Animatrix, The
Jarmo Hänninen, To, 25/11/2004 - 00:00

Elokuva
Yhdeksän animevaikutteista Matrix-elokuvan luomaan maailmaan sijoittuvaa episodia kuulostaa erittäin mielenkiintoiselta ja houkuttelevalta konseptilta - ja sitä se onkin.

Idea japanilaisen anime-tyylin ja Matrix-maailman yhdistämisestä tuli Wachowskin veljeksille Matrix-leffan Japanin lehdistökiertueella. Veljeksien suuri japanilaiseen sarjakuvaan ja animaatioon kohdistunut into ajoivat miekkoset yhdessä tämän suuren projektin eteen. He haalivat kasaan pienen joukon idoleitaan, jotka ottivat mielellään vastaan tehtävän Matrix-maailman laajentamisesta uudelle tasolle.

Yhdeksästä jaksosta kaksi ovat visuaalisesti yhtenäisiä, sillä kyseessä on kaksiosainen ja erittäin mielenkiintoinen jatkumo Matrixin synnystä. Andy ja Larry Wachowski ovat käsikirjoittaneet yhdessä peräti neljä episodia ja he ovat olleet tärkeänä apuna myös muiden episodien luomistyössä.

Juonellinen vertailu episodien välillä on yhtä mahdotonta kuin visuaalisen osuuden arvostelu, sillä jokainen episodi käsittelee aivan eri aiheita. Harmillista on, ettei katsoja todellakaan tiedä onko jaksojen takana jotain filosofiaa tai myyttiä, kuten Matrix-elokuvan takana oli. Ehkä jaksot luovat itse omat filosofiansa ja katsojat käsittävät ne eri tavoin. Animatrix selvittää todella hyvin Matrixin syntytarinan ja syventää elokuvien maailmaa entisestään - ensimmäisen elokuvan tapaan se antaa myös ajattelemisen aihetta.

Last Flight of Osiris (suom. Osiriksen viimeinen lento) sijoittuu ajallisesti Matrixin ja jatko-osa Reloadedin väliin. Visuaalisesti teos on lähtökohdiltaan samaa luokkaa kuin Final Fantasy -elokuva ja ei ihmekään, sillä ohjaajana on toiminut FF-elokuvan efektivalvoja Andy Jones ja tuotantosuunnittelu on toteutettu Squaren USA:n studioilla. Jälki on parantunut huomattavasti sitten Final Fantasy -leffan, eivätkä hahmotkaan ole niin yksi-ilmeisiä.

Mahiro Maeda on ohjannut Matrixin syntyperää valottavat Second renaissance pt.1 ja Second renaissance pt.2 (suom. Toinen renessanssi). Tämä kaksiosainen teos kertoo syyt ja seuraukset ihmisten ja robottien väliseen vihanpitoon, johon Matrix-elokuvassa viitataan vain parilla lauseella. Maeda-san on saavuttanut kuuluisuutta suositun Blue Submarine No. 6 -elokuvan ohjaajana.

Taiteellisesti ajateltuna Shinichirô Watanaben ohjaamat Kid's Story (suom. Pojan tarina) ja A Detective Story (suom. Dekkari) ovat erittäin hienoja. Pojan tarinaan kohdistuvaa mielenkiintoa lisää myös ääninä esiintyvät Neo (Keanu Reeves) ja Trinity (Carrie-Anne Moss). Pojan tarinassa päähenkilö huomaa olevansa kutakuinkin samassa tilanteessa kuin Matrix-elokuvassa ollut Thomas Anderson, alias Neo. Film-noir vaikutteita esittelevä Dekkari onkin sitten jotain aivan muuta; dekkarikliseitä viljelevä jakso on enemmän Watanaben pääteoksen Cowboy Bebop: Tengoku no tobiran kaltainen tuotos. Siinä päähenkilö saa tuntemattomalta taholta tehtäväkseen etsiä ja vangita Trinity-niminen hakkerivelho.

Yoshiaki Kawajirin ohjaama ja käsikirjoittama Program (suom. Ohjelma) repii kaksiulotteisen animaation rajoja äärirajoille. Se on erittäin lyhyt jakso ja siitä on vaikea kertoa mitään paljastamatta liikoja. Ohjelma on ehkä eniten anime-suuntautunut jakso koko Animatrix-julkaisussa aina henkilöhahmojen isoista silmistä animaatioleikkauksiin saakka. Kawajirin ohjaustyyli ei ole paljoa muuttunut sitten Ninja scroll -merkkipaalun. Ninja scrollin lisäksi Kawajiri on ohjannut hienon Vampire Hunter D: Bloodlust -elokuvan.

Kawajari on käsikirjoittanut (visuaalisestikin) oudon Animatrix-jakson World Record (suom. Maailmanennätys), jonka ohjauksesta vastaa ensikertalainen Takeshi Koike, josta IMDb ei ainakaan osannut sanoa yhtään mitään. Ilmeisen lahjakkaasta miehestä on kuitenkin kyse. Visuaalisesti oudon kokemuksen jaksosta tekee sen, että kaikki varjot ja varjostukset ovat mustia - pikimustia. Julkaisun making of -osuudessa ohjaajaa kehutaan kovinkin raittiiksi mieheksi (mikä on epätavallista tuossa nimenomaisessa työympäristössä), mutta silti teos vaikuttaa huumehöyryvisiolta. Jaksossa mies "juoksee" tiensä ulos Matrixista - vai juokseeko sittenkään?

Beyond (suom. Rajatila) on puolestaan Kouji Morimoton lapsi. Jakso vilisee piilotettuja merkityksiä aina jalkakäytävän ylitysmelodiaa myöten. Todella anime-tyylinen jakso, jossa paljon pirteitä värejä ja henkilöhahmoja. Jakso kertoo tytöstä, joka löytää vahingossa ohjelmointivirheen Matrixista. Jaksosta mielenkiintoisen tekee sen alku - kuka on ohjelmoija?

Peter Chungin Matriculated (suom. Käännynnäinen) on yhdeksästä jaksosta pisin. Siinä ryhmä kapinallisia on ottanut tehtäväkseen käännyttää koneita ihmisten puolelle. Pienenä kuriositeettina mainittakoot, että Chung on periaatteessa aloittanut uransa Transformers-animaatiosarjan storyboard-artistina. Hänen kuuluisin teoksensa taitaa kuitenkin olla Aeon Flux -televisiosarja.

Osa jaksoista kiinnittää erittäin paljon huomiota visuaaliseen puoleen ja toiset taas tarinaan. Jos näitä ei osaa yhdistää toisiinsa, jää käteen melko tyhjä paketti, joka tarjoaa katsojalle tyhjänpäiväistä Matrix-filosofiaa tai sitten se toimii hyvänä demolevynä esimerkiksi äänentoistoa testatessa.

Kun jaksot on katsonut läpi, jää mieleen tyhjä tunne, joka vaatii katsomaan sen vielä kerran uudelleen, kaivamaan hyllystä Matrix-elokuvan tai sitten jättämään rauhaan koko julkaisun. Nerokkaat oivallukset juonessa ja jokaisen jakson visuaalinen erilaisuus tekee tästä julkaisusta erittäin mielenkiintoisen katselunautinnon.

Kuva
Vaikka jokainen yhdeksästä jaksosta on periaatteessa erilainen, lopputulos on saavutettu digitaalisesti ja jälki on sen mukaista. Mitään häiritseviä tekijöitä ei ole havaittavissa, joten julkaisun kuvanlaatuun on syytä olla enemmän kuin tyytyväinen.

Ääni
Ääniraita (DD 5.1) on joka suhteessa täydellinen. Episodit, jotka sisältävät tasaisella välillä dialogia, soundtrack-tunnelmointia ja upeita toimintajaksoja, pitävät ääniraitaa (ja sitä myöten äänentoistolaitteistoa) koko ajan hereillä.

Lisämateriaali
Kommenttiraitoja
on tarjolla neljän episodin verran (Second renaissance pt.1-2, Program ja World Record), mutta ne jäävät tarjonnaltaan melko laihanlaisiksi. Niissä episodien ohjaajat lähinnä kertoilevat lyhyesti, mikä oli tuon ja tuon kohtauksen symbolinen tarkoitus. Tämä tietenkin menee episodien lyhyyden piikkiin. Kommenttiraidoilla äänessä olevat ohjaajat puhuvat sujuvaa tokion murretta, joten kommenttiraitojen tekstitys on järjestetty englanniksi.

Jokaisen jakson tekemisestä kertovat making of- dokumentit ovat huomattavasti mielenkiintoisempia ja informatiivisempia, kuin lyhyet episodin mittaiset kommenttiraidat. Dokumenteissa haastatellaan lisäksi jakson tuottajia ja muuta työryhmää ohjaajan lisäksi.

Noin puolisen tuntia kestävä, Scrolls to Screen -dokumentti valottaa hieman Animatrix-projektin taustoja ja kertoo asiantuntijoiden, fanien, tekijöidensä ja historijoitsioiden avulla animen historiaa aina nykypäivään saakka.

Lisäksi levyltä löytyy erittäin informatiiviset ohjaajien ja animaatiotuottajien biografiat sekä Enter the Matrix -pelin mainostraileri.

Levyllä on myös köyhänlainen DVD-Rom-osio, josta löytyy linkkejä Warnerin Animatrix-sivuille.

Yhteenveto
Yhdeksän animevaikutteista jaksoa Matrix-maailmasta ovat todella mielenkiintoista katseltavaa, jos Matrix-universumi ja sen tarjoama filosofia kiinnostaa vähääkään. Muuten julkaisu sisältää ensiluokkaista animaatiota. Priimaluokan hyllyntäytettä Matrix/animefaneille.

Kuvasuhde: 
2,35:1
Anamorfinen: 
Anamorfinen
Alkuperäiskieli: 
Levymäärä: 
1
Aluekoodi: 
Ääni: 
Dolby Digital 5.1
Dubbaukset: 
Bonukset: 
Kommenttiraitoja Dokumentteja Scrolls to Screen - Animen historia ja kulttuuri Enter the Matrix -pelitraileri
Arvosana DVD:lle: 
Arvosana kuvasta: 
Arvosana äänestä: 
Arvosana bonusmateriaaleista: 
Kuvagalleria: 


Copyright © FilmiFIN 2004 - 2016