Alkuperäinen nimi: 
Captain America: Civil War
Valmistusvuosi: 
2016
Valmistusmaa: 
Musiikki: 
Tuottaja: 
Ikäsuositus: 
11
Kesto: 
146
Captain America: Civil War
Jussi U. Pellonpää, Ke, 27/04/2016 - 00:00

Elokuva
Vuosi keinoäly Ultronin kanssa käydyn tuhoisan taistelun jälkeen Avengersien rivit alkavat hajota. Traagiseksi joukkotuhoksi menneen Afrikka-operaation jälkimainingeissa maailman johtajat nostavat esille uuden lain, joka määräisi milloin ja miten ryhmittymällä on oikeus toimia ihmiskuntaa puolustaessaan, mutta ehdotus ei saa vastakaikua kaikilta supersankareilta. Sokovian sopimusta ajaa ulkoministeri Thaddeus E. Ross (William Hurt), jonka ehdotus saa ymmärrystä Iron Manina tunnetulta Tony Starkilta (Robert Downey Jr.), mutta vanhaa ystäväänsä Bucky Barnesia (Sebastian Stan) suojeleva Captain America (Chris Evans) ei usko oikeuden silloin voittavan. Samaan aikaan kun kostonhimoinen Helmut Zemo (Daniel Brühl) hämmentää tilannetta entisestään, Avengersien välit tulehtuvat täyden sisällissodan asteelle, jonka tiimellyksessä ei uhreiltakaan vältytä.

Joe ja Anthony Russon edellinen Marvel-työ, Captain America: The Winter Soldier (2014) sai siinä määrin hyvän vastaanoton ja teki sen verran kovan tuoton lippuluukuilla, että veljekset kutsuttiin takaisin ohjaamaan Kapun seuraavakin koitos, Captain America: Civil War. Civil War pelittää vähintään yhtä hyvin, mutta se mikä erottaa sen edeltäjistään, on tuntojen tummuus ja sävyjen synkkyys, vaikka kiivaalla tahdilla ympäri maailmaa kulkeva tykitys huippuluokan tehosteita myöten selvä Marvel-elokuva onkin.

Christopher Markusin ja Stephen McFeelyn kirjoittamassa superseikkailussa on pohjimmiltaan kyse perheestä ja luottamuksesta sekä menneisyyden painolasteista, joista on osattava päästää irti. Vaikka pääpaino onkin vakavammalla pohdiskelulla ja kineettisellä toiminnalla, myös huumoria on megakeittoon uutettu mukaan, mutta tuhdin taiston tiimellyksessä laskettu läppä ja yksriviset eivät kuitenkaan täysin jäsenny mukaan muuten traagisiakin sävyjä saavassa rymistelyssä.

Marvelin Kinemaattinen Universumi laajenee jälleen, sillä vaikka Avengerseista poissa kuvista ovat Thor ja Hulk, mukaan tuodaan muualta tuttuja kasvoja kuten Spider-Man (Tom Holland) ja Ant-Man (Paul Rudd), jotka ovat tähän asti touhunneet vain omissa elokuvissaan sekä uutena Chadwick Bosemanin esittämä Black Panther, joka saa oman leffansa 2018.

Vaikka kaikki supersankarit saavatkin tasaisesti oman aikansa valkokankaalla, Civil War on ehdottomasti Chris Evansin Kapteenin ja Robert Downey Jr:n Iron Manin elokuva. Kaikki langat kiertyvät lopulta kaksikon ympärille, josta löytyy rihmoja kauemmaksikin menneisyyteen. Daniel Brühlin osuus tarinaan on merkittävä, vaikka rooli jääkin varsin pieneksi. Pääkaksikon lisäksi eniten fokukseen nousevat Sebastian Stanin Bucky, Scarlett Johanssonin Black Widow, Anthony Mackien Falcon, Jeremy Rennerin Hawkeye, Paul Bettanyn Vision sekä Elisabeth Olseinin Scarlet Witch. Sivummalla nähdään vielä Marisa Tomei, Martin Freeman, John Slattery ja Alfre Woodard.

Yhteenveto
Marvel-leffaan menevä odottaa saavansa lipulleen vastinetta, eikä Captain America: Civil Warin piletin hankkinut petykään. Rahaa on tuotannossa palanut parikin ladollista, mutta jälki näkyykin sitten valkokankaalla entistäkin komeampana.

Anamorfinen: 
Anamorfinen
Levymäärä: 
0
Arvosana DVD:lle: 
Arvosana kuvasta: 
Arvosana äänestä: 
Arvosana bonusmateriaaleista: 
Pakkotekstitys: 
On
Kuvagalleria: 


Copyright © FilmiFIN 2004 - 2016