Alkuperäinen nimi: 
Mou gaan dou
Valmistusvuosi: 
2002
Valmistusmaa: 
Käsikirjoittaja: 
Musiikki: 
Ikäsuositus: 
15
Kesto: 
101
Infernal Affairs (Blu-ray)
Vesa Jalkanen, La, 04/08/2007 - 00:00

Elokuva
Vuonna 2002 Hongkongissa ilmestynyt rikosdraama Infernal Affairs oli suuri yllätyshitti, joka herätti sekä yleisön että kriitikoiden mielenkiinnon. Elokuva keräsi ennätysmäiset lipputulot ensi-illassaan ja kahmi kourakaupalla palkintoja eri elokuva-alan festivaaleilla ympäri Aasiaa. Menestyksensä saattelemana Infernal Affairs kasvoi Hongkongissa trilogiaksi. Ennen pitkää ilmiö huomattiin myös Hollywoodissa ja amerikkalainen uusintafilmatisointi The Departed näki päivänvalon vuonna 2006. Tiettävästi myös Hollywood-versio The Departed aiotaan venyttää trilogiaksi esikuvansa tavioin. Infernal Affairsin tekijöiden palkintokaappeihin tiensä löysivät mm. Hong Kong Film Awards ja Golden Horse Film Festival –gaalojen merkittävimmät palkinnot. Molemmista edellä mainituista juhlista Infernal Affairs voitti parhaan elokuvan, parhaan ohjauksen (Wai Keung Lau, Siu Fai Mak), parhaan pääosan esittäjän (Tony Leung Chiu-Wai) ja parhaan sivuosanäyttelijän (Anthony Wong Chau-Sang) palkinnot. Hongkongissa palkintolistalle tulivat lisäksi parhaan käsikirjoituksen (Siu Fai Mak, Felix Chong) ja parhaan leikkauksen (Danny Pang, Curran Pang) palkinnot.

Tarinan keskipisteenä on kaksi poliisivoimien ja järjestäytyneen rikollisuuden maailmassa seikkailevaa miestä. Tony Leung esittää poliisi Yania, joka on työskennellyt gansteripiireihin soluttautuneena vuosikymmenen ajan saavuttaen triad-järjestöjen vaikutusvaltaisten pomojen luottamuksen. Viimeisimpänä tehtävänään hänellä on seurata itsekeskeisen ja miltei sairaalloisen omahyväisen triad-pomo Samin (Eric Tsang) edesottamuksia tarkoituksena toimittaa hänet telkien taakse. Samin poliisikouluun määräämä katujen kasvatti ja lupaava gangsterinalku Ming (Andy Lau) on ylennyt huimaa vauhtia virka-asteikolla työskennellessään kymmenisen vuotta poliisina. Sam on auttanut kasvattipoikaansa Mingia vihjaamalla alueella tapahtuvista rikoksista saaden samalla raivattua pahimpia kilpailijoitaan tieltään. Lopulta Ming päätyy lähelle SP Wongia (Anthony Wong), joka on likipitäen ainoa Yanin todellisen henkilöllisyyden tietävä.

Elokuvan englanninkielinen nimi sisältää pientä sanoilla leikittelyä. Poliisien sisäistä tutkintaa tarkoittava termi (internal affairs) on muuttunut helvetillisiksi asioiksi (infernal affairs). Myös kiinankielinen nimi (Mou gaan dou) viittaa manalan syövereihin lainaten vanhaa buddhalaista sutraa, jonka mukaan kaikkein pahin helvetti on jatkuva helvetti, jossa kärsimys jatkuu ikuisesti. Nimi viittaa suoraan päähenkilöiden jatkuvaan kärsimykseen vastapuolen leiriin soluttautuneina myyrinä. Entisen yksityiselämänsä tyttöystävänsä ja entiset ystävänsä mukaan lukien hylänneenä he joutuvat alati kamppailemaan oman pomonsa ja uuden työympäristönsä asettamien vaatimusten ristipaineessa jatkuvan paljastumisvaaran henkiessä niskaan. Ennen pitkää sekä poliisit että gangsterit tajuavat keskuudessaan piilevän petturin olemassaolon, mistä seuraava kiihkeä kissa ja hiiri -leikki vaikeuttaa ja vaarantaa kummankin vihollisleiriin soluttautuneen myyrän toimintaa huomattavasti.

Infernal Affairs ei ole infernaalisen raivokasta toimintaa, vaan sen voima piilee nerokkaan monisyisessä juonikuviossa ja hyvin esitetyissä henkilöhahmoissa. Verrattaessa Internal Affairsia sen amerikkalaiseen uusintafilmatisointiin, The Departed käyttää huomattavasti enemmän aikaa kehyskertomuksen ja henkilöhahmojen esittelyyn. Hongkongilaisessa versiossa tämä puoli jää varsinkin ajallisesti vähemmälle. Ehkä voidaan ajatella, että hongkongilaiselle yleisölle gangsterielokuvien ajankuva ja tapahtumakenttä ovat siinä määrin tuttuja, ettei niitä tarvitse ylenpalttisesti alkaa pohjustaa. Toisaalta Infernal Affairs onnistuu kertomaan katsojille yllättävän paljon lyhyillä, ohi kiitävillä kohtauksillaan. Mainiona esimerkkinä toimii Yanin ja hänen entisen tyttöystävänsä kohtaaminen. Vaikka henkilöt puhuvatkin aivan muusta, katsoja tajuaa pian heidän rakkaussuhteensa päättyneen Yanin ottaessa peitetehtävänsä vastaan. Toisaalta ymmärrämme, ettei Yan koskaan saa tietää tulleensa vuosia sitten isäksi. The Departed käyttää henkilöiden esittelyyn huomattavasti suoraviivaisempia ja dialogiin perustuvia selittelevämpiä menetelmiä Infernal Affairsin luottaessa henkilöiden ilmeisiin ja harvasanaisiin vihjeisiin.

Tarinan keskeinen ydin kiertyy päähenkilökaksikon ympärille. Kuumeisesti peitetehtävistä pois halajava Yan ja hieman paremmin poliisin palkkalistoilla viihtyvä Ming ovat tarinan päähenkilöt. Molemmat tekevät loistavaa työtä rooleissaan, mutta on myönnettävä, että Tony Leung kiistatta ansaitsi voittamansa palkinnot parhaasta miespääosasta. Hän esittää mainiosti epätoivoista miestä, joka on vuosikausia esittänyt roolia peitetehtävissään ja alkanut pikku hiljaa unohtamaan todellisen identiteettinsä. Sivuhenkilöt jäävät hieman vähemmälle huomiolle, mutta lyhyemmänkin ajan valkokankaalla viihtyneet hahmot tukevat kokonaisuutta vahvistaen elokuvaa kokonaisuutena. Erityisen maininnan ansaitsevat gangsteripomo Samia esittävä Eric Tsang ja poliisien komentajaa näyttelevä Anthony Wong, jotka molemmat ovat rutinoituneita pitkän linjan näyttelijöitä. Jälleen kerran he onnistuvat osoittamaan, ettei heidän maineensa ole tullut tyhjästä.

Loistokkaiden näyttelijäsuoritusten ja käsikirjoituksen ohella myös elokuvan ohjaus ja editointi on laatutyötä. Nopeasti etenevässä tarinassa ei turhia kuvia ole, mutta tarkkaavainen katsoja saa kuitenkin hyvin käsityksen tapahtumista. Infernal Affairs voitti Hongkongissa parhaan leikkauksen palkinnon, eikä syyttä. Wong Kar Wain parivaljakkona tunnettu kuvaaja Christopher Doyle on onnistunut taltioimaan filmille maailman, joka tuntuu samanaikaisesti painajaisunen omaiselta matkalta tuntemattomaan ja silti realistiselta kaupunkikuvaukselta. Laadukkaan kokonaisuuden viimeistelee elokuvan henkeen hyvin sopiva musiikki.

Tekniikka
Hongkongissa julkaistu Infernal Affairs Blu-Ray on koodattu käyttäen AVC/1080p-koodekkia. Alkuperäiskuvasuhteella 2.35:1 oleva kuva tarjoaa hieman enemmän kuvainformaatiota kuin standardi hongkongilainen DVD -julkaisu, jonka kuvasuhde on noin 2.25:1. Blu-Ray -versiossa värit toistuvat huomattavasti kirkkaammin ja luontevammin kuin synkkäsävyisissä ja niukkavärisissä DVD-julkaisuissa. Parempi värien toisto ja kontrasti sekä huomattavasti terävämpi ja yksityiskohtaisempi kuva ovat Blu-Ray -version kiistattomia etuja normaaliin DVD-julkaisuun verrattuna. Paikoitellen kuva tosin vaikuttaa hieman pehmeältä, mutta vaikutelma johtunee kuvausteknisistä seikoista. Suurimpana ongelmana esille nousee monissa kohtauksissa voimakaasti häiritsevä reunaterävöitys.

Alkuperäiskielinen, kantonkiinaksi puhuttu ääniraita on kahtena miksauksena. Häviötön PCM 5.1 -miksaus on näistä huomattavasti dynaamisempi ja selkeämpi. Musiikki soi puhtaasti ja surround-tehosteet heräävät eloon aivan uudella, uljaalla tavalla. Äänimaailma paljastaa aivan uusia, ennen kuulumattomia taustaääniä, jotka rikastuttavat elokuvaa ja samalla vihjailevat tapahtumista kameran näkökentän ulkopuolella. Dolby Digital 5.1 miksaukset (kantonkiina ja mandariinikiinaksi dubattu versio) ovat molemmat vaisumpia esityksia ja verrattavissa normaalissa DVD-julkaisussa olleisiin vastaaviin ääniraitoihin.

Englanninkielinen tekstitys on sama kuin normaalilla hongkongilaisella DVD-levyllä oleva. Käännöstekstityksessä on huomattavasti kirjoitusvirheitä. Ne eivät sinällään tee tekstitystä mahdottomaksi ymmärtää, mutta kuitenkin häiritsevät hieman elokuvasta nauttimista. Lisäksi mukana on pari kiinankielistä tekstitystä.

Lisämateriaali
Levyllä on kohtuullinen valikoima hongkongilaisesta DVD-julkaisusta tuttua lisämateriaalia. Kommenttiraita lienee näistä kiinnostavin, mutta tekstityksen puuttuessa kiinankielisen kommentoinnin arvo laskee kielitaidottomien keskuudessa. The Making of Infernal Affairs -dokumentti (16:03) vaikuttaa tyypilliseltä mainospätkältä, jossa haastatellaan näyttelijöitä ja kuvausryhmän jäseniä. Sekaan on heitetty ripaus kuvastoa kulissien takaa ja itse pätkiä elokuvasta. Tekstittämättömänä video on varsin turhauttavaa katseltavaa. Confidential File -minidokumentti (8:51) on huomattavasti kiinnostavampi kooste kulissien takaista materiaalia. Musiikin säestämää kuvastoa ei selitellä, joten tekstitystä ei tarvita. Mukana ovat myös teräväpiirtoiset, AVC-koodatut teaser-traileri (1:32) ja pidempi elokuvatraileri (2:35). Mega Starin Hongkongissa julkaisema kahden levyn DVD-versio sisälsi myös vaihtoehtoisen lopun, televisiomainoksen, musiikkivideon kahtena eri versiona ja kuvagallerian, mutta näitä ei ole saatu mahtumaan yksipuoliselle BD-25-levylle.

Yhteenveto
Hongkongilaista gangsterimaailmaa ja petoksien verkkoja kuvaavan, trilogiaksi kasvaneen Infernal Affairs –saagan ensimmäisessä osassa Tony Leung ja Andy Lau loistavat rooleissaan myyrinä. Leung esittää gangstereiden maailmaan soluttautunutta poliisia ja Laun roolihahmo vastaavasti on gangstereiden palkkalistoilla työskentelevä poliisi. Vuosia peiteoperaatioissa työskennelleet miehet joutuvat tosi paikan eteen, kun petturiepäiltyjen herätessä he joutuvat kumpikin omilla tahoillaan mukaan pirulliseen kissa ja hiiri –leikkiin. Tyylikkäässä rikostrillerissä kaikki toimii mainiosti. Mainio tarina ja ohjaus sekä upeat näyttelijäsuoritukset yhdessä Christopher Doylen taidokkaan kuvauksen kanssa takaavat tyylikkään ja nautittavan elokuvakokonaisuuden.

Kuvasuhde: 
2.35:1
Anamorfinen: 
Anamorfinen
Alkuperäiskieli: 
Levymäärä: 
1
Aluekoodi: 
Lisätietoa: 
Arvostelussa koodivapaa hongkongilainen DB-julkaisu.
Ääni: 
PCM 5.1, Dolby Digital 5.1
Tekstitys: 
Dubbaukset: 
Arvosana DVD:lle: 
Arvosana kuvasta: 
Arvosana äänestä: 
Arvosana bonusmateriaaleista: 
Kuvagalleria: 


Copyright © FilmiFIN 2004 - 2016