Alkuperäinen nimi: 
American Hustle
Julkaisija: 
Valmistusvuosi: 
2013
Valmistusmaa: 
Käsikirjoittaja: 
Musiikki: 
Ikäsuositus: 
11
Kesto: 
138
American Hustle
Jussi U. Pellonpää, Pe, 07/03/2014 - 00:00

Elokuva
On vuosi 1978 ja Irving Rosenfeld (Christian Bale) ja Sydney Prosser (Amy Adams), kaksi erittäin taitavaa huijaria, tekevät tiliä kekseliäillä konnuuksillaan. Kaikki kuitenkin muuttuu kun omapäinen FBI-agentti Richie DiMaso (Bradley Cooper) saa kaksikon nalkkiin, mutta tarjoaakin näille vankilan sijaan mahdollisuutta yhteistyöhön pudottaakseen pelistä korkealle politiikan rappusille kavunneita ketkuja. Haastavammaksi keikan tekee Irvingin arvaamaton vaimo Rosalyn (Jennifer Lawrence) sekä New Jerseyn liukas pormestari Carmine Polito (Jeremy Renner). Vaaralliseksi sumutus menee, kun paljastuu, että likaisen rahan takana uivat myös Mafian armottomat petokalat.

David O. Russellin kymmenen Oscarin ehdokas American Hustle on äkkiväärä ja humoristinen toimintakomedia huijareiden ja politiikan maailmasta. Improvisaatioon käsikirjoituksen pilkuntarkan seuraamisen sijaan luottava Russell on antanut loistaville näyttelijöille paljon tilaa, ja niinpä laatuleffa ottaakin muutaman yllättävän sivuaskeleen astumatta kuitenkaan kertaakaan harhaan.

Martin Scorsesen elokuvista, ja varsinkin Mafiaveljistä (Goodfellas, 1990), tuttuun tapaan päähenkilöt selittävät kuvan ulkopuolelta motiivejaan ja historiaansa, samalla kun Russell kuljettaa päällekkäin, rinnakkain ja nokkelasti risteäviä aikatasoja ja monimutkaisia juonikuvioita itsevarmalla otteella eteenpäin. Eric Warren Singerin kirjoittama ja Russellin sen pohjalta käsikirjoittama elokuva perustuu löyhästi FBI:n ABSCAMina tunnettuun operaatioon ja sen keskushenkilönä kikkailleen Melvin Weinbergin edesottamuksiin, joka paljasti laajalle levinneen korruption New Jerseyn valtapiireissä 1970 ja 1980-lukujen taitteessa.

Teknisesti American Hustle on epookkia elävimmillään. Gus Van Santin Promised Landin (2012) pääkuvaajana amerikan valloituksensa aloittaneen ruotsinsiirtolaisen Linus Sandgrenin kameratyöskentely on värimäärittelyään myöten autenttista ja kekseliäillä liikkeillään tapahtumat jatkuvassa liikkeessä pitävää taitavaa tallenusta. Myös musaraita kaikuu autenttisuutta lukuisten aikakauden kappaleiden soidessa tapahtumien taustalla ja huomionarvoisa on myös Danny Elfmanin 1970-lukua ja sen ajan elokuvamusiikin mestareita kuten Lalo Schifriniä ja Dave Grusinia kauniisti kumartava score.

Loistavasti särmäkkäitä roolejaan tulkitsevan päänelikon, Bale, Adams, Cooper, ja Lawrence, joista jokainen on tahollaan Oscar-ehdokkaana, lisäksi Jeremy Renner osoittaa jälleen taitonsa aidosti ihmisistään välittävänä Politona eikä huonommaksi jää myöskään Elisabeth Röhm tämän vaimona Dollyna. Myös muissa sivurooleissa on taitoa ja varmuutta vaikka muille jakaa. Nuori Jack Huston on syndikaatin romantiikannälkäinen Pete Musane, Michael Peña syötti-sheikki Abdullah, Louis C.K. Cooperin agentti DiMason ääribyrokraattinen pomo Thorsen, Anthony Zerbe viekas senaattori sekä ilman kredittejä kuvissa piipahtava Robert De Niro mafiapäällikkö Victor Tellegio.

Yhteenveto
Vaikka American Hustle jäikin kymmenestä ehdokkuudestaan huolimatta tyystin palkinnoitta Oscareissa, se ei omaperäisen ja tinkimättömällä antaumuksella tehdyn koomisen trillerin ansioita vähennä. Erinomaisen viihdyttävä elokuva, joka vaatii katsojalta tarkkaavaisuutta, mutta myös palkitsee tämän ruhtinaallisesti.

Anamorfinen: 
Anamorfinen
Levymäärä: 
0
Arvosana DVD:lle: 
Arvosana kuvasta: 
Arvosana äänestä: 
Arvosana bonusmateriaaleista: 
Pakkotekstitys: 
On
Kuvagalleria: 


Copyright © FilmiFIN 2004 - 2016