Alkuperäinen nimi: 
World War Z
Julkaisija: 
Valmistusvuosi: 
2013
Valmistusmaa: 
Ohjaaja: 
Musiikki: 
Ikäsuositus: 
15
Kesto: 
116
World War Z
Arto Lappalainen, Pe, 19/07/2013 - 00:00

Elokuva
Entinen YK:n tutkija Gerry Lane (Brad Pitt) joutuu perheensä kanssa keskelle tyhjästä alkavaa kaaosta, kun helvetillinen tartuntatauti puhkeaa aivan tavallisena päivänä. Vain sekunneissa tarttuva, uhrinsa raivohulluiksi muuttava virus leviää hetkessä globaaliksi epidemiaksi, ja vastalääkkeen etsintä kuljettaa vastuunsa tuntevan Gerryn ympäri maapalloa kriisipesäkkeestä toiseen. Aika uhkaa kuitenkin loppua kesken. 

Max Brooksin haastavaa romaania Sukupolvi Z – Zombisodan aikakirjat (WSOY), joka kertoo maailmansotiin verrattavasta zombipandemiasta näkökulmana selviytyneiden haastattelut, on syystäkin pidetty mahdottomana filmata. Lähestymistavan vaihtaminen suuren luokan apokalyptiseksi selvitymistaisteluksi tuntuukin siten oikealta ja luontevalta valinnalta elokuvaversiolle.  

Geopoliittinen tuomiopäivän messu on pohjimmiltaan sekoitus Tuntemattoman uhan (1995) ja Tartunnan (2011) kaltaisia ruttojännäreitä sekä moderneja, ilmestyskirjamaisia kauhukuvia, kuten 28 päivää myöhemmin (2002), jatko-osa 28 viikkoa myöhemmin (2007) ja The Walking Dead -tv-sarja. Nytkin zombit ovat nopealiikkeisiä ja raivoisasti eteneviä ihmislihan etsijöitä, mutta edeltäjistään World War Z erottuu niiden valtavilla massoilla, kun sadat ja tuhannet elävät kuolleet kirjaimellisesti vyöryvät pysäyttämättömästi eteenpäin. Edeltäjiään enemmän se lähestyy aihettaan myös tieteellisestä näkökulmasta ja sosiaalisena kommenttina ajastamme.

Monipuolinen laatuohjaaja Marc Forster kuljettaa tarinaa ihailtavan tasapainoisesti ja pelkkään tekniseen briljeeraukseen tukeutumatta. Toki kuumottavilla shokkitehoilla ja muutamallakin hulppealla joukkotuhokuvalla vastataan tarinan vaatimuksiin sen hurjimmissa hetkissä. Kokonaisuuden lievään kliinisyyteen Forsterillakaan ei ole rohtoa, vaan runsas henkilögalleria ja ohikiitävät kohtalot eivät erityisemmin säväytä tai kosketa.

Brad Pitt tekee keskittyneen, sielukkaan ja uskottavan suorituksen olematta toimintasankari tai maailmanpoliisi. Pienemmissä rooleissa vaikuttaa kansainvälinen galleria hyviä luonnenäyttelijöitä, joista päällimmäisenä mieleen jää aina varman David Morsen omiensa vangitsema CIA-agentti, jonka vaiheista olisi halunut tietää vaikka enemmänkin. 

Yhteenveto
Voimakas, jännittävä ja laajuudessaan vaikuttava ihmiskunnan madonluku.

Anamorfinen: 
Anamorfinen
Levymäärä: 
0
Arvosana DVD:lle: 
Arvosana kuvasta: 
Arvosana äänestä: 
Arvosana bonusmateriaaleista: 
Pakkotekstitys: 
On
Kuvagalleria: 


Copyright © FilmiFIN 2004 - 2016