Alkuperäinen nimi: 
Babylon 5: The Lost Tales - Voices in the Dark
Julkaisija: 
Valmistusvuosi: 
2007
Valmistusmaa: 
Käsikirjoittaja: 
Ikäsuositus: 
11
Kesto: 
69
Babylon 5: The Lost Tales
J. Pikkarainen, La, 10/11/2007 - 00:00

Elokuva
Lähes kymmenen vuotta sarjan loppumisen ja noin viisi vuotta viimeisen tv-elokuvan ilmestymisen jälkeen Babylon 5:n maailma avautuu jälleen universumin uskollisille faneille. J. Michael Straczynskin luoma mytologia joutui jo alkuaikoina tuotannollisiin ongelmiin, eikä niiltä ole säästytty vieläkään. Pitkien jahkailujen ja lupausten jälkeen Babylon 5 palaa takaisin Kadonneiksi tarinoiksi ristityn kahden uuden episodin myötä.

Kadonneet tarinat sijoittuvat ajallisesti noin kymmenen vuoden päähän sarjan päätösjaksosta. Kymmenvuotisjuhlapäivän kunniaksi Tähtialliansin presidentti, John Sheridan (Bruce Boxleitner), palaa Babylon 5 -asemalle, jossa ongelmat ovat edelleen arkipäivää. Aseman nykyinen komentaja, Elisabeth Lochley (Tracy Scoggins), joutuu demonisten voimien kanssa tekemisiin ensimmäisessä jaksossa, kun taas jälkimmäisessä episodissa Sheridan joutuu kiperään tilanteeseen, jossa vaakalaudalla on nuoren centaurikruununperijän murhaaminen tai Maan tuhoutuminen.

Yhteiskestoltaan noin tunnin mittainen Kadonneet tarinat ovat alkuinnostuksen jälkeen valtaisa pettymys, suorastaan järkyttävä teos, jota ei olisi koskaan pitänyt edes tehdä. Ensimmäinen varoitus oli Richard Biggsin menehtyminen vuonna 2004, mutta hälytyskellojen olisi pitänyt soida viimeistään vuonna 2006, kun sarjan keskeisimmän hahmon näyttelijä, Andreas Katsulas, niin ikään menehtyi. Sen lisäksi Kadonneet tarinat käyttää ainoastaan kahta hahmoa koko sarjasta: Sheridania ja vasta vitoskaudella mukaan tullutta Lochleyta. Lyhytikäiseksi jääneen spinoff-sarjan, Crusaderin, hahmovalikoimasta liittyy mukaan vielä teknomaagi Galen (Peter Woodward). Garibaldi, Mollari, Delenn ja monet muut tutut kasvot ovat vain nimiä dialogin joukossa. Joten, kun uudesta elokuvasta uupuu kaikki kriittiset hahmot, täytyykin vain kysyä, onko kyseessä edes Babylon 5?

Totta puhuakseni, fiilikset ovat aika matalalla. Ilman samannimisiä hahmoja ja muutamia ulkokuvia Babylon 5 -avaruusasemasta lukuun ottamatta, elokuva ei hohda minkäänlaista B5-henkeä. Sarjanaikaisten lavasteiden ollessa hävinneitä tai varastettuja, on aseman ilme kliininen ja outo. Pääsääntöisesti sinitaustaa vasten kuvatun elokuvan arkkitehtuuri on minimalistinen ja kolkko, eikä maailmasta voi sanoa juuri sen poikkeavampaa: kuuden päähenkilön lisäksi edes statisteja ei löydy kourallista enempää. Tämän lisäksi kahden episodin juonet ovat varsin köykäisiä, ja niistä ensimmäisen kieppuva kameraratkaisu johdattelee tunnelmoinnista entisestään harhaan. Toisaalta B5:n vahvuutena eivät koskaan ole olleet sen yksittäiset jaksot, vaan laaja-alainen ja eeppinen tarina sekä mytologia. Kahtena irrallisena episodina Kadonneet tarinat tuntuvatkin vain kaukaisilta tähdiltä syvällä avaruudessa, valovuosia alkuperäisestä loistostaan himmenneinä.

Tekninen harppaus näkyy Kadonneiden tarinoiden tehosteissa, joskin mitään erityisen silmät avaavaa kokemusta se ei onnistu tarjoamaan. Avaruudessa kuvatut otokset ovat saaneet eniten silmäkarkkia, mutta ovat edelleen omalla tavallaan hyvin tietokonemaisia. Sen sijaan pääsääntöisesti sinitaustaa vasten kuvatut sisäkohtaukset erottuvat pahemmin kuin kymmenen vuotta vanhassa sarjassa. Toisaalta syynä on myös parantuneet kuvausvälineet, minkä takia sumeat taustat ja niiden edessä piehtaroivat henkilöt luovat ilkeän läpinäkyvän kontrastin.

Tekniikka
Anamorfisesti käsitelty 1.85:1-kuva on erinomainen, tarkka ja värimaailmaltaan rikas. Kontrasti on niin ikään kohdillaan. Ainoastaan muutamat artefaktit ja lievä kohina haittaa muuten varsin mallikelpoista kuvaa. Dolby Digital 5.1 -miksattu ääniraita käyttää koko teatteria upeasti hyödyksi, vaikka painottuukin pääsääntöisesti etukanaviin. Alun yliluonnollisvivahteisessa episodissa tilaääniä käytetään erinomaisesti hyödyksi, mutta muuten ne tukevat lähinnä musiikkia.

Lisämateriaali
Interviews (17:36) – Kolme haastattelua sisältävän osion voi katsoa joko yhteen putkeen tai erikseen. Haastateltavina ovat Straczynski, Boxleitner, Scoggins sekä Woodward. Pätkät ovat tosin ennemminkin kaverusten välistä hyväntuulista keskustelua kuin varsinaista haastattelua, joten jutustelu vaihtelee informatiivisesta naljailevan vitsailevaan.

Memorials (13:17) – Katsulasin ja Biggsin muistoja varten tehdyssä osiossa muistellaan lämpimästi näitä kahta ja heidän vaikutuksestaan sarjassa. Puhujina ovat samat henkilöt kuin elokuvassakin, joten muiden sarjasta tuttujen henkilöiden ääniä ei kuulla.

Straczynski Diaries (21:17) – Making of -dokumentiksi määriteltävä osio sisältää kuusi kappaletta lyhyitä videopäiväkirjoja, jossa ohjaaja/luoja Straczynski käsittelee lähinnä erikoistehosteisiin liittyvää materiaalia sekä omaa outoa (ja ilmeisen humoristiseksi tarkoitettua) sukkanukkepresentaatiota.

Fireside Chats (18:50) – Kyselysarja suunnattu sarjan luojalle, Straczynskille, joka vastaa fanien lähettämiin kysymyksiin, kuten miksi Babylon, miltä tuntui palata takaisin tai miksi hän ylipäätään ohjaa Kadonneet tarinat. Muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta kysymykset ovat käytännössä ottaen triviaa, eivätkä luotsaa B5:n rikasta mytologiaa.

Yhteenveto
Babylon 5: Lost Tales on pettymys, jonka perimmäinen tarkoitus tuntuu olevan röyhkeä rahastus sarjan faneilta. Kahdesta jaksosta koostuva elokuva ei sisällä kuin kaksi näyttelijää alkuperäisestä sarjasta ja meno ei ole muutenkin kovin babyloniamaista. Tarinoiden ollessa kaiken lisäksi juoneltaan hyvin heppoisia, ei Kadonneita tarinoita voi oikein suositella edes raavaimmille B5-faneille.

Kuvasuhde: 
1.85:1
Anamorfinen: 
Anamorfinen
Alkuperäiskieli: 
Levymäärä: 
1
Aluekoodi: 
Lisätietoa: 
Kiitokset Warner Brothersille arvostelukappaleesta.
Ääni: 
Dolby Digital 5.1
Dubbaukset: 
Arvosana DVD:lle: 
Arvosana kuvasta: 
Arvosana äänestä: 
Arvosana bonusmateriaaleista: 
Kuvagalleria: 


Copyright © FilmiFIN 2004 - 2016