Elokuva
Benjamin Button (Brad Pitt) syntyi 1918, samana päivänä kun ensimmäinen maailmasota päättyi, ja eli jännittävän ja seikkailuntäyteisen elämän. Kuten kuka tahansa meistä, ennen meitä tai meidän jälkeemme, Benjamin koki elämässään rakkautta, menestystä ja menetyksiä, mutta se, mikä tekee Benjaminin tarinasta kertomisen arvoisen on, että hän eli sen väärinpäin. Benjamin Button syntyi 80 vuotta vanhana.
Vuonna 2004 hurrikaani Katriinan riehuessa New Orleansissa, vanha nainen Daisy (Cate Blanchett) kertoo kuolinvuoteellaan tyttärelleen Catherinelle (Julia Ormond) tarinaa elämästään ja siitä, miten siihen vaikutti poika nimeltä Benjamin Button. Kun äiti kuolee synnytykseen, ryppyinen poika päätyy isänsä, nappitehtailija Thomas Buttonin (Jason Flemyng) hylkäämänä Nolan Housen vanhainkodin portaille, josta hänet löytää talon mukava emäntä Queenie (Taraji B. Henson). Benjamin varttuu, nuorenee ja kohtaa Daisyn, josta on tuleva hänen elämänsä rakkaus. Jollain kaukaisella tajunnan tasolla kumpainenkin tietää teidensä vielä kohtaavan, vaikka maailma vie parin eri suuntiin: Daisyn tanssijaksi suurkaupunkiin ja Benjaminin Murmanskin kautta aina Intiaan saakka. Kunnes kosmiset nopat vihdoin vierähtävät oikein päin ja rakastavaisten aika synkronoituu.
Yleensä hurjissa ja väkivaltaisissa maailmoissa (mm. Alien³ (1992), Se7en (1995), Fight Club (1999), Zodiac (2007)) viihtynyt mestariohjaaja David Fincher on tehnyt uransa kauneimman ja koskettavimman elokuvan.
Benjamin Buttonin uskomaton elämä on, niin, uskomaton matka, jonka pohjimmiltaan yksinkertainen lähtökohta taaksepäin liikkuvasta ajasta herättää mahdottoman määrän tulkintoja ja ajatuksia avartavaa aprikointia kaiken olevaisen olemassaolosta. Mistä elämä koostuu, ellei pienistä ohikiitävistä hetkistä. Toiset niistä sujahtavat ohi jälkeä jättämättä, toiset taas tarttuvat kokijaansa niin tiukasti, ettei niitä saa, eikä voikaan, ikinä enää tehdä olemattomiksi. Benjamin, joka kokee kaiken nurinkurisessa järjestyksessä, tietää tämän ja siksipä mieleltään vanhana, mutta fyysisesti vielä lapsena, hän osaa antaa tulevaisuudelle oman aikansa, ymmärtäen, että se mikä määrätty on, tulee ajallaan tapahtumaan. Fincher ohjaa tapansa mukaan vahvalla vaistolla ja pitää tuhansia yksityiskohtia niin ajassa kuin paikoissa sisältävän epookkinsa eheänä kokonaisuutena. Yleensä miehen elokuvissa poissaolollaan loistanut huumori puhkeaa sekin kukkaan vanhan herran kertoessa niistä seitsemästä eri kerrasta, joina salama on häneen iskenyt.
Alkuperäinen kertomus perustuu pääasiallisesti Kultahatun (The Great Gatsby, 1925) luojana tunnetun F. Scott Fitzgeraldin novelliin ja sen on valkokankaalle sovittanut arvostettu ja palkittu käsikirjoittaja/kirjailija Eric Roth. Benjaminin tarinaa on jo nyt ehditty verrata Winston Groomin luomaan ja Rothin vuonna 1994 käsikirjoittamaan elokuvaan Forrest Gump, ja tiettyjä yhtäläisyyksiä hahmojen välillä onkin. Molempien kertomusten sankarit kun eivät ole aivan tavallisia ihmisiä ja kumpaisenkin henkilökohtainen tarina risteilee pitkin 1900-luvun suuria mullistuksia, toimien niille interaktiivisena vuorovaikuttajana. Mutta siinä missä ohjaaja Robert Zemeckis niin useasti tuuppasi Gumpin täyteen humoristista hömppää tai suurta sentimentaalisuutta, Fincher pysyttelee tiukasti valitsemallaan linjalla, eikä turhaan manipuloi katsojien kyynelkanavia, ei ennen kuin on todella sen aika.
Teknisesti häikäisevän kaunis ja visuaalisesti rikas elokuva on fantastisen fincherilainen faabeli alusta loppuun. Claudio Mirandan mestarin ottein operoima kamera taltioi tunteet herkkinä ja luo elävän illuusion menneestä. Yöllinen merisotakohtaus potkaisee kuin vauhtia napannut muuli rauhallisen kerronnan keskellä ja paiskaa traumaattisen kokemuksen sekä sodan julmuuden vavahduttavan voimakkaasti suunniltaan säikähtäneen katsojan rinnuksille. Greg Gannomin erikoistehostemaskeeraus yhdistettynä korkeamman teknologian digitaalitaikuuteen on tuottanut häkellyttävän aidot ikääntymisefektit ja ajan hampaissa pyörähtelevien ihmisten muodonmuutokset ovat realististakin realistisempia.
Brad Pitt tekee uransa aikuisimman, konstailemattoman koskettavan roolityön. Benjamin on hahmona enemmän kokija kuin asioiden aikaansaaja, tapahtumia passiivisesti tarkkaileva hahmo, jonka kautta muiden kohtalot saavat uudet suunnat. Cate Blanchettilta on totuttu saamaan 12. kaliiberin tulkintoja, eikä Daisyn rooli tuota pettymystä. Herkin elein Blanchett hahmottelee Daisyn koko elämän epävarmasta teinistä aina viimeisessä ehtoossa mennyttä muistelevaan mummoon. Pienemmissä, mutta aivan yhtä tärkeissä rooleissa hyvään vetoon intoutuvat mm. Elias Koteas Monsieur Gateauna, kelloseppänä, jonka katkeruudella rakentama aikarauta toimii kaiken katalyyttinä, sekä Oscar-ehdokkuudenkin roolistaan napannut Taraji B. Henson, jonka rooli hoitokodin johtajattarena on aidon empaattinen. Tilda Swinton väläyttää kykyjään yksinäisenä Elizabeth Abbottina, jonka pitkät keskustelut Benjaminin kanssa hiljaisen hotellin keittiöllä toimivat monessa suhteessa suunnannäyttäjinä tämän tuleville matkoille, tarjoten myös tarttumapintaa tyrskyisälle tunne-elämälle.
Euroopan valkokankailta Hollywoodiin vasta 2000-luvun alkupuolella siirtynyt ranskalainen säveltäjä Alexandre Desplat on sisäistänyt Benjamin Buttonin matkan taitavasti ja luonut tapahtumien taustalle upean musiikin.
Desplatin score on koskettavan kaunista tunnelmointia, herkkää, mutta vaadittaessa myös synkempiä sävyjä hyväksi käyttävää elokuvamusiikkia sieltä paremmasta päästä. Postcards, Meeting Daisy ja kaihoisasti kaikuva Love In Mourmansk ovat herkkiä hetkiä, joille pelkistetty piano luo tunnelmalliset viitekehykset. Tuhdimpia tunnelatauksia taustoittavat jykevät Submarine Attack sekä hyytävä The Accident. Kokonaisuutena The Curious Case of Benjamin Button -soundtrack on upea audiomatka, joka isäntäelokuvastaan irrotettunakin toimii ehdottoman eläväisesti.
Yhteenveto
Kolmentoista Oscarin ehdokas, Benjamin Buttonin uskomaton elämä, on kaunis ja ajatuksekas kertomus miehestä ajan ulkopuolella. Se on herkkä ja melankolinen fantasia, jonka kautta ja läpi peilataan lähihistorian murroskohtia suurella sydämellä. Takuuvarma kaksinkatsottava, jonka ajaksi kumpaisenkin sukupuolen kannattaa varata tarpeeksi näästuukeja.
- Kirjaudu sisään lähettääksesi kommentteja