Elokuva:
"Are we shooting people or what?"
On vuosi 1991. Persianlahden sota on juuri päättynyt. Kuwait on Washingtonin mukaan vapautettu, ja jenkkisoltut pakkaavat haikeina tavaroitaan. Moni potee järjenvastaista mielipahaa, kun toimintaa ei riittänyt kaikille. Pelastus löytyy kuitenkin erään sotavangin takalistosta; kartta Saddamin kultakätkölle. Neljä sotilasta, tuore isä Troy Barlow (Mark Wahlberg), kylmäpäinen Chief Elgin (Ice Cube), onneton punaniska Conrad Vig (Spike Jonze) sekä erikoisjoukkoihin kuuluva Archie Gates (George Clooney), lähtevät aamunkoitteessa ominpäin katsastamaan bunkkereita kullan kiilto silmissä. Helppo homma, haetaan kulta ja lounaaksi tukikohtaan. Kauan odotetun toiminnan lisäksi miehet saavat kuitenkin kokea todellisen sodan seuraukset, jolloin kulta tai siviilien kohtalo joutuu väistämään toisen tieltä.
David O. Russellin ohjaamaa Three Kings - Kolme kuningasta (1999) -elokuvaa markkinoitiin hilpeänä rangereiden ristiretkenä, jossa luodit viheltävät The Beach Boysin tahdissa. Onhan se toki sitäkin, mutta paikoitellen väkevä realismi astuu onneksi kuvaan. Elokuvan sotilaat ovat naiiveja, toimintaa janoavia kuumakalleja, jotka ovat pettyneitä, koska eivät ole saaneet tappaa ketään. Sodan päätyttyä laukausten vaihto on arkailevaa, ja tunnelma on alituisesti tulenarka. Hyväntuulinen kullanhakureissu osoittautuu lopulta vaaralliseksi ja pysähdyttäväksi matkaksi sodan todelliseen maailmaan. Maailmaan, jossa ruokalähetykset kaapaataan armotta siviileiltä. Maailmaan, jossa Bushin määräykset ovat vain suttuisia paperilappuja hätääntyneen sotilaan kädessä.
Kolme kuningasta on onnistunut sekoitus eri genrejä ja tyylilajeja. Toimintaa riittää tiettyyn pisteeseen asti, kunnes pysähdyttävä draama astuu peliin, ja juuri kun elokuva on koskettavimmillaan, sekoitetaan joukkoon ripaus mustaa huumoria. Henkilöhahmot ovat värikkäitä ja elämänmakuisia inhimillisine piirteineen. Sotatoimielokuvana Kolme kuningasta on hyvin piristävä poiketen genre-kumppaneistaan räjähtelevillä lehmillä ja C4:llä varustetuilla jalkapalloilla. Kevytmielisestä alustaan huolimatta elokuva osoittautuu yllättävänkin kypsäksi sodan tutkielmaksi mielenkiintoisella tarinalla varustettuna.
Elokuvan kolme kunkkua, Mike Wahlberg, Ice Cube ja George Clooney, suoriutuvat rooleistaan mainiosti, ja pelaavat piristävästi erilaisina persoonina yhteen. Elokuvan tahattomana koomikkona nähdään ohjaajanakin tunnettu Spike Jonze, jonka roolihahmo katkaistulla pumppuhaulikolla pehmoleluja ampuvana peräkylän junttina pitää huolen alati elokuvassa piilevästä huumorista. Juuri mielenkiintoisten henkilöhahmojen sekä erikoisen tarinansa turvin Kolme kuningasta kasvaa koko kestonsa ajan yhä viehättävämmäksi kokonaisuudeksi.
Suurimmaksi osaksi Arizonassa kuvattu elokuva on visuaalisesti hyvin omaperäisen näköinen, sisältäen kosolti rohkeaa kuvanmuokkausta. Useat elokuvan ekstranäyttelijöistä ovat itse kokeneet Persialahden sodan kauhut, ja näyttelevät kapinallisina Saddamin vastustajina siis enemmän tai vähemmän itseään. Elokuva yrittääkin tosissaan antaa Yhdysvaltojen viholliselle kerrankin kasvot, vaikkei halvalta sentimentaalisuudelta aivan täysin vältytäkään. Elokuva välttää kuitenkin onnistuneesti sotaelokuvien suositun asetelman, jossa huippukoulutetut setä Samulin henkivartijat lahtaavat kasoittain eläimellisesti liikkuvia rättipäitä.
Kolme kuningasta on erittäin nautittava kokonaisuus, joka uskaltaa rikkoa perinteisen sotatoimielokuvan kaavoja piristävällä huumorillaan ja omaperäisellä tarinalla. David O. Russell on luonut itse kirjoittamallaan tarinalla paikoitellen jopa surrealistisen todellisuuden, jonka epäonninen arkipäiväisyys on mitä viehättävintä seurattavaa. Kolme kuningasta on yhtä kaikki koskettava sekä omalla nautittavalla tavallaan äärimmäisen mielenvikainen sotarymistely, josta ei tunnetta saati vauhtia puutu.
Kuva:
Elokuvan kuvaa (anamorfinen 2.35:1) on muokattu erittäin rohkeasti, jopa siinä määrin, että elokuvan alkuun on laitettu tiedote tähdentämään rosoisen kuvan olevan liitännäinen ohjaajan visioon, ei DVD:n heikkoon kuvanlaatuun. Julkaisun kuvaa onkin varsin kinkkistä arvostella. Se on kauttaaltaan varsin rakeinen, ja värejä on korostettu paikoitellen hyvin paljon. Teknisesti DVD:n kuva on kuitenkin varsin hyvä ja asiansa ajava, tuoden Russellin omaperäisen visuaalisuuden näyttävästi esille.
Ääni:
DVD:n tarjoama Dolby Digital 5.1 -ääniraita on tasoltaan varsin hyvä. Dialogi toistuu selkeästi ja sotaisat ääniefektit kuulostavat hyviltä. Monikanavajärjestelmää käytetään paikoitellen mainiosti hyödyksi, ja aivan kuten kuvan kanssa, myös äänet ovat saaneet osakseen omaperäistä miksausta. Kokonaisuudessaan äänipuoli on hyvässä kunnossa, eikä ongelmia esiinny.
Lisämateriaali:
DVD:ltä löytyy kaksi kommenttiraitaa. Toisella ohjaaja David O. Russell puhuu taukoamatta likipitäen kaikesta elokuvaan liittyvästä, aina henkilöhahmoista henkilökohtaisiin mielipiteisiinsä. Toisella kommenttiraidalla äänessä ovat tuottajat Charles Roven ja Ed McDonnell. Tuottajat puhuvat lähinnä elokuvan esituotannosta, näyttelijävalinnoista, kuvaustekniikasta ynnä muusta, eivät niinkään itse elokuvan sisällöstä. Tuottajien kommenttiraita on myös huomattavasti vähäsanaisempi.
Under the Bunker (21:34) - Kulissien taakse kurkistava dokumentti kahlaa pikaisesti läpi tunnelmia kuvauspaikalla. Äänessä ovat kaikki keskeiset näyttelijät sekä ohjaaja. Dokumentti keskittyy elokuvan hahmoihin sekä kuvaustilanteissa esiintyneisiin ongelmiin. Sinänsä mielenkiintoinen kooste jää kovan vauhtinsa vuoksi sisällöltään kovin niukaksi.
Tour of the Iraqi Village Set (10:17) - Tuotantosuunnittelija Catherine Hardwicke kiertelee kuvauspaikoilla selittämässä kylien ja bunkkereiden rakentamisesta. Kooste on paikoitellen hyvinkin mielenkiintoinen ottaen huomioon, että kaikki kuvauspaikat rakennettiin aivan tyhjästä.
Director David O. Russell's Video Journal (13:39) - David O. Russellin kuvaama eräänlainen videopäiväkirja projektin etenemisestä edustaa lisämateriaalin mielenkiintoisinta osaa. Russell menee käsikameransa kanssa miltei joka paikkaan ja saa välillä hyvinkin vaivaantuneita katseita ohjaajana, joka vasta yrittää kasata projektia kokoon, mutta silti kuvaa jokaisen haastattelun. Esimerkiksi Mark Wahlberg ei ole järin innoissaan kamerasta haastettelutilanteessa. Russellin videopäiväkirjan antoisimmat hetket nähdään ehdottomasti lukuharjoituksissa. Myös näyttelijöiden tapaaminen ilman roolia on varsin mielenkiintoista.
Deleted Scenes (6:35) - DVD:n tarjoamat neljä poistettua kohtausta on mahdollista ja myös suotavaa katsoa David O. Russellin kommenttien kera. Kohtaukset ovat vaikuttavia ja antavat paljon lisää informaatiota tarinasta, mutta Russellin perustelut niiden hyllyttämiselle ovat myös varsin osuvat.
Interview with Director of Photography Newton Thomas Sigel (7:07) - Kolme kuningasta -elokuvan kuvaaja Newton Thomas Sigel kertoo hieman elokuvan visuaalisesta ilmeestä muutaman eri kohtauksen avulla.
An Intimate Look Inside the Acting Process with Ice Cube (2:23) - Spike Jonzen kuvaamalla lyhyellä koosteella Ice Cube jakaa kieli poskessa arvokasta tietoa näyttelemisestä.
Lisäksi levyltä löytyy yksinkertainen Cast & Crew -osio, teatteritraileri, Spike Jonzen työstämä manio kuvagalleria sekä DVD-ROM -ominaisuuksia.
Yhteenveto:
Kolme kuningasta on erittäin intensiivinen ja viihdyttävä sotatoimielokuva, jonka mielenkiintoinen juoni on omiaan ruokkimaan elokuvan omaperäisyyttä. David O. Russell on luonut visuaalisesti mykistävän, juoneltaan kiehtovan ja huumoriltaan mielenvikaisen pikku mestariteoksen, joka jaksaa viihdyttää kerta toisensa jälkeen.
DVD on laadultaan varsin hyvä, vaikkakin runsaasti muokattu kuva ei välttämättä kaikkien hifistelijöiden silmää mielytäkään. Lisäksi levyltä löytyy runsaasti mielenkiintoista lisämateriaalia.
- Kirjaudu sisään lähettääksesi kommentteja