Guy (Ryan Reynolds) on pankkivirkailija, jonka arki kuluu Free Cityssa aina samaa rataa: herätys, aamiainen, lemmikkikalalle moikkaus, pikaläppä pankin vartijan Buddyn (Lil Rel Howery) kanssa ja päivän ryöstö, jonka suorittavat aina kaupunkia muutenkin tuhoavat, aurinkolaseihin sonnustautuneet hahmot, joita Guy kovin ihailee. Kaikki jatkuu muuttumattomana aina siihen saakka, kun aukkapokia niin ikään kantava Molotov Girl (Jodie Comer) herättää nörtin miehen sisällä jotain vallan uutta. Guy päättää ottaa elämänsä omiin käsiinsä, suojella kaupunkiaan ja lopettaa rikosaallon, mutta kauhistuksekseen hän saa havaita olevansa vain rivi ykkösiä ja nollia, hahmo avoimen maailman videopelissä ja coolisti pukeutuneet sankarikonnat pelaajien avatareja. Samaan aikaan, kun Guy yrittää selvittää, mistä kaikesta on kysymys, reaalimaailmassa Molotov Girlin ohjaaja, pelisuunnittelija Millie (Jodie Comer) etsii todisteita koodinsa kaappaamisesta, josta ykkösepäilty on peliyhtiö Soonamin kiero pomo Antwan (Taika Waititi).
Kevyttä viihdettä urallaan duunanneen Shawn Levyn (Vaaleanpunainen pantteri (2006), Yö museossa -trilogia (2006, 2009, 2014)), Real Steel (2011) The Internship (2013)) ohjaama Free Guy on miehen uran ehdottomasti paras elokuva. Miljoona kivaa vinkkausta pelifaneille tarjoileva vauhdikas, hauska ja upean näköinen fantasiaseikkailu, yksi parhaista pelielokuvista, joka ei perustu videopeliin.
GTA-henkisen räiskinnän, joka on kuin tehosekoittemessa yhdistetyt The Truman Show (1998), The Matrix (1999), Räyhä-Ralf (2013) sekä LEGO® Elokuva (2014)), takana ovat käsikirjoittajat Matt Lieberman sekä Zak Penn, jolle eri todellisuuksien yhdisteleminen on tullut jo aiemminkin tutuksi kirjoittamistaan elokuvista Last Action Hero (1993) sekä Ready Player One (2018).
Referenssejä piisaa niin pelimaailmaan kuin elokuviin ja popkulttuuriin yleensäkin, ja niiden bongaus onkin yksi Free Guyn bonuksista. Samaten voi yrittää hektisen toiminnan keskellä kekata myös todellisia pelaajalegendoja sekä niminäyttelijöitä cameorooleissa. Reaalimaailmaan sijoittuvien kohtausten ja pelikommentaarien yhdistäminen mihin tahansa taipuvaan pelikarttaan ei täysin saumattomasti nivoudu toisiinsa, mutta vaikka Free Guyssa vakavampi pohjavire onkin, ja jopa sanomaa, pääpaino on viihdyttävyydellä ja hauskanpidolla. ja siinä parituntinen vauhtiraina onnistuukin kiitettävästi. Huippuluokan tehosteilla ryyditetty Free Guy on jo nyt osoittautunut siinä määrin suureksi hitiksi, että tuotantotalo Disney on tilannut sille jatko-osankin.
Taatulla tyylillään Ryan Reynolds jatkaa varmaotteisesti hittiputkeaan, saaden Guystaan yhtä aikaa hassun hömpän, toimintasankarin ja ihka oikeasti tuntevan tyypin, josta katsomossakin välittää. Reynolds on myös vähä-älyinen muskelipahis Dude. Paremmin telkasta tuttu Jodie Comer lyö myös läpi isolla kankaalla tuplaroolissaan Molotov Girlina ja Milliena. Monitaitoinen ohjaaja-käsikirjoittaja Taika Waititi ehtii aina välillä näyttelemäänkin, ja vetää Antwaninsa niin rehvakkaasti yli, että se kääntyy komeasti hahmon eduksi. Utkarsh Ambudkar ja Joe Keery ovat Millien koodarikavereita ja Britne Oldford kahvilan barista Missy.
Free Guy on yksi kesän vauhdikkaimmista ja kekseliäimmistä toimintaelokuvista.
- Kirjaudu sisään lähettääksesi kommentteja