FILMIFIN: Elokuvavuosi 2020
Jussi U. Pellonpää, To, 31/12/2020 - 09:51

Koronapandemian pahoinpitelemä elokuva-ala otti viruksesta pahasti osumaa, joka näkyi ensikädessä siinä, että elokuvateatterit suljettin ja lukuisat, kuluvan vuoden suurimmiksi hiteiksi laskettavat ensi-illat siirtyivät hamaan tulevaisuuteen. Mutta joitain elokuvia sentään ehti ennen karanteeneja ja niiden jälkeen valkokankaille tulla.

Vuonna 2019 Suomen elokuvateattereissa sai ensi-iltansa 176 elokuvaa ja tänä vuonna laskentatavasta riippuen 117 elokuvaensi-iltaa. Kokonaismäärässä laskua oli viime vuoteen verrattuna koko maa huomioon ottaen 52. Vaikka osa elokuvista saikin virallisen ensi-iltansa jo vuoden 2019 puolella, tässä listauksessa olevat ovat avanneet vasta kuluvana vuonna.

Erinomaisia, ja monin verroin myös syystäkin palkittuja esityksiä olivat mm. Taika Waititin tymäkkä fantasia juutalaisesta pikkupojasta ja tämän mielikuvitusystävästä Adolf Hitleristä, eli Jojo Rabbit, Joon-ho Bongin parhaan ulkomaan Oscarin napannut hypnoottinen trilleri Parasite sekä niin ikään monikertainen Oscar-voittaja, Sam Mendesin ohjaama Taistelulähetit – 1917.

Hienosti sanomaansa, oli se sitten jännitys tai puhdas pelko, valkokankailta välittivät myös Leigh Whannellin kiukkuisen koukukas The Invisible Man ja suoraan sielun syvimpiin syövereihin iskenyt Saint Maud, jonka ohjaaja Rose Glass sekä hurjissa päärooleissa nähdyt Morfydd Clark ja Jennifer Ehle ansaitsevat erikoismaininnat. Huumoripuolella yllätti positiivisesti Max Barbakowin Palm Springs, joka sai ja löysi Päiväni murmelina -elokuvan (1993) elokuvan konseptista hirmu määrän uusia variaatioita.

Vuoden 2020 paras ensi-ilta elokuva oli Christopher Nolanin Tenet, pyörryttävä toimintaspektaakkeli, joka tulee tarjoamaan pureskeltavaa vielä monta uuttakin katselukertaa. Kotimaan kuvista parhaiten mieleen jäivät Ville Jankerin jykevä ja hauska Metsäjätti, Teemu Nikin musta komedia Nimby sekä Lauri Randlan mainio muistelmateos Näkemiin Neuvostoliitto.

Koska vuosi on ollut niin elokuvien tekijöille, niistä kirjoittaville ja niitä katsoville raskas ja ankara, jätetään heikoimmat esitykset kokonaan nyt mainitsematta. Suoratoistopalveluihin ei COVID-19 sen suuremmin vaikuttanut, päinvastoin, sillä alan jättiläiset HBO, NetFlix, Apple ja Hulu satsasivat surutta elokuviinsa ja kiinnittivät niihin maailmanluokan tähtiä kameran kummallekin puolelle. Alkavan vuoden 2021 tulevia ensi-iltoja on vielä tässä vaiheessa turha arpoa, sillä niin kauan kuin virus jyllää, enskareille annetut päivämäärät ovat vain suuntaa antavia.

Myös toimittajakollega Vesa Jalkanen kantoi kortensa kekoon, nosti jalustalle muutaman ikimuistoisimman elokuvaesityksen vuodelta 2020.

Christopher Nolanin aikajanalla leikittelevä toimintapläjäys Tenet kilpailee vahvasti vuoden parhaan ensi-iltaleffan tittelistä häviten vain niukasti jo tammikuun lopussa ensi-iltansa saaneelle korealaiselle tummasävytteisen huumorin kyllästämälle draamalle Parasite (Joon-Ho Bong, Snowpiercer, The Host), joka suomii niin yhteiskuntaluokkien kuin myös perheen jäsenten välisiä jännitteitä.

Synkän mustaa huumoria ja äkillisiä väkivaltaisia purskauksia jatkuvalla syötöllä tarjosi myös Kirill Sokolovin esikoisteos Why Don’t You Just Die!, jossa perhepiirissä tapahtuvat ja ristiriitojen ratkaisumallit voidaan nähdä kuvastavan venäläisen yhteiskunnan nykytilaa ja kansalaisten mielentilaa.

Julmuuksia on luvassa myös huomattavasti totisemmassa tarinassa Kirjava lintu, jossa pikkupoika pakenee kotia kohti halki sodan runteleman Euroopan ja samalla saa todistaa ihmismielen synkimmän puolen ja pohjatonta pahuutta. Sodan julmuuksia on tarjolla hieman maltillisempana annoksena Sam Mendesin ohjaamassa vakuuttavassa sotaleffassa Taistelulähetit – 1917.

Johnny Depp tekee suvereenin roolin Wayne Robertsin ohjaamassa ja käsikirjoittamassa komediassa Näkemiin professori opettajana, joka saa kuulla lääkäriltään erittäin huonoja uutisia, ja joutuu pohtimaan kuinka viettäisi elämänsä viimeiset päivät.

FILMIFINin toimitus toivottaa kaikille lukijoilleen oikein hyvää uutta vuotta 2021.

Kuvagalleria: 


Copyright © FilmiFIN 2004 - 2016