Elokuva
City Hunter on erilainen Jackie Chan elokuva. Hullutteleva komedia, joka jakaa katsojansa kahteen leiriin, muttei jätä ketään kylmäksi. Tätä elokuvaa joko vihaa tai rakastaa, mutta tuskin kukaan sanoo sen olevan 'ihan hyvä'. City Hunter perustuu saman nimiseen, varsin suosittuun japanilaiseen mangasarjakuvaan. Jackie Chan on Ryu Saeba, eräänlainen yksityisetsivä ja kansainvälinen sankari. Mutta ennen kaikkea hän on varsinainen naisten mies. Eräällä tavalla Jackie Chan (siis Ryu) on Ford Fairlanen sukulaissielu, räävittömän huikentelevainen naisten naurattaja. Erojakin toki on. Kun Fairlane on valmis iskemään vyön alle minkä ehtii, Ryu luottaa kykyihinsä siinä määrin, että uskoo voittavansa puhtain keinoin.
Avustajanaan hänellä on Kaori (Joey Wong Cho-Yin), edesmenneen partnerinsa sisar, josta Ryo lupautui huolehtimaan kun elokuvassa pikaisesti cameon tehnyt Michael Wong poistetaan muonavahvuudesta rikollisten toimesta. Kuten lapsukaiset yleensä, myös Kaori kasvaa yllättävän nopeasti nuoreksi kaunottareksi. Niinpä Ryu saa haasteen yrittäessään pitää entiselle partnerilleen tekemänsä lupauksen olla sekaantumatta tämän sisareen varsinkin kun Kaori näyttää selvästi olevan enemmän kuin ihastunut työnantajaansa.
Ryu saa tehtäväkseen etsiä japanilaisen miljonääri Imamuran tyttären Shizuko (Kumiko Goto), joka on lähtenyt omille teilleen. Tässä tehtävässä Ryu ja Kaori joutuvat loistoristeilijälle pienelle laivamatkalle. Jotain elokuvan luonteesta kertoo se, että Wong Jing kuvasi muutamia laivalla tehtyjä kohtauksia uudelleen maissa koska laivalla olleet naiset eivät hänen mielestään olleet riittävän kauniita. Mukana menossa on myös Chingamy 'Naked Killer' Yau, jonka ulkonäössä ei todellakaan ole mitään valittamista. Lisäksi hän osaa olla täysin elokuvauskottava aseiden kanssa, mutta sehän ei ole mitään uutta Naked Killerin - tai edes kuuluisiksi tulleiden Naked killer julisteiden - nähneille. Laivalla on menossa mukana myös hauskasti nimetty Donald Mac (Jackie Chanin elokuvissa usein viihtynyt Richard Norton, ei mukava kaveri elokuvassa Mr Nice Guy) muistuttamassa ettei tässä olla tekemässä mitään elokuvan gourmee-ateriaa, vaan pikemminkin paikallisen selluloidipikaruokalan hampurilaisannosta. Hauskasta nimestään huolima herra Mac ei ole mitenkään mukava mies, vaikka elokuvan aikana antaakin aihetta nauruun useaankin otteeseen. Apunaan Macilla on Gary Daniels suoraan Britanniasta. Kaveri on selvästi harjoitellut kovasti. Taitoa löytyy ja kroppa on terästä vastaavassa kunnossa. Nuorempaa elokuvayleisöä houkuttelemaan teattereiden penkeille mukaan palkattiin Leon Lai Ming tekemään roolin hongkongilaisena uhkapelurina. Tämä roolihahmo on suora viittaus Wong Jongin ehkä suosituimpaan ja siksi pitkään jatkuneeseen God of Gamblers elokuvasarjaan jonka ensimmäisessä osassa Chow Yun-fat teki nimikkoroolin. Herra Chow palasi rooliin jatko-osassa God of Gamblers Return. Leon Lai tuo tarinaan sukupolven vaihdoksen. Prince of Gamblers on varsinainen martial arts -taituri, jonka aseena on veitsenterävät pelikortit. Hahmo on oikeastaan aivan sama kuin jonka Leon Lai yhdessä monista GOG jatko-osista eli God of Gamblers 3: The Early Stage.
Koska kyseessä on '90-luvulla tehty Jackie Chan elokuva, on luonnollista, että osa porukasta valittaa ettei mukana ole tarpeellista annosta toimintaa. Tai ei ainakaan kungfu toimintaa. Tämä ei aivan pidä paikkaansa. Vaikkakaan täysin vakavahenkistä kungfuilua ei juurikaan ole huumorin takana tarjolla, on useitakin sangen jänteviä kaksintaisteluja. Tosin editoinnin ja varsinkin musiikin avulla näistäkin on tehty melkoisia slapstick-huumorin näytöksiä. Jotkut taistelukohtaukset näyttäisivät ilman musiikkia aivan eri tavalla vakavammilta ja täten olisi ehkä helpompi huomata niiden monimutkaisuus. Kuvausvaiheessa niiden eteen on kuitenkin ponnisteltu aivan samalla tavoin kuin normaalin kungfu-taistelukohtauksen tekemisessäkin. Musiikin valinnalla kohtaukset on saatu istumaan muuhun elokuvaan ja luotu ylimääräisen adrenaliiniannoksen saanutta Jackien syvästi ihailemaa Buster Keaton -tyylistä 'mykkäelokuvaa' kymmenenteen potenssiin korotetulla intensitiivistyydellä. Varsinkin Jackie Chanin ja Gary Danielsin makuuhuonetaistelu on koreografialtaan ja toteutukseltaan mainitsemisen arvoinen. Tuskin syyllistyn suureen juonipaljastukseen kun mainitsen, että elokuvassa on lopputaistelu, jossa Jackie joutuu selvittelemään välejään tarinan pahan konnan kanssa. Tällä kertaa Jackie kohtaa Richard Nortonin esittämän terroristipomon Donald Macin villissä välien selvittelyssä, jossa käytetään käsien ja jalkojen lisäksi myös ampuma-aseita ja laivan varusteista improvisoituina martial arts -aseina. Eräänlaisia huippukohtia ovat myös Streetfighter pelihallin taistelu, jossa Daniels ja Chan muuntautuvat kyseisen arcade mätkintäpelin hahmoihin. Daniels on ilmetty Ken ja Jackie kokeilee sumopainija E. Hondan ja naisellisen Chun Lin rooleja. Lähinnä vaijereiden avulla kuvattu kohtaus on aitoa Streetfighter-fiilistä puhtaimmillaan ja Van Damme varmaankin ryömii komeroon häpeämään omaa Streetfighter-leffaansa, jos joskus sattuu näkemään Jackie Chanin ja kumppaneiden version aiheesta. Ainakin syytä olisi. Toisaalla laivassa Jackie Chan kohtaa neuvoja jakelevan Bruce Leen, vaikkakin vain valkokankaalla pyörivän elokuvan Game of Death välityksellä.
Jackie-elokuvissa ei ole kovaotteista väkivaltaa, tuhmia sanoja tai seksiä. City Hunter tekee poikkeuksen. Vaikka CH on pohjimmiltaan kreisikomediaa ja over-the-top (joidenkin katsojien mielestä yli hilseen menevää) huumoria, muutamassa kohtauksessa mennään melko brutaalin väkivallan ja teloitustyylisen ammuskelun puolelle. Tällaista ei Jackie Chan-elokuvissa ole nähty juuri koskaan. Monet voivat kokea tällaiset tyylilajin äkilliset muutokset vähintäänkin kiusallisina. Elokuva kerta kaikkiaan poikkeaa liian paljon normaalista Jackie Chan-tyylistä mitä fanit olivat tottuneet odottamaan ja usein City Hunter nimetään yhdeksi kaikkien aikojen huonoimmista, ellei peräti huonoimmaksi Jackie Chan -elokuvaksi. Väkivallan lisäksi City Hunterissa mukana on varsin seksistisiä ja joskus hyvinkin naiiveja vitsejä. City Hunter tehtiin Hongkongissa yleisesti käytetyllä kahden ohjaajan metodilla eli Wong Jing huolehti draamasta ja komediasta, mutta kun alettiin kuvata toimintaa hän katsoi viisaimmaksi poistua takavasemmalle antaen tilaa Jackie Chanille ja muille toimintakoreografioista vastanneille. Esimerkiksi homoseksuaalisen terroristin (Drunken Master 2 leffasta tuttu Ken Lo) viettely-yritykset ja siitä aiheutuvat jälkiseuraamukset ovat taattua Wong Jing tyylistä komiikkaa parhaimmillaan / pahimmillaan katsojan makuhermoista riippuen.
Elokuvan taustalla on simppeli tarina. City Hunter on kansainvälinen supersankari joka saapuu pelastamaan päivän, vähän kuin James Bond. Onhan molemmille yhteistä myös halu päästä lähempään tuttavuuteen naispuolisten kaunottarien kanssa. Silti City Hunter painii aivan eri sarjassa ja jos City Hunteria välttämättä täytyy verrata Bond elokuviin, se on lähinnä Casino Royale, johon on lisätty komedia ja toimintaa. Perustilanne, terroristien kaappaama laiva, on kuin Die Hard laivassa eli pahat pojat uhkaavat ihmisjoukkoa suljetussa tilassa. Onhan vastaavia skenaarioita saatu seurata myös filmeissä Under Siege ja Speed 2, mutta Jackie Chan / Wong Jing -yhteistyössä tarinapuoli on enemmän kulissi ja varsinaisena täkynä toiminta ja komedia siten, että vakavimmatkin kungfu-taistelut on valjastettu slapstick-komedian palvelukseen. Lyhyesti sanottuna City Hunter on puhtaan viihteellinen sekoitus Jackie Chanin komediallista kungfua, Hongkong-tyylistä toimintaa, käärittynä Wong Jingin huumorintajulla ja sidottu vielä komediallisen manga-sarjakuvan kudoksella sieväksi paketiksi.
Kuva
Anamorfinen widescreen 1.85:1 -suhteella on puhdistettu roskista vapaaksi lähes täysin. Väribaletti on rikas ja laaja, eikä syyttä. Tietyissä kohtauksissa on runsaasti kirkkaita värejä, jotka toistuvat todella hyvin. Vain harvoin on nähtävissä aavistuksen omaista värivuotoa. Myös MPEG2 pakkaus on tehty huolella, eikä pikselöitymistä juurikaan esiinny. Kuva on yksityiskohtainen ja selkeä. Kaiken kaikkiaan hyvää työtä jälleen kerran.
Ääni:
Levyltä löytyy kaksi Dolby Digital 5.1 -uudelleenmiksausta eli alkuperäinen kielivaihtoehto kanton ja englantidubbaus. Tiedoksi kaikille, että Jackie ei tee tässä leffassa omia ääniään, vaan asialla on joku dubbausartisti. Sen sijaan tunnarin laulaa Jackie itse, joten velmulla tavalla miehen ääntä päästään kaikesta huolimatta "ihailemaan". Englanniksi tehty dubbaus on valitettavan kuuntelukelvoton. Siksi onkin käsittämätöntä, miksi se on laitettu oletusääniraidaksi. Tosin eihän ääniraidan valinta ja tekstityksen aktivointi ylivoimainen tehtävä ole, mutta perusasetus on silti turhauttava. Mitä uuteen 5.1 miksaukseen tulee, se on varsin hyvä. Dialogi itsessään on selkeää, suuria surround-fiiliksiä sen sijaan ei välity, mutta toisaalta hillitty äänimaiseman avartaminen on parempi vaihtoehto, kuin keinotekoisten muka-modernien äänitehosteiden lisääminen. Toki tässäkin miksauksessa osa efekteistä saattaa kuulostaa hieman erikoisilta, mutta kaiken kaikkiaan 5.1 -ääniraita on toimiva.
Tekstitys on selkeää ja helppolukuista, enkä havainnut lainkaan ilmiselviä virheitä. Tosin ilmeisesti konnien laivaanastumiskohtauksessa käännöksessä on siistitty tuhmien poikien kielen käyttöä, jotta elokuvalle saatiin ikärajaksi 12. Tätä voi pitää ongelmana, mutta en jaksa murehtia sitä pitkään. Sen sijaan elokuvan laulutkin olisi voinut tekstittää. Jotenkin minusta tuntuu, että varsinkin City Hunter-tunnarin ymmärtämisellä olisi merkitystä elokuvan katsomikokemuksen kannalta. Levyn aluksi näytetty animaatio on selkeä Bond viittaus naishahmojen sihuetteineen. Varsinainen menusysteemi on selkeä, helppokäyttöinen ja asiallisen siistin näköinen. Aivan toimiva siis.
Lisämateriaali
HKL on jälleen kerran kerännyt varsin mukavan paketin extroja. Paketin rungon muodostavat Bey Loganin informatiivinen kommenttiraita ja haastattelut. Lisänä on out-takes kooste epäonnistuneista otoksista sekä normaalit elokuvatrailerit ja biografiat.
Commentary:
Bey Logan on tehnyt jälleen hyvin mielenkiintoisen ja informatiivisen kommenttiraidan. Hänen tietämyksensä on omaa luokkaansa ja yksityiskohtaista asiaa tarjoillaan tuutin täydeltä koko ajan niin, että pelkkä kuunteleminen alkaa välillä hengästyttää. Bey Loganin seurassa on aina mukava katsella elokuvia.
Interview Showcase:
kaikki haastattelut ovat englanniksi ja ilman tekstityksiä:
Jackie Chan (3.39)
Jackie kertoilee lyhyesti syitä miten päätyi tekemään City Hunteria. Lisäksi hän tarinoi miksi Richard Norton on niin hyvä, että Jackie on halunnut käyttää häntä useissä elokuvissaan.
Richard Norton (15.18)
Konnien pomoa esittänyt Richard Norton haastelee City Hunterin tekemiseen liittyvistä asioista, mutta myös yleisemminkin Jackien kanssa työskentelemisestä ja elokuvien tekemisestä Hong kongissa yleensäkin.
Gary Daniels (29.50)
Pahojen puolella ollut Gary Daniels saa pisimmän haastatteluosuuden, mutta puoli tuntia tämän tyypin seurassa on todella lyhyt ohikiitävä hetki. Hän puhuu koko ajan asiaa ja vieläpä mielenkiintoisella ja hauskalla tavalla. Ensimmäisen varttitunnin aikana hän keskittyy aiempaan uraansa niin pitkän ja monivaiheisen 8 vuotiaana alkaneen martial arts harjoittelu-uransa kuin varhaisen näyttelijäuransakin selvittelemiseen. Loput ajasta hän kertoilee City Hunterin tekemiseen liittyneitä seikkoja ja omia kokemuksiaa sekä tuntemuksiaan siltä ajalta. Mukaan on löytynyt muutamia mielenkiintoisia videopätkiä kulissien takaa joista eräässä Daniels vahingossa iskee Jackieta kun ajoitukset menevät hieman pieleen erään taistelukohtauksen kuvauksissa.
Out-Takes Montage (4.39)
Out-take montaasi pitää sisällään pieleen menneitä otoksia. Suuri osa on lopputekstien alla nähtäviä otoksia, mutta ilman krediittitekstejä. Lisänä on videokameralla kuvattuja jaksoja mm. Streetfighter jakson kuvauksista ja muistakin kamppailuista. Kaiken kaikkiaan tämä hauskuus kestää reilut neljä ja puoli minuuttia eli on huomattavasti lyhyempi kuin toivoin. Aivan varmasti out-takes nauhoja on olemassa huomattavasti enemmän mutta HKL ei ilmeisestikään saanut käyttöönsä tämän enempää.
Trailers:
Alkuperäinen elokuvatraileri englanniksi tekstitettynä on asiallinen lisä. mukana on myös HKL promotraileri jonka perusteella odottaisi normaalia vakavasti tehdyä toimintaleffaa.
Picture Gallery:
Kuvagalleriassa on 28 varsin heikkolaatuista kuvaa elokuvasta. Kyllähän nämä kerran läpi katsoo, mutta tuskin sen useammin kun mukana ei ole edes kulissien takaista materiaalia.
Biography Showcase:
Tuttuun tyyliin biografiat on jälleen ääneen luettuja automaattisesti rullaavalla tekstillä. Jackie Chan -biografia on jaettu kymmeneen osaan. Toisen lyhyemmän bion aiheena on Joey Wong. Meneehän nämä näinkin vaikkakin omaan tahtiin luettava teksti olisi ollut parempi valinta. Kaikkein parasta olisi jos tekstin saisi tulostettua paperille mutta se sedellyttäisi DVD-ROM ominaisuuksia. Kaikkein suurin moka kuitenkin on Chingmy Yaun biografian puuttuminen.
Further Attractions:
Mukana on trailerit ja infoa kymmeneen muuhun HKL julkaisuun: Big Boss, Fist of Fury, Once Upon a Time in China, Armour of God, Legend of a Fighter, Battle Cgeek Brawl, Iron Monkey, Hitman, Island of Fire ja Drunken Master.
Yhteenveto
Varsin erikoinen tuotos Jackie Chan -elokuvaksi, joka pistää huumorintajun kovalle koetukselle. Jos läpäiset tämän testin, saat nauraa katketaksesi. Mukana on häijyä väkivaltaa ja mautonta huumoria. Tyypillisiä Wong Jing elementtejä, joita Jackie Chan elokuvissa ei yleensä nähdä. HKL-julkaisu on varsin laadukas, paras tällä hetkellä olevista, eikä parempaa ihan heti taida olla tulossa.
More fun than most can take!
- Kirjaudu sisään lähettääksesi kommentteja