Alkuperäinen nimi: 
Drive-Away Dolls
Lajityyppi: 
Julkaisija: 
Valmistusvuosi: 
2024
Valmistusmaa: 
Ohjaaja: 
Käsikirjoittaja: 
Musiikki: 
Ikäsuositus: 
16
Kesto: 
84
Drive-Away Dolls
Jussi U. Pellonpää, To, 21/03/2024 - 19:24

Elokuva

Philadelphia, 1999. Juurikin kenkää tyttöystävältään Sukielta (Beanie Feldstein) saanut Jamie (Margaret Qualley) äkkää, että hänen hissukka ystävänsä Marian (Geraldine Viswanathan) on lähdössä Floridaan, Tallahasseen, joten impulsiivinen nuori nainen päättää lähteä mukaan matkalle. Mutkikkaaksi reissu menee heti alussa, kun tytöt saavat käyttöönsä väärän auton, jonka takalaatikossa on jotain äärimmäisen outoa ja myös vaarallista.

Coenin veljekset Ethan ja Joel ovat maailmankuuluja ja Oscar-palkittuja elokuvantekijöitä, joiden yhteistyö on tuottanut monien iloksi sellaisia mestariteoksia kuin Fargo (1996), Big Lebowski (1998), Voi veljet, missä lienet? (2000), Menetetty maa (2007) ja Kova kuin kivi (2010) sekä monia muitakin mainioita teoksia. Vuonna 2021 Joel teki yksin erinomaisen Shakespeare-sovituksen The Tragedy of Macbeth Denzel Washingtonin kanssa ja nyt on Ethanin vuoro lentää soolona. Ethanin ohjaama ja puolisonsa Tricia Cooken (myös elokuvan leikkaaja ja tuottaja) kanssa kirjoittama reipas ja ronski roadmovie Drive-Away Dolls on yllättävänkin yksinkertaisista ja jopa geneerisistä aineksista kokoon keitetty vinosti virnistelevä rikoskomedia.

Kaikki tutut coenilaiset elementit ovat tietenkin mukana, kekseliäät kuvakulmat (kameran takana Ari Wegner) ja eläväinen editointi, tappiinsa karrikoidut persoonat, hilpeä dialogi sekä koomiseksi menevä väkivalta. Tuttuuden tunnetta lisää myös Coeneiden hovisäveltäjän Carter Burwellin score. Sattumarikasta soppaa on maustettu vielä vahvan feministisellä vireellä ja suorasukaisella seksillä. Ansiokasta on myös se, että muuten kieli syvällä poskessa kaahaava Drive-Away Dolls ei erehdy piirtämään gay-pareja ja sateenkaariväkeä pelkiksi stereotypioiksi, vaan aivan todellisiksi ihmisiksi. Elokuvan sijoittuminen vuosituhannen vaihteeseen ei ole sattumaa, sillä Coenin ja Cooken käsikirjoitusta valmisteltiin elokuvaksi jo 2000-luvun alussa, siinä kuitenkaan onnistumatta.

Ihanan energinen Margaret Qualley (Once Upon a Time in... Hollywood (2019), Poor Things (2023)) ja aussi-teeveessä uraa luonut lahjakas Geraldine Viswanathan ovat maanmainio pari kaikkeen pää edellä syöksyvänä Jamiena ja itsestään epävarmana Mariana, joiden tupla-aktiin hyvän lisän heittää myös suoraan toimintaan luottavana Sukiena Beanie Feldstein. Myös kaksilahkeisten joukko on hauskoista ja todella nimekkäistä tyypeistä kasattu. Mukana ovat (todellisessa pää-osassa) Pedro Pascal, Colman Domingo, Bill Camp, C. J. Wilson, Joey Slotnick ja Matt Damon. Kuvassa piipahtaa myös Miley Cyrus.

Yhteenveto

Ihan treffileffaksi ei ronskin rohkeaa Drive-Away Dollsia uskalla suositella, mutta hauskan hävytön toimintakomedia on silti ehdottomasti tutustumisen arvoinen.Copyright © FilmiFIN 2004 - 2016