Perhe Addams
Jussi U. Pellonpää, To, 31/10/2019 - 17:26

Elokuva

Kun Gomez ja Morticia Addamsin (Oscar Isaac ja Charlize Theron) perinteisen makaaberit häät keskeytyvät pelkonsa kiukkuun peittävän kansanjoukon väliintuloon, isoäiti (Bette Midler) ja setä Fester (Nick Kroll) päättävät siirtää sukunsa New Jerseyhin. Sieltä löytyy asumukseksi kirotulla kukkulalla sijaitseva hylätty mielisairaala, hovimestariksi entinen potilas Lurkki (Conrad Vernon) ja pian Addamsit saavat myös perheenlisäystä. 13 vuotta myöhemmin lapset, poika Pugsley (Finn Wolfhard) ja tytär Wednesday (Chloë Grace Moretz) alkavat oireilla kuten ketkä tahansa muutkin teini-ikäiset. Todelliset ongelmat alkavat, kun seutukuntaa omanaan pitävä tv-juontaja Margaux Needler (Allison Janney) haluaa Addamsit ulos ihannelähiöstään. Wednesday kuitenkin tutustuu paremmin Needlerin tyttäreen Parkeriin (Elsie Fisher) ja yhdessä Addamsien muun perheen kanssa he onnistuvat paljastamaan suuren salaisuuden.

Sarjakuvapiirtäjä Charles Addamsin luoma Perhe Addams aloitti matkansa 1938 The New Yorker -lehdessä, sai oman tv-sarjansa vuonna 1964, jatkaen samassa formaatissa niin elokuvana kuin piirrettynäkin. Kansainvälinen menestys tuli toden teolla vasta 1990-luvun alussa, kun Barry Sonnefeld teki kaksi elokuvaa, Addams Family – perhe Addams (1991) ja Addams Family 2 (1993), joiden hittipotentiaalin takana olivat täydellisesti osiinsa istuneet näyttelijät Raul Julia, Angelica Huston sekä Christoher Lloyd. Wednesday-tytärtä esittäneestä Christina Riccista tuli oman sukupolvensa lakoninen tulkki. Saman vuosikymmenen lopulla perhe palasi vielä tv-ruudulle elokuvan ja lyhytikäisen sarjan muodossa, ja saipa se vielä musikaalisovituksenkin viime vuosituhannen lopussa.

Nyt pitkän linjan animaatioveteraanit Creg Tiernan ja Conrad Vernon (perinteisemmät koko perheen piirretyt, kuten Tuomas veturi (2010-2015), Shrek 2 (2004), Möröt vastaan muukalaiset (2009), Madagascar 3 (2012) sekä äärimmäisen roisi ja kontroversiaali Sausage Party (2016)), herättävät saman poppoon henkiin koko illlan animaatioelokuvana nimellä, niin, Perhe Addams.

Vaikka Addamsin perheen arki onkin makaaberia ja kauhun täyttämää, heidän arvonsa ja kasvatusmetodinsa ovat täynnä lämpöä ja rakkautta tosiaan kohtaan. Matt Liebermanin käsikirjoitus käy läpi Addamsin suvun syntyvaiheet, lisäten juonikuvioon nykyaikaisia elementtejä ja paikoin piikikästäkin satiiria tämän päivän elämäntavoista. Opetus on kuitenkin sama kuin jokaisessa kauhuperheen tarinaa läpikäyneessä versioinnissa, erilaisuuden hyväksynnässä ja siinä, että me kaikki olemme kuitenkin omalla tavallamme outoja. Teknisesti parempaa keskitasoa edustavan elokuvan teemat ovat siis tuttuja, aivan kuten Vic Mizzyn luoma, sormet napsumaan laittava tunnuslaulukin. ”They're creepy and they're kooky. Mysterious and spooky. They're all together ooky. The Addams family”.

Alkuperäisissä äänirooleissa taitavat näyttelijät tavoittavat vaivatta hahmot ja tunnelman. Oscar Isaac ja Charlize Theron ovat osuvat Gomez ja Morticia, Finn Woldhard ja Chloë Grace Moretz passelit penskat ja Nick Kroll kähisevä Fester-setä. Allison Janney irrottelee maukkaasti Margauxin äänenä, ja veteraanikoomikko Martin Short on Mortician isoisä. Snoop Dogg antaa ”äänensä” karvanpeittämälle Itt-serkulle.

Joonas Lähteenmäen ohjaamasa suomidubissa äänensä hahmoille antavat Henri Piispanen (Gomez), Hannamaija Nikander (Morticia), Saana Norra (Wednesday) ja Rasmus Kärkkäinen (Pugsley).

Yhteenveto

Mitään mahdottoman uutta ei Perhe Addams, vuosimallia 2019, esittele, vaan tyytyy modernisoituna vain kertaamaan oudon friikkiperheen syntytarinan, mutta hetkensä silläkin on.

Kuvagalleria: 


Copyright © FilmiFIN 2004 - 2016