IF - Ihmeelliset frendit
Jussi U. Pellonpää, Pe, 17/05/2024 - 21:19

Elokuva

Äitinsä menettänyt 12-vuotias Bea (Cailey Fleming) odottaa nyt pelolla isoäitinsä (Fiona Shaw) luona sairaalassa olevaa isäänsä (John Krasinski), kun hän huomaa saaneensa mystisen taidon nähdä ihmisten mielikuvitusystävät, aikuisiksi kasvaneiden lasten hylkäämät ihmeelliset frendit. Saman kyvyn omaa myös yrmeä naaapuri Cal (Ryan Reynolds), jonka kanssa Bea lähtee pelastusoperaatioon yhdistääkseen Ifit jälleen niiden luojiin, ennen kuin ne lakkaavat kokonaan olemasta.

Hiljainen paikka -elokuvilla (2018 ja 2020, kolmas, esiosa, saa ensi-iltansa 5. heinäkuuta) itsensä hetkessä kärkiohjaajien joukkoon nostaneen John Krasinskin IF - Ihmeelliset frendit ei kauempana kauhugenreä muokanneista survivaaleista voisi olla. Krasinskin myös kirjoittama fantasia on ylistyslaulu mielikuvitukselle, joka jälleen osoittaa todeksi opetuksen siitä, että emme lopeta leikkimistä koska vanhenemme, vaan vanhenemme, koska lopetamme leikkimisen.

Ihmeelliset frendit on täynnä sadunomaista energiaa ja mitä mielikuvituksellisimpia olentoja, mutta samalla myös päällekäyvän siirappista sentimentalismia ja kyynelkanavien häpeilemätöntä manipulaatiota. Sulkun hassuttelun ohessa elokuva käsittelee myös vakavia aiheita aina kuolemasta suruun, esittäessään mielikuvitusystävät selviytymismekanismina yksinäisyyteen tai traumoista selviämiseen. Krasinskin kauniissa maailmassa on paljon hyvää, mutta kaikki osaset eivät loppupelissä tyystin asetu täydelliseksi kokonaisuudeksi. Michael Giacchinon score taustoittaa kuitenkin niin ihmisten kuin Ifienkin tarinat kauniisti, joista varsinkin finaalin The ALTERNATIVE IF Suite on varsin mainio teos.

Elokuvan fyysinen komiikka on pitkälti ladattu Ryan Reynoldsin Calin harteille, ja ihan kivasti urakastaan Beana selviää myös Cailey Fleming. Alkuperäisessä versiossa ihmeellisinä frendeinä kuullaan käsittämättömän kova setti A-luokan supertähtiä, kuten Steve Carell, Phoebe Waller-Bridge, Emily Blunt, Matt Damon, Bradley Cooper, Sam Rockwell, Awkwafina, George Clooney, Vince Vaughn, Brad Pitt sekä maaliskuussa edesmennyt Louis Gossett Jr. viimeisessä roolissaan

Tuttujen nimien täyttämässä suomidubissa huippuluokan originaalia yrittävät onnistumatta paikata muun muassa Helmi Kallio, Martti Manninen, Tuomas Uusitalo, Katja Aakkula ja Jarmo Mäkinen.

Yhteenveto

IF - Ihmeelliset frendit on mitä sympaattisin koko perheen elokuva, mutta jos totta puhutaan, vähemmälläkin siirapilla olisi kyllä pärjätty. Tosin se laittaa miettimään kuinka monella meistä ns. aikuisista on yhä lapsuuden mielikuvituskaveri tukena arjen askareissa?Copyright © FilmiFIN 2004 - 2016