Elokuva
"You two played cop & thief when you were kids. He almost lost, but he still wanted to be a cop. I don't want you to play the same game again"
Vuosi 1986 näki päivänvalon paremmalle huomiselle, kun John Woo pääsi haluamansa gangsterieepoksen pariin. Pitkä retki komedian maailmassa päättyi, kun Taiwanissa jäähdytelleelle Woolle tarjottiin A Better Tomorrow -nimellä kulkevaa projektia. Tarjoilija oli pitkän linjan toimintaohjaajana ja tuottajana häärinyt Hark Tsui, joka saapui myös ABT:n tuottajaksi.
Elokuvasta tulikin nopeasti yksi siihen mennessä eniten tuottaneista Hongkong-elokuvista. Elokuva toi myös mainetta aina ulkomaille saakka niin Woolle kuin elokuvan Markia näytelleelle Yun-Fat Chowlle, joka oli aiemmin tunnettu lähinnä vain tv-tähtenä - huonona sellaisena. Woo puolestaan karisti viimeisetkin komedian rippeet olaltaan ja ryhtyi täysiveriseksi toimintaohjaajaksi. Yleisökin piti näkemästään ja pian ensi-illan jälkeen Hongkongin täyttivät teini-ikäiset Mark-wannabet, jotka pukeutuivat aina laseja ja takkeja myöten kuin ruuduntakainen idolinsa.
Ho Tse Sung (Lung Ti) on Hongkongin alamaailmaa hallitsevan jengin pomo. Hänen veljensä, samaa verta oleva Kit Sung (Leslie Cheung) on hänen vastakohtansa ja toimii poliisina, kun taas Mark Lee (Yun-Fat Chow), on veli kunnian ja ystävyyden merkeissä. Kit saa tosin tietää, että hänen veljensä on lain toisella puolella vasta kun Ho joutuu virkaveljiensä pettämäksi ja poliisien pidättämäksi. Totuus rikkoo veljeyden, mutta kunnia ja ystävyys Markin ja Hon välillä kestävät loputtomiin.
Kolme vuotta pidätyksen jälkeen Ho pääsee pois vankilasta muuttuneena miehenä, ainoana toiveenaan aloittaa uusi sivu elämässään; tällä kertaa laillinen. Valitettavasti ulkoinen maailma on jämähtänyt menneisyyteen. Portin edessä odottava poliisi (itse John Woo) ei usko vanhan rikollisen pääsevän eroon menneisyydestään. Entinen oppipoika, Shing (Waise Lee), on tätä nykyä alamaailman pomo Hon paikalla ja Mark elää rappiollista elämää epäonnistuneen kostoiskun takia, vaikka väitti ystävälleen jotain aivan muuta. Näistä kaikista vielä syvemmälle Hon rintaan iskeytyy hänen veljensä Kitin suunnaton viha Hota kohtaan. Se on vain kasvanut päivä päivältä, edesmenneen isänsä takia. Yrityksistä huolimatta Hon pyrkiminen parempaan elämään kaatuu lopulta kunniaan ja veljeyteen.
"Shing, one is my brother, the other is my friend. How would I feel comfortable, if I said yes?"
John Woo kiidätti itsensä maailmalle tällä elokuvalla. A Better Tomorrowissa yhdistyvät kaikki Woon tavaramerkit. Temaattiset taustat kunniasta, ystävyydestä ja kostosta ovat myös tässäkin elokuvassa mukana, kuten myös lähes kaikissa Woon elokuvissa. Toimintakin on myös taattua Woota, äärimmäistä tyylikkyyttä ja suorastaan kauniin balettimaista kavalkadia. Tarkkaan koreografioidut kohtaukset levittävät helvetin katsojan eteen, ollen silti kaunista ja taivaallista katseltavaa. Hiljalleen alkavat, musiikin tahdissa nousevat taistelut räjähtävät lopulta valtavaksi tulimereksi, jossa luoteja, räjähdyksiä ja ruumiita ei säästellä. Katsoja kuin katsoja liimautuu kiinni istuimeensa, kunhan muistaa, että Hongkongissa valmistetut aseet eivät kärsi rekyylistä ja samaisen kaupungin lippaat ovat ainakin tuplasti, yleensä triplasti länsimaalaisia vastaaviaan suurempia.
A Better Tomorrow on Woo-elokuva tyypillisimmillään. Ystävyys, veljeys ja kunnia pysyvät koko elokuvan ajan teemoina. Pelkkää toimintaa odottaville elokuva tulee luultavasti olemaan pettymys, sillä ABT ei loppujen lopuksi sisällä toimintaa kovinkaan paljon, vaan keskittyy muistettaviin henkilöhahmoihin ja heidän välisiin suhteissa. Kiitos hyvien ja karismaattisten näyttelijöiden, tämä myös toimii loppuun asti.
Kuva
Fortune Starin julkaisu sisältää elokuvan anamorfisena 1.78:1-suhteella. Alkuperäinen kuvasuhde on tosin 1.85:1, joten pienoista rajausta on harrastettu. Kuvan suurimmaksi ongelmaksi muodostuu suunnaton kohina, jota on koko elokuvan ajan. Restauroinnilla ei tosin asian kanssa ole mitään tekemistä, sillä tuonaikaiset välineet kamerasta filmirulliin eivät vastanneet nykypäivän samaisia vehkeitä, etenkään Hongkongissa.
Kohinasta huolimatta, elokuva on saanut varsin mallikelpoisen julkaisun. Värit toistuvat puhtaasti, ilman minkäänlaisia häiriöitä. Värispektrin ääripäät ovat luonnolliset, eivätkä tumman eri sävyt huonone hämärimmissäkään kohtauksissa, vaikka jo edellä mainitun kohinan tuovatkin paremmin esille. Ajoittain yökohtauksissa saattaa osa taustasta peittyä tummemman hunnun alle, mutta kyse on enemmänkin kohtausten huonosta valaistuksesta - siis elokuvallisesti, ei tuotannollisesti - eikä huonosta restauroinnista. Liiallinen kuvankäsittely olisi vain tehnyt kohtauksista keinotekoisen näköisiä.
Kuva on jopa yllättävän tarkka. Suurimman osan ajasta kohtaukset vastaavatkin suunnilleen nykytuotantoa, mutta laajemmissa otoksissa sekä muutamissa kohtauksissa - joita on yhden käden sormin laskettava määrä - on havaittavissa pienoista pehmeyttä. Tarkkuudella on tosin kääntöpuolensakin, sillä lievää ja häiritsevää reunakorostusta on havaittavissa läpi elokuvan. Kohtaukset kärsivät myös oudosta hidastuksesta, aivan kuin muutama viimeisintä framea olisi tuplailtu hidastuksen saamiseksi. Tyylikeino tai ei, on kyseinen kikkailu äärimmäisen näkyvää ja ärsyttävää, etenkin toimintakohtauksissa. Pienempiin ongelmiin kuuluvat myös roskat, naarmut, filmiartefaktit ja ajoittaiset tupakkamerkit, jotka ovat kuitenkin tarpeeksi vähäisiä, että niistä olisi haittaa. Kokonaisuudessaan kuva on siis hyvälaatuinen, ottaen huomioon iän, tuotannon ja valmistusmaan.
Ääniraidoista tuntuisi löytyvän jokaiselle jotain. Alkuperäisellä kantonkiinalla koodattuja ääniraitoja löytyy peräti kolme: dts, Dolby Digital 5.1 ja alkuperäinen Dolby Digital 2.0. Näiden lisäksi on mandariinikiinaksi dubattu Dolby Digital 5.1 -ääniraita.
Dolby Digital 2.0 hoitaa tehtävänsä ja pitää puristit tyytyväisinä. Muut valitsevat joko dts- tai DD 5.1 -raidan väliltä riippuen laitteistosta. Tilaa kierrätetään sitä mukaa kuin on tarpeen, eli lähinnä useamman aseen laulaessa tai vähän laajemmissa tiloissa, jossa puhujia on useampia. Myös subwoofer saa tehtävää räjähdysten ja aseiden lomassa. Dialogi kuuluu selvästi niin (luoti)sateella kuin auringossakin, vaikka välillä hieman hengettömän vaikutelman henkilöistä saakin. Liekö syynä kyseessä jo alkuperäisraitaan tehdyt jälkiäänitykset, mutta välillä ääni kuulostaa täysin erilaiselta kuin itse henkilö. Elokuvan tunnelmaan sopiva musiikki saa ansaitun kunnostuksen raitojen myötä.
Ääniraitoja löytyy siis jokaiselle, tosin mitään teknologiademoa on turha lähteä hakemaan. Puristit saavat nauttia alkuperäisraidasta, joka on kaikin puolin hyvä, vaikkakin tilavaikutelmaltaan hieman kolho. Hifistit pääsevät taasen nauttimaan ja kinastelemaan dts:n ja Dolby Digitalien paremmuudesta toisiinsa nähden, samalla kun kummatkin raidat hoitavat sen, minkä lupaavatkin; jonkinlaisen tilantunnun ja elokuvan äänimaailman elävöittämisen.
Lisämateriaali
Trailers – Osio sisältää trailerit elokuviin A Better Tomorrow 2 & 3, Bullet in the Head ja The Killer.
Promotional Trailers – Osio sisältää elokuvan originaalin (4:27) ja uudelleen tehdyn trailerin (1:54). Ensimmäinen sisältää toiminnan lisäksi puhetta, kun taas jälkimmäinen keskittyy pelkkään toimintaan. Trailerit ovat spoilerialttiita, joten niiden katsominen kannattaa jättää vasta elokuvan näkemisen jälkeen.
Photo Galleries – Kourallinen kuvia joko yksitellen tai musiikin kera pyörivänä slideshowna (1:01). Kaikki kuvat ovat elokuvasta otettuja still-kuvia, joten mitään herkullista välipalaa ei ole tarjolla.
Codes of Bullets I (9:09) – Feature on jaettu kahteen pienempään osioon, joista ensimmäinen kulkee nimellä Guns As Partner ja toinen One Man Battle. Ensimmäinen keskittyy eri pistooleihin ja niiden tietoihin ja käyttöön, kun taas jälkimmäinen käy läpi elokuvassa nähtävään kohtaukseen, antaen selityksiä tapahtuman yksityiskohtiin. Lyhyestä dokumentista ei osaa oikein sanoa, onko se tehty vitsillä vai ei, mutta jokaisen asehullun luulisi olevan innoissaan. Dokkari opettaa mm. aseiden läpäisykyvystä ja kahden pistoolin paremmuudesta Uziin verrattuna.
Yhteenveto
A Better Tomorrow nosti John Woon myös Hongkongin ulkopuolella olevien tietoisuuteen ja erääksi hongkongilaisen elokuvateollisuuden nostohahmoksi, etenkin - vaikka ehkä hieman väärin - toiminnan osalta. Äärimmäinen tyylikkyys yhdistettynä Woolle tyypillisiin piirteisiin tekee ABT:stä useamman katselukerran kestävän ja kokonaisuudessaan nautittavan gangsteridraaman, pienoisella toimintahöysteellä.
- Kirjaudu sisään lähettääksesi kommentteja