Alkuperäinen nimi: 
Broken Saints
Julkaisija: 
Valmistusvuosi: 
2001
Valmistusmaa: 
Ohjaaja: 
Käsikirjoittaja: 
Musiikki: 
Kesto: 
700
Broken Saints
J. Pikkarainen, Pe, 14/07/2006 - 00:00

Elokuva

“What would you give to know the truth?”

Broken Saints -sarjan idea syntyi vuoden 1999 loppupuolella Brooke Burgessin lopettaessa kokopäiväisen työn EA:lla. Ideaa kypsyteltiin edelleen puoli vuotta kestäneen Tyynenmeren matkan aikana. Palatessaan takaisin Kanadaan hän pohti sopivaa formaattia päässään kytevälle tarinalle. Kaverinsa Andrew West vei Burgessin juuri Flashin kanssa harjoittelevan Ian Kirbyn luokse. Pian kolmikko huomasi Flashin mahdollisuudet luoda Burgessin visiosta totta. Tammikuussa 2001 avattiin sarjalle omat nettisivut, josta jaksot jaettiin ilmaiseksi. Vuonna 2004 julkaistiin koko saaga graafisesti paranneltuna ja ääninäyttelyn kera DVD:llä, ja vuoden 2006 elokuussa nähdään uusintajulkaisu Foxin toimesta. Arvosteltava versio on vuoden 2004 julkaisu.

Neljä henkilöä eri puolella maailmaa kokevat pelottavan näyn tulevasta. Fidzien saarella asuva orpolapsi, Shandala (Janyse Jaud), on heistä ensimmäinen ja vajoaa koomaan. Saudi-Arabiassa järkensä rippeistä kamppaileva irakilaissotilas, Oran (Michael Dobson), vajoaa hulluuteen. Entinen buddhalainen, nykyinen shintolainen Kamimura (Colin Foo) todistaa temppelinsä palamisen ja kohtaa kateellisen oppilaansa. Amerikkalainen Raimi (Kirby Morrow) hakkeroi työpaikkansa koneille, kun jokin saavuttaa hänet bittiavaruudessa. Heidän näkemänsä näky vetää nelikon kohti lännestä löytyvää kaupunkia, josta löytyvät vastaukset heitä askarruttaviin kysymyksiin.

Juoni lähtee käyntiin hitaasti. Ensimmäiset viisi jaksoa ovat puhtaasti tärkeiden hahmojen esittelyä. Kun jokaisen motiivit, suhteet ja luonteenpiirteet ovat tulleet katsojalle tutuiksi, alkaa suurempi juonikuvio hiljalleen käynnistyä. Aluksi vain hahmojen sekavina näkyinä käynnistyvä juoni saa pian hieman syvempiä ja suorastaan apokalyptisiä piirteitä. Jälkimmäistä nähdään kylläkin jo päähenkilöiden enneunissa. Vihjeitä jaellaan kuitenkin alusta lähtien. Jokainen jakso alkaa ja loppuu kuuluisien siteerausten yhteydessä, jotka liittyvät jollain tapaa kyseiseen jaksoon. Liialti paljastamatta Broken Saints yltyy fantasian ja lievän cyberpunkin risteyttämäksi profeetalliseksi tarinaksi, jossa yhdistyvät maailmanlaajuiset salaliittoperusteet Isoveljen ikeen alla.

DVD-julkaisun myötä sarja sai paitsi graafisen kasvojen kohotuksen, myös uudelleen miksatun ja ammattimaisilla ääninäyttelijöillä puhutun version. Äänistä tunnetuin on varmasti Salaisista kansioissa tupakkamiestä näyttelevä William B. Davis, joka jatkaa hieman samoilla linjoilla sarjan salaperäisen Biocom-yhtiön pomona. Muissa rooleissa ovat pääosin piirrettyjen ja animen englanninkielisten dubbauksien parissa toimineita henkilöitä. Ääninäyttely on erinomaista jälkeä ja hahmot kuulostavat itseltään jokaista sivuhenkilöä myöten. Ainoastaan yksi pikainen tuttavuus Kamimuran matkalla onnistuu nostamaan ärsytysmittaristoa hieman. Sen sijaan sarkastinen Raimi ja uskovainen Oran miellyttivät allekirjoittanutta eniten hahmokavalkadista niin henkilöinä kuin ääninäyttelynä. Etenkin alkupään Raimin pitkän ironiset selitykset nostivat suun useamman kerran vienosti hymyyn. Uuden miksauksen jälkeen tuntuu levyltä löytyvä alkuperäinen puhumaton raita jotenkin aneemiselta.

Broken Saints on tekijänsä mukaan elokuvallista kirjallisuutta (cinematic literature), mikä kuulostaa sopivalta genremääritelmältä. Flash-pohjansa vuoksi liikehdintä on minimaalista ja se luodaan häivytyksillä, zoomauksilla ja yksinkertaisesti liu’uttamalla hahmoja pitkin kuvaa. Puhekuplat ja ajatuslaatikot ilmestyvät ja häipyvät kuvasta sitä mukaa, kun ne on tarkoitus lukea tai uuden äänimiksauksen myötä myös kuunnella. Sarjan seuraaminen onkin kuin näytellyn sarjakuvan katsomista. Sarjakuvafanit ovat formaatin kanssa sinut heti kättelyssä. Muille vähäinen animaatiomäärä saattaa aiheuttaa vieroksuntaa.

Piirrosjälki vaihteleekin melkoisesti läpi sarjan. Burgess on armoton sarjakuvafani, mikä myös näkyy. Tavallinen kerrontatyyli on yksityiskohtainen ja värikylläinen. Japanilaisesta mangasta vaikutteita ottanut piirrostyyli on lähtöisin Andrew Westin kädestä, ja useat kohtaukset ovat kuvalliselta sommittelultaan erinomaisia. Normaalista piirrostyylistä poiketaan aina välillä saumattomasti täysin erilaisiin kuvallisiin kerrontoihin. Toimintakohtaukset ovat usein Sin City -sarjakuville tyypillisen kaksivärisiä, välillä maisemat kuvataan psykedeelisen pastellivärien sävyttäminä ja takaumat vaihtelevat hahmokohtaisesti. Kamimuran muistelmat muistuttavat hieman feodaaliajan Japanin aikaisia puupiirroksia, kun taas Shandalan lapsuus näytetään pelkistetyillä luonnoksilla. Graafinen ulkoasu on Broken Saintsin kermaa ja omalla tavallaan myös täysin uniikkia elokuvien joukossa.

Sarjan kokonaispituus on vajaat 12 tuntia, joka on levitetty 24. jakson välille. Lyhin jakso on pituudeltaan vajaa kymmenen minuuttia, kun taas pisin jopa puolitoista tuntia. Pisimmät jaksot on jaettu vielä erillisiin näytöksiin. Kyseessä on Internetissä jaettavien tiedostojen kokojen ja Flash-ohjelman teettämien rajoitusten kiertäminen, eikä suinkaan DVD:ltä katsovien katsojien tahallinen ärsyttäminen. Rytmityksen kannalta näytösten yhteen liittäminen olisi ollut vain käännös huonompaan. Tällaisenaan kymmenminuuttiset jaksot ovat sopivan lyhyitä ja sisällöllisesti täyttäviä, etteikö vielä sitä yhtä jaksoa voisi katsoa ennen nukkumaanmenoa.

Kuva
Ei-anamorfinen 1.66:1-suhteen kuva on digitaalista alkuperää, eikä täten virheitä liiemmin ole. Anamorfisuuden puute ei pääse häiritsemään. Andrew Westin hengen salpaavat piirrokset toistuvat siis esimerkillisen hienosti. Lievää staattisuutta on havaittavissa suurissa maisemakuvauksissa. Pahimmaksi seikaksi nousee liikkuvien esineiden lievähkö limittäytyminen, joka tuntuu vaivaavan koko julkaisua.

Ääni

Julkaisu sisältää alkuperäisen Dolby Digital 2.0 -ääniraidan sekä täysin uuden Dolby Digital 5.1 -miksauksen ääninäyttelyn kera. Annettuaan jälkimmäiselle pikkusormen, ei alkuperäistä tullut edes kaivattua. Ääninäyttely on erittäin ammattimaista jälkeä. Klassinen versio on hyvä lisä, mutta menettää paljon puhumattomuudellaan.

Dolby Digital 5.1 -miksaus on melkeinpä demomateriaalin arvoista tavaraa, joka tehtiin eritoten kotiteattereita varten, eikä vain markkinointitarkoituksiin. Burgess onkin sanonut, että Broken Saints on 70% ääntä ja 30% kuvaa. Kaunista kuvaa ryydittävätkin sopivan hypnoottiset sävelmät, jotka ovat Tobias Tinkerin käsialaa. Etenkin taistelukohtauksissa alkava rummutus ja tiukkeneva tempo onnistuvat miellyttämään jo entisestään tyylikästä antia. Äänimaailma on muutenkin alituiseen aktiivisena, ja sitä kierrätetään oikeaoppisesti ympäri settiä.

Lisämateriaali
Levy 1:

Ensimmäisen jakson kommenttiraidalla on äänessä tekijäporukka, eli Brooke Burgess, Ian Kirby ja Andrew West. He kommentoivat pääosin uutta grafiikkaa, mutta asiaa käydään myös henkilöhahmoista ja taustoista. 17 minuuttia on kuitenkin melko vähän kattavaan tutkiskeluun.

Production Featurette (19:00)Broken Saints -DVD:n tekoon keskittyvä dokumentti käy varsin pintapuolisesti läpi tarvittuja graafisia päivityksiä, porukan vaikeuksia ja pilailuja.

Voice-Over and Audio Featurette (23:52) – Burgess liikkuu kameransa kanssa sarjan ääninäyttelijöiden ja -teknikoiden seassa haastatellen heitä lyhykäisesti. Ääniefekteistä vastaavat henkilöt kertovat featuretten mielenkiintoisimmat aiheet, kun muut leikkivät hahmoillansa kameran edessä.

BS Benefit Concerts Collection (63:52) – Saatuaan kolmanneksen sarjasta valmiiksi ajautui tekijätiimi rahallisiin vaikeuksiin. Jatkaakseen sarjaa he järjestivät keräyskonsertteja, joita voi katsella tämän osion alta haastattelujen kera. Burgess, Kirby ja West vastaavat tuttujen cover-biisien lauluista ja soitosta muutaman muun henkilön ohella.

Lopuksi levyltä löytyvät vielä trailerit Corporation (1:54) - ja Da Vinci Code Decoded (3:36) -dokumentteihin, sekä Broken Saintsin DVD-julkaisun (Prophecy Trailer, 3:13 & Features Trailer, 2:53), alkuperäisen Internet-julkaisun (Classic Trailer, 1:45, Flash Forward Trailer, 1:10) ja tulevan pelin (BS Game Trailer, 2:34) trailerit. Alkuvalikoista löytyy vielä liukuvat krediitit, jossa käydään läpi elokuvan musiikki, hahmot, tekijät ja taustat.

Levy 2:

Tällä kertaa kommenttiraita on tarjolla 15. jakson kolmannelle näytökselle, ja puhujat ovat edelleen samat. Tekijät käyvät läpi muun muassa sarjan hieman aidompaa hakkerointia sekä tietenkin sarjan teemoja, kuvausta ja mistä mikin idea syntyi.

Walker Lecture (35:15) – Brooke Burgess kertoo erittäin kattavasti itsestään, sarjan synnystä ja sen teemoista. Mielenkiintoista kuunneltavaa kaikin puolin, mutta pientä nurinaa siitä, ettei lopun kyselytuokion kysymyksiä kuulla. Dokumentti sisältää myös easter eggin, jonka takaa löytyy Burgessin kämpän esittelyvideo, karaokeilta ja pätkä Broken Saints -peliä.

Lisämateriaali-osion takaa löytyy vielä kuvitteellisen ja sarjassa olevan Biocom-yhtiön nettisivut. Loput toisen levyn ekstrat on Buzz-nimikkeen takana. Käytännössä kyseessä on joko uutiskatsauksia haastatteluineen (Canada Now, 4:40, CBC Vancouver, 4:00 & Zed TV, 5.37) tai radiohaastattelu (My City Radio 21:27). Haastateltavana on koko tiimi tai Burgess, ja asiat käsittelevät muun muassa sarjan irakilaisen päähenkilön, Oranin, aiheuttamaa keskustelunaihetta, tiimin yhteistyötä ja yleistä jutustelua sarjasta. Osion lopussa on vielä Press Slideshow (1:59) -lisä, joka näyttää sarjan saaman palautteen musiikin tahdissa.

Levy 3:

Kommenttiraita 18. jakson kolmannelle näytökselle, ja tällä kertaa ydinporukan lisäksi on mukana äänessä sarjan säveltäjä, Tobias Tinker. Jälkimmäisestä johtuen raita keskittyy suurimmaksi osaksi musiikkiin ja tehosteisiin, mihin kyseinen näytös sopiikin erinomaisesti.

Kolmas levy on pääasiallisesti pyhitetty fanituotoksilla, joita löytyy yhteensä kahdeksan kappaletta. Mukana on niin livenäyteltyjä ja legoilla tehtyjä jaksoja, parodioita, fanipiirroksia ja 3d-animaatioita. Yhteensä tavaraa löytyy noin neljänkymmenen minuutin edestä, mutta ne ovat kaikki erittäin surkeita tekeleitä.

Levyn oikeita lisämateriaaleja on BS Tarot Tree, joka selventää neljän päähenkilön taustoja tarot-korttien avulla. DVD-aseman omistajille on kaksitoista ensimmäistä jaksoa alkuperäisinä, sekä sekalainen määrä linkkejä, mp3:sia ja taustakuvia.

Levy 4:

Viimeisen levyn kommenttiraita on 24. jakson epilogissa. Tekijät selvittelevät hieman lopun taustoja ja mahdollisia katsojille jääneitä kysymyksiä.

BS Documentary (8:56) – Lyhyt haastatteluista koostettu dokumentti, jossa tekijät kertovat sarjan synnystä. Kyseessä alkaa olla jo lievästi toistavaa materiaalia, mutta mukana on myös ihan piristävän uuttakin infoa kiinnostuneille.

Sundance Featurette (28:53) – Kuten alun seloste tietää kertoa, käy featurette läpi tekijöiden matkaa festareille ja takaisin, sekä niiden välillä tuhlattua aikaa humalassa. Varsinaista triviaa ei tarjoilla, mutta hauskanpitoa ja humalaista sekoilua sitäkin enemmän.

BTS-osion takaa löytyy sekalainen määrä erilaisia pariminuuttisia pätkiä. Seasta löytyy kuvavertailua vanhan ja uuden materiaalin välillä (Splitscreen intro, 0:44), sarjan säveltäjän tervehdykset ja pianokappale (Live From Berlin, 1:38) & Shadowmen Theme, 2:51), musiikkivideoita (Visions of Funk, 1:14) sekä kuvia ja piirroksia (Process Slideshow, 1:25 & Oldschool Slideshow, 3:44). Osion parasta antia on ensimmäisen jakson klassinen versio (Chapter 1 Classic, 15:55), jonka avulla voi tehdä vertailua uuteen grafiikkaan.

Jokaiselta levyltä löytyy myös easter egg tai pari, joiden takaa löytyy erinäisiä piloja, haastatteluja ja muita pätkiä.

Yhteenveto
Broken Saints on netissä ilmaiseksi levitetty animaatioeepos, joka sittemmin julkaistiin päivitettynä myös DVD:llä. Neljä henkilöä ympäri maailmaa kokee pelottavan näyn, joka vetää heitä kohti lännestä löytyvää kaupunkia. Siellä he pääsevät profeetallisiin mittoihin kasvavan salaliiton jäljille.

Tulevan Fox-julkaisun tärkeimmät lisäykset ovat koko sarjan mittainen kommenttiraita ja anamorfisuus. Muuten kyseessä on vain uusintajulkaisu arvosteltavana olevan vuoden 2004 julkaisusta. Mikäli omistat jo teoksen, ei päivittämiseen ole liiemmin syytä.

Kuvasuhde: 
1.66:1
Alkuperäiskieli: 
Levymäärä: 
0
Aluekoodi: 
Lisätietoa: 
Review is made by a promotional piece sent by the maker, Brooke Burgess. FilmiFIN thanks for the cooperation.
Ääni: 
Dolby Digital 5.1, Dolby Digital 2.0
Arvosana DVD:lle: 
Arvosana kuvasta: 
Arvosana äänestä: 
Arvosana bonusmateriaaleista: 
Kuvagalleria: 


Copyright © FilmiFIN 2004 - 2016