Flummelit
Jussi U. Pellonpää, Pe, 26/02/2021 - 17:56

Elokuva

Pessimistinen Ed (Adam DeVine) ja tämän yli-energinen sisko Op (Rachel Bloom) ovat flummeleita, Galápagossaarilta kotoisin olevia esihistoriallisia eläimiä, luontoäidin omituisimpia oikkuja, ulkonäöltään kuin karvaisia donitseja. Outojen sattumien summana kaksikko päätyy aikamatkalle vuodesta 1835 nykypäivän Shanghaihin, missä he kuulevat karmaisevan uutisen: Flummelit ovat kuolleet sukupuuttoon. Alkaa kilpajuoksu aikaa vastaan pelastaa rotunsa, jonka tiimellyksessä Opia ja Ediä auttaa asioista yllättävän hyvin perillä oleva Pomeranianin koira Clarance (Ken Jeong).

David Silvermanin ja Raymond S. Persin ohjaama Flummelit (alkuperäiseltä nimeltään Extinct, joka tarkoittaa sukupuuttoa) yrittää kaikin mahdollisin keinoin lanseerata animaatiotaivaalle uudenlaisia otuksia ja kokonaisuutena vauhdikas ja kekseliäs kohellus onnistuukin tavoitteissaan. Tapahtumapaikka Shanghain selittää paitsi se, että Flummelit on tuotettu amreikkalaisella, kanadalaisella sekä kiinalaisella rahalla, myös se, että animaatiostudio HB Wink Animationin pääpaikka on samassa kaupungissa.

Tv:n pitkäikäisen hittisarjan Simpsonit tuotannossa kynsiään hioneiden Joel H. Cohenin, John Frinkin ja Rob LaZebnikin kirjoittama tarina on käänteikäs ja fiksukin seikkailu läpi historian, paikoin jopa niin monimutkainen, että pikkuväelle voi olla selittämisen paikka. Animaatiojälki ei ole parasta mitä rahalla saa, mutta meininki siitä huolimatta pikkuväelle passelisti mahdottoman värikästä ja hassua. Vauhtia ja vaarallisia tilanteita siis piisaa, joten jos jälkikasvun saa telkan ja pleikan äärestä leffateatteriin raahattua, fummeleiden parissa menee puolitoistatuntia yhdessä hujauksessa.

Originaalit ääninäyttelijät tekevät Adam DeVinen ja Rachel Bloomin johdolla peruspätevää työtä. Ken Jeong on Clarance, Jim Jeffries Tasmanian tiikeri Burnie ja Zazie Beets Dottie Dodo. Hans Halmarin ohjaamassa, hyvin pelittävässä kotimaisessa dubbauksessa ääneen pääsevät tutut tyypit. Heljä Heikkinen on Op, Joonas Saartamo Ed, ja Antti LJ Pääkkönen Clarance. Mukana ovat myös Katja Aakkula, Markus Niemi, Tume Uusitalo ja Maria Lund.

Yhteenveto

Hassut hahmot, hurja vauhti ja koko perheen animaatioksi yllättävän fiksusti kirjoitettu Flummelit hyödyntää hienosti suurten studioiden koronalimboon jääneiden elokuvien jättämän aukon.Copyright © FilmiFIN 2004 - 2016