Kilpailu on päättynyt: Pelastus on tulossa: Osallistu Dunkirk -kilpailuun.
Jussi U. Pellonpää, Ma, 18/12/2017 - 05:33

FilmiFINin ja Fox-Paramountin Dunkirk -kilpailu on päättynyt ja ylimääräistä joululahjaa (jos Posti toimii) voidaan odotella seuraavilla paikkakunnilla: Tampere, Lahti ja Forssa. Onnittelut voittajille.

FilmiFINin lukijoiden keskuudessa kävi kova kuhina valikoitaessa Christopher Nolanin parasta elokuvaa, sillä ääniä saivat kaikki miehen elokuvat. Tiukan tahkoamisen jälkeen eniten ääniä keräsivät The Dark Knight, Memento sekä voittajaksi lopulta kiilannut Inception.

Parhaaksi Tuntemattomaksi sotilaaksi FilmiFINin asiansa tunteva lukijakunta äänesti ylivoimaisella enemmistöllä Edvin Laineen vuonna 1955 valmistuneen version. Kakkoseksi kiilasi yllättäen vuonna 1985 valmistunut, Rauni Molbergin tulkinta aiheesta. Kolmanneksi tulleen elokuvasovituksen kaikki jo varmasti sitten arvaavatkin.

Tiukka oli taisto myös Kaikkien aikojen parhaan sotaelokuvan tittelistä. Ehdolle nostettiin mm. Kathryn Bigelow`n järisyttävä The Hurt Locker, Edvin Laineen klassikko Tuntematon sotilas, Mel Gibsonin hurja Hacksaw Ridge, sekä Stanley Kubrickin raadollinen Full Metal Jacket ja henkevä Kunnian polut kuin myös Oliver Stonen Platoon - Nuoret sotilaat ja Sam Peckinpahin Rautaristi, joka sai äänensä lähinnä FilmiFINin toimituksen lähellä olevilta tahoilta. Eniten ääniä keräsivät lopulta Francis Ford Coppolan loistelias Ilmestyskirja. Nyt.(Apocalypse, Now.), Steven Spielbergin upea Pelastakaa sotamies Ryan (Saving Private Ryan), sekä voittajaksi hiukan yllättäenkin noussut, Wolfgang Petersenin sodan vainoharhaisen hulluuden loistavasti tiivistänyt U-96 (Das Boot).

FilmiFIN kiittää kaikkia kilpailuun osallistuneita, toivottaa lukijoilleen hyvää joulua ja lupaa, ettei lepää pyhinäkään, sillä niin kauan kuin elokuvia tehdään, me olemme täällä kertomassa teille niistä.

 

FilmiFIN ja Fox-Paramount kutsuvat sinut mukaan pelastusoperaatioon.

Toisen Maailmansodan riehuessa kuumimmillaan, Ranskasta, Dunkerguen rannalta, vain 39 merimailin päästä kotoa Englannista, evakuoitiin 26.5. - 4.6.1940 suoritetussa Operaatio Dynamossa kaikkiaan 338 tuhatta brittien ja ranskalaisten saksalaisjoukkojen saarroksiin jäänyttä sotilasta. Operaatioon osallistui paitsi brittien laivasto sekä ilmavoimat, myös satoja siviilejä, jotka kuljettivat sotilaita yli kanaalin, turvaan Iso-Britanniaan. Vaikka viikon kestäneen operaation aikana menetykset olivat massiviset, taisteluhengen luomisessa Saksaa vastaan sotineissa maissa Operaatio Dynamoa pidetään yleisesti sodankäynnin kääntymiselle yhtenä tärkeimmistä.

Christopher Nolan on yksi sukupolvensa parhaita elokuvantekijöitä, jolle elokuva on enemmän kuin taidemuoto, se on jotain suurempaa, jota tulee kunnioittaa ja palvella parhaan kykynsä mukaan ja Dunkirk on tästä kiistämätön todiste. Dunkirk on eeppinen kuvaus todellisista tapahtumista, elokuvan muotoon puettu kokonaisvaltainen elämys ja rekonstruktio koettelemuksista, jotka muokkasivat maailmaa, jossa nykypäivänä elämme. Elokuva seuraa massiivisen operaation etenemistä kolmesta näkökulmasta, maalta mottiin jääneiden sotilaiden silmin, ilmasta RAF:in lentäjien kautta, näiden suojellessa rannalla värjötteleviä sotilaita Luftwaffen uhalta, sekä mereltä käsin, jossa laivaston lisäksi myös sadat vapaaehtoiset siviilit osallistuivat pelastustöihin omilla pienillä aluksillaan. Teknisesti Dunkirk on aina täydellisyyteen pyrkivän taiteilijan luomus, Old School-tapaan käsin tehty, praktikaalein efektein ja minimaalisilla digitehosteilla luotu ajankuva, joka, paitsi näyttää, myös tuntuu autenttiselta. Hoyte van Hoyteman briljantti kameran käyttö, Lee Smithin editointi ja Hans Zimmerin atonaalinen musiikki muodostavat ulottuvuuden jossa meren suolan, rikin katkun ja kuoleman löyhkän voi tuntea kaikilla aisteilla.

Kymmenien roolien joukosta fokukseen nousevat eri toten rannalla pelastusta odottava nuori sotilas Tommy (Fionn Whitehead), Spitfire-lentäjät Farrier (Tom Hardy) ja Collins (Jack Lowden), ilmahyökkäyksille alttiilla aallonmurtajalla evakuointia johtavat komentajat Bolton (Kenneth Branagh) ja Winnant (James D`Arcy), sekä poikansa Peterin (Tom Glynn-Carney) ja tämän ystävän Georgen (Barry Keoghan) kanssa pienellä huviveneellään pelastustöihin osallistuva herra Dawson (Mark Rylance). Muita tärkeitä henkilöitä kurimuksessa näyttelevät mm. Cillian Murphy, Harry Styles, Aneurin Barnard sekä legendaarinen Michael Caine, joka antaa äänensä radiokuuluttajalle.

Suomalaisten liki omima fraasi, Kaveria ei jätetä, on universaali sanoma, joka konkretisoitui Dunkerquen rannoilla 77 vuotta sitten ja tekee saman nyt valkokankailla. Dunkirk on tulevien aikojen klassikko, elokuva, jonka kaltaisia tehdään nykyään enää valitettavan harvoin.

Kilpailu

Vastaa kolmeen allaolevaan kysymykseen ja olet mukana 3 (kolmen) Dunkirk -elokuvan arvonnassa. Muista ilmoittaa vastauksessasi haluatko DVD:n vai Blu-rayn.

1. Mikä on Christopher Nolanin paras elokuva?

2. Mikä versio kolmesta Suomessa tehdystä Tuntemattomasta sotilaasta on suosikkisi?

3. Mikä on kaikkien aikojen parhain sotaelokuva?

Kilpailuun osallistut lähettämällä vastauksesi, nimesi ja yhteystietosi (katuosoite ja sähköpostiosoite) osoitteeseen toimitus[at]filmifin.com. Vastausaika päättyy maanantaina 18.12.2017 klo: 00.01.

Palkinnot arvotaan kaikkien vastanneiden kesken ja voittajille ilmoitetaan tuloksesta henkilökohtaisesti. Yhteystietoja ei ole ikinä käytetty, eikä tulla ikinä käyttämäänkään suoramarkkinointiin.

Kuvagalleria: 


Copyright © FilmiFIN 2004 - 2016