Alkuperäinen nimi: 
Karaokeparatiisi
Lajityyppi: 
Julkaisija: 
Valmistusvuosi: 
2022
Valmistusmaa: 
Näyttelijät: 
Käsikirjoittaja: 
Kesto: 
75
Karaokeparatiisi
Jussi U. Pellonpää, Pe, 12/08/2022 - 17:34

Elokuva

Yksi Suomen kokenein karaoke-emäntä, valloittava Evi kiertää autollaan baareja, sairaaloita ja vanhainkoteja tuoden ihmisille iloa karaoken muodossa. Evi on kuin terapeutti, joka tarjoaa halukkaille rituaalin puhdistaa sisintään tavalla, joka on lähtöisin Japanista, mutta kasvanut suureksi osaksi suomalaista mentaalimaisemaa. Tonille karaoke tarjoaa mahdollisuuden astua ulos ujoudesta, autokorjaamolleen karaokelaitteet hankkineelle Karille toiveen löytää rakkaus. Parkinsonin taudin runtelema Elina istuu pyörätuolissa, mutta saa sielunsa lentoon laulamalla. Traagisen menetyksen kokeneelle Lauralle karaoke tuntuu olevan ainoa tapa kommunikoida.

Suomalaiset eivät puhu tunteista – Niistä lauletaan” sanotaan roadmovien muotoon rakennetun Karaokeparatiisi -dokumentin mainostekstissä. Ja tämä pitää paikkansa. Jokainen meistä on joskus eksynyt ravintolaan tai kaljakuppilaan, jonka nurkassa joku laulaa tunteitaan ulos, surua molli-iskelmien muodossa tai iloaan reippaan punkrallin mukana. Kyseessähän ei alkuunkaan ole siitä, laulaako joku oikein, vaan siitä, että ihminen ylittää sen kynnyksen, uskaltaako laulaa. Samalla Karaokeparatiisi on kaunis kertomus yhteisöllisyydestä, jota karaokekansa vaalii sydämissään.

Mainion ja hyvin henkilökohtaisen dokumentin Isäni tähtien takaa (2016) tehneen Einari Paakkasen Karaokeparatiisi on suomalaisuutta aidoimmillaan, syvälle kansalliseen sielunmaisemaan musiikin voimalla tunkeutuva sympaattinen ja suurella sydämellä tehty läpivalaisu. Sen ihmiset ovat aidosti auki ja jokaisen valloittavasta persoonasta tunnistaa tuttuja piirteitä, joko itsestään tai ystävistä.

Myös teknisesti Karaokeparatiisi on ammattilaisten tekemää elokuvaa: palkittu kuvaaja Marita Hällfors pääsee todella lähelle kohteitaan, jota korostavat myös Antti Reikon leikkaus sekä Pietu Korhosen mainio äänisuunnittelu.

Yhteenveto

Yksi vuoden ehdottomasti parhaita dokumentteja, Karaokeparatiisi on paljon muutakin kuin karaokea. Se on syvästi inhimillinen, koskettava ja äärimmäisen sympaattinen elokuva meistä kaikista. Jokainen ihminen on laulun arvoinen.Copyright © FilmiFIN 2004 - 2016