Sicario 2: Soldado
Jussi U. Pellonpää, To, 05/07/2018 - 19:01

Elokuva

Sota Yhdysvaltain ja Meksikon huumekartellien välillä jatkuu entistä julmempana. Kun USA:n ja Meksikon rajan ylittävien laittomien siirtolaisten joukkoon soluttautuu itsemurhaiskuja tekeviä terroristeja, USA:n hallinnon on vastattava julmuuteen samalla mitalla. Sisäministeri James Riley (Matthew Modine) ottaa yhteyttä CIA:n agentti Matt Graveriin (Josh Brolin), joka palkkaa armottoman ykkösnyrkkinsä Alejandro Gillickin (Benicio Del Toro) kidnappaamaan Matamoros-kartellin nokkamiehen Carlos Reyesin nuoren tyttären Isabelin (Isabela Moner). Kaikkia sodankäynnin sääntöjä rikkovan teon tarkoituksena on ajaa vallasta taistelevat rikollisjoukot sotaan tosiaan vastaan, mutta mikään ei menekään kuten oli suunniteltu.

Vuonna 2015 sai ensi-iltansa yksi 2000-luvun tylyimmistä ja kylmimmistä trillereistä, Taylor Sheridanin kirjoittama ja Denis Villeneuven ohjaama Sicario. Äärirealistinen ja julma trilleri nosti fokukseen USA:n ja Meksikon välisen huumesodan ja sen kurimukseen FBI:n agentti Kate Macerin (Emily Blunt), jonka moraali ja oikeudentajua koeteltiin monin tavoin, tämän jouduttua keskelle CIA:n salattua iskua kartellien sydämeen. Elokuva oli yleisö- ja arvostelumenestys, jonka tuotantoyhtiö ilmoitti olevan alkusoitto trilogialle ja saavan näin myös jatkoa.

Sicario 2: Soldado sai ohjaajakseen eurokrimin uuden johtotähden, italialaisen Stefano Solliman, joka oli lunastanut kannuksensa tv-sarja Gomorralla (2014-2016) ja brutaalin modernilla rikoselokuvalla Suburra (2015). Siinä, missä Villeneuve kuvasi tylyjä tapahtumia lakoonisesti tarkkaillen, Sollima heittää katsojan keskelle säälimätöntä sotaa, missä jokainen osapuoli on valmis mihin tahansa voittaakseen. Sheridan jatkaa tarinaa, jos mahdollista, vieläkin synkempään suuntaan, nostaen samalla pääkaksikon, Graverin ja Alejandron, suhteen ja menneisyyden valokiilaan.

Ensimmäisessä elokuvassa nähdyn Emily Bluntin esittämän Macerin myötä elokuvasta tosin puuttuu se selvin samaistumiskohde, totuuden ja viattomuuden kasvot, joita ei yhä syvemmälle huumerikollisuuden maailmaan pää edellä syöksyvässä kakkosessa enää sen koommin nähdä. Aivan ilman henkistä balsamia ei tällä kerralla sentään jäädä, sillä kauhuelokuvia muistuttavista hirveyksistään huolimatta Sicario 2: Soldado on paitsi synkkä ja jääkylmä toimintatrilleri ja poliittisesti varsin arvelluttava, myös omalla tavallaan koskettava kertomus henkilöistä, jotka yrittävät säilyttää ihmisyyden rippeensä maailmassa, josta moraali ja oikeus tuntuu kuolleen jo ajat sitten.

Singotessaan tähtitaivaalle niin Taylor Sheridanin ja Denis Villeneuven, Sicario toi suuren maailman tietoisuuteen myös surullisesti viime vuonna pois nukkuneen islantilaisen säveltäjäsuuruuden Johann Johannssonin, jonka perintöä Sicario 2: Soldadon musiikkiraidalla jatkaa maannainen Hildur Guðnadóttir, seuraten erinomaisen sisäistetyllä otteella Johannssonin hyytäviä sävelkukuja, mutta tuoden kokonaisuuteen myös oman kädenjälkensä.

Josh Brolinille kuluva vuosi on ollut parempi kuin hyvä, sillä Sicario 2: Soldado on miehen jo kolmas ensi-ilta kuuteen kuukauteen, joista kaksi ensimmäistä, Avengers: Infinity War ja Deadpool 2 ovat tehneet mahtitilejä lippuluukuilla. Ultrakyyninen ja hapanta huumoria louskuttava Matt Graven on hahmona mielenkiintoisen kompleksinen, isäntäänsä uskollisesti palveleva sotakoira, jolla on kuitenkin omakin lauma huolehdittavana. Samalla tavalla Benicio Del Toro löytää konemaisesta sotilaastaan ihnimillisiäkin piirteitä, jotka tuovat tappajahahmoon hitusen lämpöäkin. Nuori Isabel Moner toimii hyvin näiden kahden valtavoiman välissä. Sivummalla nähdään Matthew Modine Yhdysvaltain sisäministerinä, Jeffrey Donovan Gravenin ryhmän kakkosmiehenä Steve Forsingina ja Catherine Keener varjoissa toimivana operaattorina. Bruno Bichir tekee koskettavan roolityön meksikolaisena maanviljelijänä.

Yhteenveto

Äärimmäistä väkivaltaa ja realistista kerrontaa maailmasta, joka on enemmän kuin totta. Finaalin näennäisestä kompromissista huolimatta kuluvan kesän jäätävimpiä ensi-iltoja.

Kuvagalleria: 


Copyright © FilmiFIN 2004 - 2016