Alkuperäinen nimi: 
Hassisen kone 40 vuotta myöhemmin
Lajityyppi: 
Valmistusvuosi: 
2023
Valmistusmaa: 
Näyttelijät: 
Tuottaja: 
Kesto: 
80
Hassisen kone 40 vuotta myöhemmin
Jussi U. Pellonpää, La, 18/03/2023 - 16:52

Elokuva

Tapahtui yli 40 vuotta sitten. Nuorisoa satamäärin koonneet Spartakiadit Helsingissä elokuussa 1980. Jäähallissa esiintyy muutama kymmenen (vielä) tuntematonta bändiä vuoron perään lyhyillä seteillä. Musiikki, pääasiassa räyhäkäs punk ja uusi aalto, soljuu lähinnä taustamattona herättämättä sen suurempia elämyksiä, mutta kun lavalle saapuu nelikko Joensuusta, ensimmäinen ajatus, joka pamahti nuoren Jussin päähän oli :”No nyt, nämä jätkät tulevat menemään pitkälle”.  Nopea selaus esiintyjäkatalogista ja orkesterin nimikin selvisi; se oli Hassisen Kone.

Kun elokuvan kuvaama aika ja musiikki resonoi kriitikon omassa historiassa näinkin vahvasti, se vaikuttaa väistämättä objektiviisuuteen, mutta en silti jäävää itseäni, vaan sanon, että Hassisen Kone 40 vuotta myöhemmin on erinomainen dokumentti ja Mika Kaurismäen paras elokuva pitkään, pitkään aikaan.

Dokkarin keskiössä on yhtyeen pariinkin kertaan koronan vuoksi siirretty 40-vuotiskonsertti Ratinan stadionilla, joka loppujen lopuksi päästiin järjestämään 30 päivä heinäkuuta 2022. Siihen valmistautumista ja itse keikkaa pätkitään yhtyeen jäsenten muisteloilla ajasta, joka ei enää koskaan palaa. Vain kaksi ja puoli vuotta kasassa pysynyt Hassisen Kone jätti jälkensä suomalaiseen rockmusiikkiin ja on ilman muuta ansainnut oman elokuvansa. Kolme menestynyttä albumia (Täältä tullaan Venäjä (1980), Rumat sävelet (1981) ja Harsoinen teräs (1982)) ja iso tukku ikivihreitä kappaleita ovat jääneet kotimaisen rockkansan kollektiiviseen muistiin tavalla, johon harva aikalaiskokoonpano edes pystyi.

Originaalien Ismo Alangon, Reijo Heiskasen, Harri Kinnusen ja Jussi Kinnusen lisäksi ääneen pääsevät lähipiirin tutut ja sukulaiset, muutkin ryhmässä vierailleet artistit (mm. Safka Pekkonen, Hannu Porkka ja Rockin SM-kisojen tuomaristossa Hassisen Koneen voittovuonna 1980 ollut Jussi Raittinen), sekä myös fanit, joiden kautta selviää kuinka valtavan vaikutuksen yhtyeen lauluilla sukupolveen oikeasti olikaan.

Hassisen Kone 40 vuotta myöhemmin on hieno syväluotaus yhden valtavasti kotimaiseen populaarikulttuuriin vaikuttaneen bändin historiasta, suorapuheinen ja asiallinen, paikoin hauskakin, rumempiakaan puolia unohtamatta, mutta ennen kaikkea ihana nostalgiatrippi loistavan persoonallisella musiikilla kuorrutettuna.  Ja mikä mukavinta, Ylellä tulevaisuudessa nähtävään televisioversioon tulee odotetuksi extraksi mukaan vielä tunnin kooste Ratinan juhlakonsertista.

Yhteenveto

 

Vauhdilla vyöryy Hassisen Kone, statuksien status, Hassisen Kone. Niinhän se tekee edelleen.Copyright © FilmiFIN 2004 - 2016