Godzilla x Kong: The New Empire
Jussi U. Pellonpää, Ke, 27/03/2024 - 21:54

Elokuva

Juuri kun ihmiskunta on alkanut tottua uuteen maailmanjärjestykseen, jossa Godzilla elelee maan päällä ja King Kong sen alapuolella ihmeitä tulvivassa Ontossa Maassa, sen tutkimattomista syvyyksistä nousee vaaran signaali. Ja niin sanonta "viholliseni vihollinen on ystäväni" osoittautuu jälleen todeksi.

Warnerin Monsterversessä on tutustuttu jättihirviöihin Godzillaan ja King Kongiin jo aiemminkin. Touhun aloitti Gareth Edwardsin vakava Godzilla vuonna 2014 ja sitä seurasi King Kongin hyvällä sykkeellä samaan maailmaan tuonut Kong: Pääkallosaari (2017).  Vuonna 2019 sai ensi-iltansa heikosti mennyt Godzilla: King of The Monsters. Adam Wingardin ohjaama Godzilla vs. Kong (2021) pisti elokuvan suurimmat hirviöt vastakkain samaan kehään ja onnistui kuin ihmeen kautta toimimaan aivottomana ryminäviihteenä. Wingardin pysyessä ohjaajana Godzilla x Kong: The New Empire jatkaa tarinaa muutamaa vuotta myöhemmin. Ja aina vain kauemmaksi originaalista on siirrytty, uuden monsterimuhennoksen ollessa kieli poskessa-asenteellaan jo hyvin lähellä toimintakomediaa. Tarjolla onkin pitkä putki efektiraskaita kohtauksia, joiden välissä ihmiset pölisevät muka-syvällistä jargonia, selittävät tapahtumia ja syöksyvät kirkuen suojaan, kun Tellusta hävitetään ison apinan ja muutaman muunkin jättiotuksen raivolla.

Mutta eihän näitä hirviöleffoja mennäkään katsomaan tarinan takia, vaan pähkäilemään, mitä erikoistehosteryhmä on tällä kerralla saanut aikaan. Ja sitä itseään valkokangas sitten onkin täynnä. Vaikka hiukan pyritäänkin avaamaan Pääkallosaaren ja Titaanien historiaa, pääpointti on tuhotuokioilla, joissa tanner tömisee ja aita kaatuu kivitalon kokoisten olentojen ottaessa yhteen paikoin hyvinkin hassuin elkein. Myös jättiotusten fysiikka on viety jo yli koomisen rajan, ja katsomossa voikin vain odotella, että ensimmäisenä ryntääjistä osoittaisi maalin päästyään taivaalle Usain Boltin tapaan.

Näyttelijöistä mukana ovat jo edellisestä tutut vakava Rebecca Hall tohtori Andrewsina, Kaylee Hottle tämän Kongiin yhteyden viittomakielellä saaneena ottotyttärenä Jiana sekä komiikkaa lisäämässä Brian Tyree Smithin bloggari Bernie. Uusi hahmo on Dan Stevensin lunki eläinlääkäri Trapper.

Yhteenveto

Godzilla x Kong: The New Empire on ison kaliiberin aivotonta hirviöhömppää, eikä se muuta yritäkään olla. Ja hyvä niin.Copyright © FilmiFIN 2004 - 2016