Alkuperäinen nimi: 
Bastarden
Julkaisija: 
Valmistusvuosi: 
2023
Valmistusmaa: 
Ohjaaja: 
Musiikki: 
Tuottaja: 
Ikäsuositus: 
16
Kesto: 
128
Luvattu maa
Jussi U. Pellonpää, Pe, 12/04/2024 - 14:34

Elokuva

On vuosi 1755, kun tanskalainen kapteeni Ludvig Kahlen (Mads Mikkelsen) palaa sodasta Saksasta 25 vuoden jälkeen ja saa kuninkaalta lupauksen aatelisarvosta, jos hän onnistuu muuttamaan Jyllannin hedelmättöminä pidetyt karut nummet vehreäksi viljelysmaaksi. Seutua pitää kuitenkin omanaan julma aristokraatti Frederik de Schinkel (Simon Bennebjerg), joka ei kaihda mitään keinoja ajaakseen tunkeilijat pois mailtaan. Kahlen saa apua paitsi orvolta mustalaistytöltä Anmai Musilta (Melina Hagberg) ja tämän irtolaisheimolta, myös Schinkelin entisiltä työntekijöiltä, Johannes ja Ann Barbara Erikseniltä (Morten Hee Andersen ja Amanda Collin), mikä eskaloi jo valmiiksi vaikean elämän täydeksi sodaksi.

Luvattu maa on vahva ja vaikuttava draama, jonka takana on kaksi erinomaista tanskalaista elokuvantekijää. Käsikirjoittaja Nikolaj Arcelin cv:stä löytyy muun muassa Miehet jotka vihaavat naisia (2009), Vanki (2013) ja Oikeuden metsästäjät (2020), mutta ohjaajan ura tyssäsi setsemäksi vuodeksi Hollywood-visiitin jälkeen, kun siellä tehty Stephen King -sovitus Musta Torni (2017) sai murska-arvostelut. Elokuvan toinen käsikirjoittaja, Anders Thomas Jensen, jolta löytyy listalta niinkin vahvoja teoksia kuin Veljekset (2004), Kosto (2010) ja The Salvation (2014), taas ohjasi em. Oikeuden metsästäjät.

Arcelin ohjaama ja yhdessä Jensenin kanssa Ida Jessenin kirjan pohjalta adaptoima Luvattu maa lunastaa lupauksensa monella tavoin, ollen visuaalisesti komeaa epookkidraamaa, brutaalin julmaa toimintaelokuvaa ja pienimpiäkin nyansseja myöten hallittua näyttelijäntyötä, johtajanaan Tanskan elokuvateollisuuden kiistaton kuningas Mads Mikkelsen. Luvattu maa on tarina miehestä, joka ajetaan tilanteeseen, josta ei ole muuta ulospääsyä kuin hyökkäys. Teknisesti huikean hieno (kameran takana laajoista panoraamoista sekä luonnonvaloista ja varjoista silkkaa taidetta luova Rasmus Videbæk) kertomus periksiantamattomuudesta, kostosta ja intohimosta, jossa anteeksiannolle on hyvin vähän sijaa. Dan Romerin draamaatinen score kruunaa kokonaisuuden.

Mads Mikkelsen ei tunnu edes pystyvänsä epäonnistumaan. Kapteeni Kahlen on vähäpuheinen ja -eleinen mies, jonka sisäisen myllerryksen Mikkelsen ottaa pienimpiäkin detaljeja myöten täydellisesti haltuun. Roolissaan erinomainen on myös Simon Bennebjerg Schinckelinä, jonka pohjatonta vastenmielisyyttä on äärimmäisen helppo vihata. Myös sivummalla nähdään vahvaa osaamista: tärkeimmät naisroolit tekevät Amanda Collin sekä Kristine Kujath Thorp. Melina Hagberg on ihana Anmai Mus ja Anton Eklund on Kahlenia auttava nuori pastori Gustav.

Yhteenveto

Kauneutta ja julmuutta tasapainoisesti tarjoava Luvattu maa on komea ja epookin parhaita perinteitä kunnioittava suurelokuva ja Mads Mikkelsenin faneille täydellinen iltapuhde.Copyright © FilmiFIN 2004 - 2016