Alkuperäinen nimi: 
Hit Man
Lajityyppi: 
Julkaisija: 
Valmistusvuosi: 
2023
Valmistusmaa: 
Näyttelijät: 
Käsikirjoittaja: 
Musiikki: 
Ikäsuositus: 
12
Kesto: 
115
Hit Man
Jussi U. Pellonpää, Pe, 31/05/2024 - 07:23

Elokuva

Kissojensa Idin ja Egon kanssa yksin asuva Gary Johnson (Glen Powell) on New Orleansilainen filosofian ja psykologian professori, joka tekee tavallisuudesta poikkeavaa kuutamokeikkaa: Garysta tulee Ron, joka työskentelee paikallisen poliisin apuna ”palkkamurhaajana”, joka tarjoaa palveluksiaan pahoja suunnitteleville ihmisille. Kun rikos on tapahtumassa, virkavalta pidättää rikolliset, sillä kukapa paremmin osaisi ihmismielen synkimpiä syvyyksiä tulkita kuin valepukuihin ja -henkilöllosyyksin ihastunut, huippukoulutettu ihmismielen asiantuntija? Vaan kun Maddy Masters (Adria Arjona) saapuu tekemään tilausta pakeille, halunaan murhauttaa inha aviomiehensä Ray (Evan Holtzman), Gary/Ron huomaa ihastuvansa naiseen samalla sekunnilla, eikä haluakaan saattaa tätä tiilenpäitä lukemaan.

Monessa genressä erinomaisen hyviä elokuvia tehneen Richard Linklaterin (mm. Rakkautta ennen -trilogia (1995-2013), School of Rock (2003), Boyhood (2014)) Hit Man on yksi alkukesän piristysruiskeista, nokkela, hauska, jännittävä ja seksikäs, mutta myös äärimmäisen fiksu jännärikomedia.

Noir-elokuvien käänteitä nerokkaasti muokkaava Hit Man on yhtä aikaa ovela ja käänteikäs, hauska ja romanttinenkin, mutta ennen kaikkea myös viisas ja tarkkanäköinen elokuva. Se tutkii omiin maneereihinsa kangistuneiden ihmisten yllättäviä toimintamalleja, kun tunteet, joista varsinkin viha ja rakkaus, astuvat kuvioon. Samalla se analysoi viisaasti ihmisen tarvetta olla joku muu, susi lampaan vaatteissa tai päinvastoin. Hit Manin tarina pohjaa löyhästi tositapaukseen ja toimittaja Skip Hollandsworthin siitä vuonna 2001 kirjoittamaan juttuun, jonka ovat elokuvaksi adaptoineet Linklater ja Powell. Myös Linklaterin musta draama Bernie (2011) pohjasi Hollandsworthin kirjoittamaan tositarinaan.

Sanokaa minun sanoneen, niin aivan muutaman vuoden sisällä Glen Powellista (Devotion (2022), Top Gun: Maverick (2022)) kasvaa Hollywoodin seuraava suuri sydäntenmurskaaja. Miehessä on valtava määrä samaa karismaa ja fotogeenisyyttä kuin vaikkapa Rock Hudsonissa, Gary Grantissa tai vaikkapa George Clooneyssa. Myös erinomaisen Adria Arjonan Maddy on loistava vastapaino Powellin hurmaavalle Garylle, ja kaksikon välinen kemia onkin tapissaan. Retta ja Sanjay Rao ovat Garya valetehtävissä ohjaavia poliiseja, Austin Amelio Garyn paljastama ex-poliisi Jasper ja Molly Bernard Garyn ex-vaimo.

Yhteenveto

Hit Man on taatusti yksi kuluvan vuoden parhaista komedioista, joka osuu tarkkaan fiksujen jännäreiden häränsilmään eivätkä ohi ammu mainiot näyttelijätkään.Copyright © FilmiFIN 2004 - 2016