Alkuperäinen nimi: 
Wincapita
Lajityyppi: 
Julkaisija: 
Valmistusvuosi: 
2024
Valmistusmaa: 
Ohjaaja: 
Käsikirjoittaja: 
Ikäsuositus: 
12
Kesto: 
82
Wincapita
Jussi U. Pellonpää, Pe, 05/04/2024 - 19:34

Elokuva

Vuosien 2005 ja 2008 välillä noin 12000 henkilöä sijoitti Hannu Kailajärven perustamaan Wincapitaan, joka oikeudenkäynnissä paljastui pyramidihuijaukseksi. Nyt ääneen päästetään rikoshyötyinä takavarikkoihin joutuneita sijoittajia, joiden mukaan kyseessä ei suinkaan ollutkkaan huijaus, vaan rehellinen bisnes, jonka valtiovalta kepulikonstein keskeytti.

Ike Novikoffin ohjaama dokumentti Wincapita väittää, että Suomen suurin pyramidihuijaus olikin laillinen operaatio, joka tuotti rehellisille osallistujilleen niin paljon rahaa, että poliittisen johdon ja poliisin salainen klikki halusivat tuhota sen ja takavarikoida kaikki varat. Väite pohjaa Wincapita-sijoittajia 14 vuotta oikeudessa puolustaneen lakimies Ilkka Pitkäsen monologiin, jonka mukaan rikollisesta toiminnasta tietämättömät sijoittajat eivät olisi vastuussa, eivätkä täten velvollisia luovuttamaan saatuja tuottoja rikoshyötynä valtiolle. Kukaan ei kiistä sitä, etteivätkö hyväuskoiset ja bisnekseen sijoittaneet olisi saaneet kärsiä mittavia vahinkoja, mutta onko se se rikos, joka Wincapitan kohdalla tapahtui?.

Ilkka Tiaisen (ohjaaja Ike Novikoff) Posi TV:n ja Wincapitan raunioille perustetun Puolustusrintaman tuottama Wincapita -elokuva on hyvin lähellä amerikkalaisia vastaavia kohudokkareita. Materiaali vaikuttaa keinoälyn leikkaamalta, jossa provosoivat välikuvat pätkivät puhuvien päiden virtaa ilman omaperäisyyttä. Väittämiä pönkitetään salaliittosymboliikalla naamoituine poliiseineen, liekehtelevivine vankiloineen ja katoavine rahakasoineen. Ääneen pääsevät mm. yksi pääsyytetyistä Risto Hentunen, Ilkka Pitkänen, Paula Asikainen, Hannu Olkkonen ja Seppo Riivari . Hannu Kailajärveä ei elokuvaa varten ole haastateltu.

Jotain ajassamme on nyt muuttumassa, jos dokumentin nimellä voidaan julkisesti levittää pelkästään väitteisiin nojaavia teoksia, sillä jos Wincapita -elokuvan faktat ovat totta, miksi niitä ei ole korjattu kansainvälisessä tuomioistuimessa tai juttua edes nostettu sinne?

Yhteenveto

Väitteet ovat vain väitteitä aina siihen saakka, kunnes toisin todistetaan. Sitä ei Wincapita -elokuva kuitenkaan tee.Copyright © FilmiFIN 2004 - 2016