Alkuperäinen nimi: 
A Quiet Place: Day One
Lajityyppi: 
Julkaisija: 
Valmistusvuosi: 
2024
Valmistusmaa: 
Musiikki: 
Ikäsuositus: 
16
Kesto: 
99
Hiljainen paikka: Päivä yksi
Jussi U. Pellonpää, To, 04/07/2024 - 18:21

Elokuva

New York, kaupunki, joka ei koskaan nuku tai ole hiljainen. Sairastamansa syövän vuoksi elämänhalunsa menettänyt Samira (Lupita Nyong'o) asuu sairaalassa terapiakissansa Frodon kanssa. Kun mukava hoitaja Reuben (Alex Wolff) saa puhuttua Samin mukaan muun terminaaliryhmän kanssa bussimatkalle, pääsee helvetti irti. Hävityksen jälkeen Sam liittyy selviytyneiden ryhmään etsimään ulospääsyä raunioituneesta kaupungista, missä ulkona vaanii äänen perusteella metsästäviä hirviöitä. Ainoa mahdollisuus selvitä hengissä, on olla aivan hiljaa.

Vuonna 2018 elokuvamaailman yllätti jättihitiksi noussut, John Krasinskin ohjaama ja Bryan Woodsin ja Scott Beckin kirjoittama kauhuelokuva Hiljainen paikka. Menestyksen myötä myös ensimmäisen osan ydinperheen tarinaa jatkanut Hiljainen paikka: Osa 2 näki päivänvalon kaksi vuotta myöhemmin ja nyt on tullut aika palata menneeseen ja kuulla, miten kaikki alkoi.

Hiljainen paikka: Päivä yksi on hienolla draamalla Pig vuonna 2021 läpilyöneen Michael Sarnoskin ohjaama ja Krasinskin kanssa kirjoittama moderni horrori, joka ei keksi pyörää uudelleen, mutta ei sen tarvitsekaan, sillä premissi on sama, se ei edes kaipaa selittelyä tai tieteisejargonia vastatakseen kysymyksiin mistä ja miksi? Riittää kun tietää, että vain täydellinen hiljaisuus on ainoa keino selviytyä ylivertaisten saalistajien keskellä, jotka reagoivat äärimmäisen agressiivisesti pienimpäänkin ääneen.

Sarnoski ohjaa vahvasti hyppysäikkyhorroreiden perinteitä kunnioittaen, mutta osoittaa kekseliäisyyttä muuttamalla metodeja toinen toistaan yllätyksellisempiin suuntiin. Tutumpi ratkaisu sen sijaan on mitenkuten toimivan hallinnon päätös tuhota New Yorkin ulosmenosillat, ajattelematta kaupunkiin jääneiden kohtaloa, estääkseen taivaankannelta tippuneiden saalistajien leviäminen muualle maahan. Tunnelma pysyy alusta alkaen painostavan paranoidina ja ahdistavaa atmosfääriä tukevat myös Pat Scolan innovatiivinen kameratyöskentely, onnistuneet erikoistehosteet sekä Alexis Grapsasin yhtä aikaa hyytävän tehokas ja koskettavan kaunis musiikki. Syvältä riipaiseva on myös koskettava finaali, jota on syytä kehua vielä ihan erikseenkin.

Näyttelijäntyö on kaikin puolin erinomaista. Tunnetilojen tulkitseminen ilman sanoja vaatii paljon ja Sarnoski onkin osannut valita tehtävään juuri oikeat komeljanttarit: Lupita Nyong'o (12 Years a Slave (2013), Black Panther (2018), Us (2019)) on koko elokuvan kantava voima, mutta saa vahvaa tukea myös Joseph Quinnin esittämältä nuorelta brittiopiskelijalta Ericilta, jonka seurassa Sam oppii muutamankin selviytymiselle elintärkeän keinon. Tarkkaavaiset katsojat ymmärtävät myös millainen tulevaisuus Djimon Hounsoun esittämällä Henrillä tulee olemaan. Mainioita ovat myös Frodo-kissan roolissa tassuttelevat katit Schnitzel ja Nico.

Yhteenveto

Hiljainen paikka: Päivä yksi pitää huolen siitä, ettei ainakaan elokuvateattereissa tule olemaan hiljaista.Copyright © FilmiFIN 2004 - 2016