Bad Boys: Ride or Die
Jussi U. Pellonpää, Ke, 05/06/2024 - 21:39

Elokuva

Miamin kovapäisimmät kytät, tyylitelty hurmuri Mike Lowrey (Will Smith) ja perheellinen hermokimppu Marcus Burnett (Martin Lawrence) päätyvät itsekin lain ulkopuolelle yrittäessään puhdistaa edesmenneen päällikönsä, kapteeni Howardin (Joe Pantoliano) huumekartellien tuhriman maineen. Apuna kaksikolla on paitsi muutama nuorempi kollega, myös omia sukulaisia.

Adil El Arbin ja Bilall Fallahin ohjaama Bad Boys: Ride or Die jatkaa suunnilleen siitä, minne BB -saagan edellinen elokuva, Bad Boys for Life (2020) jäi.

Tarjolla on huonoja herjoja ja vauhkoa toimintaa, joiden välissä Chris Bremnerin supersimppeli käsikirjoitus yrittää jollain tasolla pysyä tapahtumien tasolla, vaikka Bad Boys -elokuvissa juonentyngällä tai yllätyksillä ei koskaan olekaan ollut niin relevanttia merkitystä. Kahden ensimmäisen elokuvan ohjaajan, Michael ”Bayhem” Bayn (joka tekee jälleen pikacameon) jalanjäljissä kolmosestakin vastanneet Adil & Bilall pitävät kaasun pohjassa koko ajan, ja keksivät jopa muutaman tavallista komeamman uuden tuhohetken pääkaksikon räjäytettäväksi. Kaava on kuitenkin tuttuakin tutumpi, takaa-ajojen, ammuskelun ja irtaimiston hävittämisen tiimelleyksessä pääkaksikko käy huutamalla keskusteluja ikääntymisestä ja sen vaikutuksista fysiikkaan ja libidoon, jotka eivät naurata kertaakaan. Jos kokonaisuudesta olisikin poistettu paikoin typerän lapsellinen lätinä, lopputulema olisi voinut olla jopa erinomainen toimintaelokuva, sillä verisen väkivallan määrä täyttää kyllä ikärajan K16.

Will Smithin ura kärsii yhä Oscar-läimäyksestä, joten tuntuukin ihan loogiselta, että uutta nousua yritetään kaikin keinoin, vaikka sitten lämmittelemällä vanhoja hittejä, joista ensimmäinen Bad Boys sai ensi-iltansa jo 29 vuotta sitten. Kollegansa tasolle ei ole koskaan päässyt Martin Lawrence, eikä tämä miljoonan maneerin vanki sinne tule tämänkään jälkeen kohoamaan. Edellisestä leffasta tutut nuoret, Alexander Ludwig, Vanessa Hudgens, Jacob Scipio ja Paola Núñes ovat yhä mukana meiningissä, kuten on myös jokaisessa Bad Boysissa nähty Joe Pantoliano. Ioan Gruffudd on yleinen syyttäjä Lockwood, Dennis Greene on Marcusin vävypoika Reggie,  Rhea Sheehorn Howardin kostonhimoinen tytär Judy ja Eric Dane täysin karismavapaa pääpahis McGrath.

Yhteenveto

Bad Boys: Ride or Die on puutteistaan huolimatta kuitenkin helposti katseltava toimintaralli, jonka tekoon on siinä määrin upotettu massia ja räjähdysaineita, että jos huonot vitsit pystyy nielemään, ei katsomossa aika kovinkaan pitkäksi tule.Copyright © FilmiFIN 2004 - 2016