävän jutun hoitaakseen. Hän päättää selvittää mitä sekavan jutun taakse kätkeytyy. Päivät kuluvat ja Ma:n avovaimo huomaa miehensä muuttuneen, kokonaan toiseksi ihmiseksi. Mitä talossa oikein tapahtui? Mitä salaisuuksia häilyvien identiteettien alle on piiloutunut? Mysteerin selvittäminen vaatii henkien taistelua ja askelta tuntemattomaan.
Ohjaaja Ringo Lam (synt. 1954), Hong Kongin kovaksi keitetty toimintagenren pitkän tien kulkija aloitti uransa vuonna 1983 ja on rukannut siitä lähtien elokuvia maailmalle tahtiin yksi per vuosi. Lam on tunnettu maailmalla muun muassa elokuvista Full Alert (1997) ja Full Contact (1992) sekä Claude Van Dammen "tähdittämistä" (lue: vähemmän massayleisöä miellyttäneistä) äksönrymistelyistä The Savage (2003), Replicant (2001), Maximum Risk (1996). The Victim sijoittuu Lamin viimeisimpiin ohjaustöihin ja kategorioituu rikos- ja jännitysgenreen.
Näyttelijäsuoritukset ovat hyvää tasoa eikä niistä löydä vikoja kuin etsimällä. Muun muassa Manson Ma:ta esittävä Ching Wan Lau näyttää jälleen siltä, että hänen päänsä on räjähtämäisillään ja Buranaa kuluu enemmän kuin Max Paynella.
Kaksi elokuvaa yhdessä. Hyvien alkuasetelmien jälkeen elokuva muuttuu sekavaksi ja kääntää kylkeään hyvissä ajoin ennen puoltaväliä. Juonessa on suhteellisen vaikea pysyä mukana ellei ole ihminen, joka antaa tarinalle laajan kääntymävaran ja unohtaa epäloogisuudet. Ensimetrien vähäiset kauhunväristykset muuttuvat pian toiminnalla höystetyn rikosdraaman seuraamiseksi ja hotellin mysteeri jää valitettavan toissijaiseksi. Elokuva ns. vaihtaa raidetta ja jatkaa täydellä höyryllä väärään suuntaan.
Kuva on perushongkongilaiseen tyyliin väreiltään valju ja siirto laadultaan osittain roskainen. Letterboxatussa versiossa musta astuu pari askelta harmaalle ja kontrastit loistavat poissaolollaan hyvin usein. Ei siis paljon kehuja tipu? Odotukset täyttäen, sanotaan näin.
Ääni
Dolby Digital 5.1 -ääni on kapea ja antaa takakaiuttimille valitettavan harvoin töitä. Hongkongilaiseen tapaan äänenkuva on samea, keskiäänet korostuneet ja limitteri vahvasti esillä. Ääntä ei voi suoranaisesti haukkua, sillä aasialaisiin ja varsinkin Mei Ah:in leffoihin tutustunut tietää varmasti mitä odottaa.
Lisämateriaali
Mei Ah:in normaaleihin julkaisuihin verrattuna tässä kiekossa on runsaasti tavaraa: The Victim ja Bullets Over Summer -trailerit, juonitiivistelmä ja tekijöiden biografiat.
Yhteenveto
The Victim jättää jälkeensä tunteen, että yritystä on ollut enemmän kuin tekemisessä järkeä. Lopputekstien rullatessa miettii kysymystä: mitä tästä elokuvasta pitäisi miettiä - pitääkö vai eikö? The Victimin suurin kompastuskivi on genren totaalinen muuttuminen ja juonilinkkien yhteensopimattomuus. Elokuvan lupauksia herättävä alku on täysin irrallinen ja johtaa katsojan väärälle kaistalle. Se harhauttaa miettimään epäolennaisia asioita, jotta saisi syyn myöhemmille juonenkäänteille.
Mikäli elokuva olisi keskittynyt vain toiseen sen tarjoamista juonista olisi kokonaisuus ollut ehjempi ja tarjonnut katsojalle paremman puolitoistatuntisen. Nyt yritys tehdä monitasoista tarinaa ontuu ja kompastuu omaan köykäisyyteensä.
Tuomio: The Victimiä en suosittele kauhun ystäville, sillä elokuvan ainekset eivät riitä edes alkuruokana tarjoiltavaan jäähtyneeseen keittoon. Entä toiminnan ystäville? Jos pidät Van Dammesta niin tämäkin kulkee yhtä mukavasti kuin letukka kesäsäällä.
- Kirjaudu sisään lähettääksesi kommentteja