Alkuperäinen nimi: 
World War Z
Julkaisija: 
Valmistusvuosi: 
2013
Valmistusmaa: 
Ohjaaja: 
Musiikki: 
Ikäsuositus: 
15
Kesto: 
116
World War Z (blu-ray)
Jussi U. Pellonpää, Ke, 04/12/2013 - 00:00

Elokuva
Philadelphia, nykyhetki. Entinen YK:n tutkija Gerry Lane (Brad Pitt) joutuu perheineen keskelle kaaosta, kun helvetti puhkeaa keskellä iltapäivää. 12 sekunnissa tarttuva ja uhrinsa raivohulluiksi muuttava virus leviää hetkessä globaaliksi epidemiaksi, ja parannuskeinon etsiminen kuljettaa Gerryn ympäri maapalloa, kriisipesäkkeestä toiseen. Aika on kulumassa loppuun, taudin tarttuessa yhä useampiin ja yhä nopeammin, eikä parannuskeinoksi suunniteltu ratkaisu välttämättä tarjoa kuin nopeamman kuoleman.

Marc Forsterin zombiefestari World War Z perustuu Max Brooksin filmatisoimattomana pidettyyn raporttiromaaniin, jonka kymmenet kertojat ovat Matthew Michael Carnahanin, J. Michael Straczynskin, Damon Lindelofin ja Drew Goddardin käsikirjoituksessa sulautettu Gerry Lanen hahmoon. Laadukkaana draamaohjaajana tunnetun Forsterin käsissä World War Z kasvaa moderniksi survivaaliksi, eeppiseksi vaaralliseksi tehtäväksi, jossa Yhdistyneiden kansakuntien nokkela ykköshanska kiitää ympäri tellusta, perässään äärimmäisen nopeat ja hyökyaallon lailla massana päälle käyvät, kivulle ja vammoille immuunit, infektoituneet ihmispedot. Pitkä matka on kuljettu George A. Romeron apaattisista elävistä kuolleista ja WWZ onkin enemmän velkaa Danny Boylen mestarilliselle dystopialle 28 päivää myöhemmin (2002) ja varsinkin sen tuhokuvat toiseen potenssiin nostaneelle jatko-osalle 28 viikkoa myöhemmin (2007).

Väkivaltaa ja kuolemaa mahtuu mukaan toki yllin kyllin, mutta toiminta keskittyy graafisuuden sijaan enemmänkin laajemman skaalan joukkotuhoon kuin yksittäisiin detaljeihin. Ben Seresinin komeasti kuvaama, Roger Bartonin ja Matt Chessen ehtymättömällä energialla editoima ja Scott Farrarin kekseliäästi tehostama WWZ on kokonaisuutena näyttävä ja erittäin nykyaikainen, toimintaan painottunut kauhuelokuva, jossa kolmas ulottuvuus on osa kerrontaa, eikä pelkkä päälle liimattu efekti. Massiiviset toimintakohtaukset nostavat rimaa varsinkin leffan lähimpiä kilpailijoita, mutta myös sen omia jatko-osia ajatellen. Marco Beltramin jyhkeän jykevä score ulvoo ja tärisyttää varsin hanszimmeriläisin keinoin, vaikka säveltäjä löytääkin mukavasti kopioimattoman tasapainon toiminnan ja seesteisempien hetkien välille.

Brad Pitt tekee varmaotteisen ja liioittelemattoman roolityön apokalyptisten tapahtumien keskelle joutuvana tutkijana, jonka aseet taistelussa ovat nyrkkien ja räjähteiden sijaan analyyttinen ajattelu ja kekseliäisyys. Mireille Enos on Pitt/Lanen vaimo Karin ja Abigail Hargrove sekä Sterling Jerins perheen pienet lapset Rachel ja Constance. Fana Mokoena on YK:n apulaispääsihteeri Thierry Umotoni, James Badge Dale USA:n armeijan kapteeni Speke, David Morse CIA:n pahojaan puuhannut ex-agentti Gunter Haffner, Ludi Boeken Israelin Mossadin päällikkö Warmbrunn ja Matthew Fox tuntematon sotilas.

TekniikkaHuikaisevan tarkka kuva ja vahvistimet hyötykäyttöön pukkaava äänimaailma jyrisevine efekteineen sopii mainiosti vaikka kotiteatterin maksimaalisuuden mittaamiseen. Kuvanlaatu on terävä ja mustan taso kauttaaltaan tanakka sekä seesteisemmissä että toiminnallisemmissa kohtauksissa, joissa yksityiskohtien tarkkuus ja niiden piirto heräävät todella eloon. Äänimaailmansa osalta World War Z on silkkaa herkkua. Tasapainoinen miksaus ja yksityiskohtien runsaus antavat arvokkaammankin äänentoistolaitteiston hankkineille vastinetta sijoitukselleen.

Lisämateriaali

Origins: Ohjaaja Forster, Brad Pitt ja muutama muu keskustelevat World War Z:n pohjana olleesta Max Brooksin romaanista ja siitä, miksi he näkivät elokuvaversiolle elintärkeäksi muuttaa sen rakennetta. Looking to Science: Tekijät keskustelevat todellisen maailman tautitapauksista ja pandemioista ja vertailevat tapahtumia elokuvassa esitettyyn epidemiaan. Neliosainen WWZ: Production käsittelee elokuvan tekemistä eri kanteilta. Outbreak näyttää, miten elokuvantekijät muunsivat Glasgown Philadelphiaksi elokuvan hienossa avuasjaksossa, The Journey Begins puerutuu elokuvan massiivisiin ja uusia uria aukoneisiin erikoistehosteisiin ja Behind The Wall paljastaa, miten Israelin Jerusalemiin sijoittuva toimintakohtaus jättimäisinen zombietorneineen itse asiassa tehtiin. Camouflage esittelee syitä miksi elokuvan loppukohtausta muutettiin hyvinkin raskaalla kädellä.

Yhteenveto
World War Z on komeamman kokoluokan visuaalisesti näyttävä ruttoralli ja moderni toimintaspektaakkeli. Trilogiaksi jo alunperinkin suunniteltu zombiesotasaaga sai siinä määrin hyvän vastaanoton ensi-iltakierroksellaan, että jatkoakin seuraa. Ja hyvä niin, sillä mihin kaikkeen jo aloituksessaan aivan uudenlaisen mittakaavan katastrofikauhulle esittänyt elokuvasarja vielä nousekaan?

Kuvasuhde: 
2.40:1/1080p
Anamorfinen: 
Anamorfinen
Alkuperäiskieli: 
Levymäärä: 
1
Aluekoodi: 
Lisätietoa: 
Kiitos Fox-Paramount Home Entertaiment Oy:lle arvostelukappaleesta
Ääni: 
7.1 DTS-HD
Arvosana DVD:lle: 
Arvosana kuvasta: 
Arvosana äänestä: 
Arvosana bonusmateriaaleista: 
Kuvagalleria: 


Copyright © FilmiFIN 2004 - 2016