Alkuperäinen nimi: 
L'odyssée
Lajityyppi: 
Julkaisija: 
Valmistusvuosi: 
2016
Valmistusmaa: 
Ohjaaja: 
Käsikirjoittaja: 
Ikäsuositus: 
7
Kesto: 
123
Jacques - Elämä merellä
Jussi U. Pellonpää, Pe, 07/04/2017 - 07:25

Elokuva

Allekirjoittanut on sitä sukupolvea, jolle sunnuntaiaamuihin oli tarjolla joko pyhäkoulu tai TV-ohjelma 2:n esittämät ohjelmat, kuten sympaattisen tökerö Kössi Kenguru ja dokumenttisarja Merten salaisuudet, jossa Cousteaun sankarillinen perhe teki kapteeni Jacquesin johdolla jännittäviä tutkimusmatkoja Calypso-laivalla, ympäri maailman meriä.

Ranskalaisen Jérôme Sallen ohjaama Jacques – Elämä merellä keskittyy monin tavoin palkittujen (mm kolme Oscaria, pari Emmya ja Baftaa sekä Kultainen palmu Cannesista) dokumenttielokuvien keskeisestä henkilöstä ja miehestä koko saagan takana, Jacques-Yves Cousteausta, jota Lambert Wilson taitavasti tulkitsee.

Lentäjänä uransa aloittanut, mutta onnettomuuden jälkeen sukeltamiseen työnsä vaihtanut Cousteau oli valkokankailla ja televisiossa rakastava perheenisä ja suuri luonnonsuojelija, mutta kameroiden takana myös firmansa koko ajan konkurssin partaalla pitänyt bisnesmies sekä itsekäs ja epäluotettava aviopuoliso sitkeästi miehensä vierellä pysyneelle Simone-vaimolle (Audrey Tautou). Pariskunnan pojat, isän rasavilli suosikki Philippe (Pierre Niney) ja hiljaisempi Jean-Michel (Benjamin Lavernhe), kasvoivat median ristitulessa ja saivat niin ikään maistaa osansa jääräpäisen kapteeni-iskän unelmista, joista kunnianhimoisin ja epäonnistumaan jo alusta alkaen tuomittu, merten asuttamiseen tähdännyt hanke, katkaisi jopa välit muutamaksi vuodeksi.

Jacques – Elämä merellä on vetävästi kerrottu tarina julkisuuden taakasta ja niiden synnyttämistä unelmista, joiden toteuttamisessa eivät aina luonnonsuojelullinen päämäärä ja keinot kohdanneet. Visuaalisesti se on varmaa työtä, niin pinnan alla kuin maalla ja ilmassakin komein kuvin kulkeva elämäkerta, jonka katselee kivutta. Pääkuvaaja Matias Pouchardin upeimmat hetket vietetään luonnollisestikin aaltojen alla, joista varsinkin yksi, erinomaisen taitavasti toteutettu hai-jakso innoittaa jopa scoren tekijän Alexandre Desplatin heittämään mukaan muutaman Tappajahaista (1975) tutun dum-dumin.

Lambert Wilson ( mm. Matrix-Revolutions, 2003, Pyöräretkellä Moliéren kanssa, 2013) tekee vahvaa työtä päähenkilö Jacquesina, jolle vahvimmaksi vastavoimaksi nouseekin oma poika, vahvatahtoinen Philippe, jota Pierre Niney (Yves Saint Laurent, 2014) tulkitsee realistisella otteella. Ikuisesti ihanasta Améliesta (2001) muistettava Audrey Tautou jää pahasti urosten varjoon, vaikka rouva C perimätiedon mukaan olikin se perheen todellinen hahmo ja koossapitävä voima. Sivurooleissa Vincent Heneine on Calypson luottoappari Albert ”Bébert” Falco, Marius Du Plooy André Laban, Cousteaun perheyrityksen monien sukellus- ja vedenalaiskuvauslaitteiden pääarkkitehti ja Chloe Williams Eugénie Clarke, haitutkija, jolle punaisen pipon koko maailmalle lanseerannut Cousteau oli muutakin kuin vain kollega.

Yhteenveto

Taitavasti kerrottu ja komean näköinen henkilökuva koko maailman tuntemasta tutkimusmatkailijasta jää hiukan kaavamaiseksi läpiluvuksi, jotta sen voisi mestariluokkaan nostaa.Copyright © FilmiFIN 2004 - 2016