Elokuva
Saksalaissyntyinen Roland Emmerich tunnetaan parhaiten viimeisimmistä megabudjetin elokuvistaan, kuten Independence Day (1996), Godzilla (1998) sekä The Patriot (2000). Kaikkia edellämainittuja yhdistää massiivisten tuotantokustannusten lisäksi suuri historiallinen tai fiktiivinen uhkakuva, jota suodatetaan voimakkaan visuaalisesti ja painokkain amerikkalaissävytyksin popcorn-yleisön kulutusviihteeksi. Germaaniohjaajan tuotokset on suuren yleisön keskuudessa otettu varsin kaksijakoisesti vastaan, mutta miehen täydellistä antaumusta tekniselle lähestymistavalle leffaprojekteissa ei voi kiistää.
Emmerich sai kimmokkeen uuden efektirymistelyn luomiseen valkokankaalle Art Bellin ja Whitley Strieberin kirjoittamasta novellista The Coming Global Superstorm neljä vuotta sitten. Profeetanomaisesta luonnonkatastrofiaiheesta tehtiin nopeasti elokuvasopimus 20th Century Foxin kanssa ja samalla 125 miljoonan dollarin budjettihirmu päästettiin vapaaksi Emmerichin visioille. Huolimatta kiinnostavista tiedepohjaisista lähtökohdistaan, jättimäisestä budjetistaan sekä komeista efekteistään, The Day After Tomorrow jättää itsestään harmittavan ohuen hiilijäljen katastrofielokuvien oppimateriaalina.
"If we do not act soon, it is our children and our grandchildren, who have to pay the price"
Teollisuussaasteet ja luonnonresurssien ylikuormitus lämmittävät yhä enenevässä määrin yhteistä ilmakehää, sulattaen hitaasti napajäätiköitä ja aiheuttaen ilmastonmuutoksina äkillistä merivirtojen kohoamista, jäähtymistä ja jopa lyhyellä aikavälillä koko ekosysteemin järkkymistä. Samaan hälyttävään tulokseen on päätynyt vuosikausia ilmastoa tutkinut tiedemies Jack Hall (Dennis Quaid), joka joutui pienen kaksijäsenisen tutkimusryhmänsä kanssa todistamaan jättiläismäisen jäälohkareen irtautumista keskellä antarktista aluetta. YK:n konferenssissa Hall saa kuitenkin hätäraportilleen tyrmäävän vastaanoton ja ennaltaehkäisevät toimet jäävät tekemättä.
Tutkimuskeskukset ja miehitetyt avaruusasemat havaitsevat pian uusia muutoksia maapallon ilmakehässä. Veden lämpötila laskee rajusti 13 asteella Grönlanninedustalla ja New Yorkissa havaitaan massiivinen lintujen joukkomuutto, jonka huomaa myös kiireisen Jackin poika Sam (Jake Gyllenhaal) matkallaan paikallisen opiskelijayliopiston tietokilpailuun yhdessä Lauran (Emmy Rossum) ja Jasonin (Dash Mihok) kanssa. Jackin käsiinsä saama sääennuste kertoo ilmastonmuutoksen kehittyvän ennätysnopeasti sysäten pian koko pohjoisen pallonpuoliskon valtaisten luonnonmullistusten jälkeen takaisin jääkaudelle. Samin ollessa vaaravyöhykkeen silmässä, tekee Jack ratkaisunsa ja lähtee poikansa vaaralliselle pelastusretkelle kohti luontoäidin hirmuisella voimalla pieksemää New Yorkia.
"When the storm is over, there will be a new ice age"
The Day After Tomorrowin osittain aitoihin ilmastonmuutosskenaarioihin nojaava katastrofivyörytys jakautuu lajityyppiä mukaillen kolmeen näytösosaan. Elokuvan alkupuolella luodaan uhkakuvaa tulevasta, väläytellään poikkeavien sääilmiöiden vaikutuksia maapalloon, ja nostetaan asteittain pahaenteistä jännitettä. Tämän jälkeen leffan puolivälissä valtaisat luonnonmullistukset ottavat ansaitun eturivipaikkansa, josta siirrytään henkiinjääneiden mukana lopullisiin selviytymiskekkereihin. Tapahtumat keskittyvät muutamia kohtauksia lukuun ottamatta Yhdysvaltoihin tiivistyen seuraamaan pientä joukkoa New Yorkin kansalaisia. Painotusta on haettu henkilöhahmojen välisiin suhteisiin, ja Jackin mahdottomalta tuntuva pelastusmatka poikansa luokse nousee draamajalustalla näistä korkeimmalle. Ihmiskunnan kouriintuntuva eloonjäämiskamppailu jää kuitenkin yksittäisten toimintakohtausten ja vaisujen sisätilakeskustelujen tasolle, eikä hahmojen lihallista vuorovaikutusta täydellisen hävityksen silmässä päästä koskaan kunnolla todistamaan.
Elokuvan fotorealistinen lähestymistapa luonnonmullistusten esiintuonnissa on pääosin vakuuttavaa katsottavaa. Massiivisemmat erikoisefektikohtaukset ovat kuitenkin harmillisen lyhytkestoisia ja määrältään rajallisia elokuvan kokonaispituuteen sekä popcorn-yleisön tuhonälkään nähden. Aiemmat teemakatastrofielokuvat, kuten Twister (1996) sekä Deep Impact (1998) vähentävät osaltaan nähtävien tornado- ja hyökyaaltokohtausten tehoa, vaikka toteutuksen osalta ollaankin otettu visuaalinen askel eteenpäin. Kuvaus on kautta linjan komeaa ja kohtauksesta toiseen siirrytään tyylikkäästi hyödyntäen pitkiä kamera-ajoja sekä silmäystävällisen laajaa kuvakulmaa.
Näyttelijäsuoritukset pysyttelevät kautta linjan turvallisella maitolinjalla. Perusvarma Dennis Quaid hoitaa roolihahmon pakollisen isä-sankaritontin rutiinilla, lahjakkaan Jake Gyllenhaalin luovien kohtauksesta toiseen neutraalilla läsnäolollaan. Sivuosista mainittakoon Alienin (Ridley Scott, 1979) Ashina muistettu Ian Holm veteraanitieteilijänä sekä lukuisista sivurooleistaan tuttu Jay O. Sanders Jackin kollegana. Mielenkiintoisena detaljina Yhdysvaltain varapresidentinä äksyilevä (Kenneth Welsh) muistuttaa ulkonäöltään ja eleiltään erehdyttävästi Bush-aikakauden kiisteltyä varapresidentti Dick Cheneytä.
"Mankind survived the last ice age. We're certainly capable of surviving this one. The only question is, will we be able to learn from our mistakes?"
Kuva
Elokuva on tallennettu DVD:lle anamorfisella 2,35:1 -kuvasuhteella, joka täyttää nykyelokuvan laatustandardit mallikkaasti. Kuva on puhdas ja suhteellisen terävä, eikä kontrastitasoissa tai väritasapainossa ole mainittavia balanssiongelmia.
Ääni
Ääniraitoina on valittavana joko Dolby Digital 5.1 tai DTS. Molemmat tarjoavat aktiivisen ja dynaamisen äänikentän, jossa tehostevyörytykselle annetaan niin suuntaavuusefektien, yksityiskohtien kuin bassomurinoidenkin osalta reilusti vastinetta. Varsinkin tornadokohtauksissa laitetaan kanavakohtaista äänentoistoa rullalle koko rahan edestä. Vastaavasti dialogi toistuu luonnollisen pehmeästi ja tarkasti, antaen koko äänikuvalle selkeää fokusta. Usein audiotoiston paremmuudesta kisaavien DD 5.1- ja DTS-ääniraitojen erot ovat tässä julkaisussa olemattomat. Molemmissa raidoissa dynamiikka ja erottelukyky ovat hyvin tasavahvasti edustettuna.
Lisämateriaali
Levy 1:
Kommenttiraita 1: Roland Emmerich ja Mark Gordon
Itse ohjaaja/käsikirjoittaja Emmerichin ja tuottaja Mark Gordonin elokuvanpituinen kommenttiraita on varsin mielenkiintoinen sekoitus kaksikon tunnelmia elokuvanteosta. Kuuntelijalle tarjotaan laajalti tietoa aina teknisistä yksityiskohdista erilaisiin analyyseihin eri kohtausten toimivuuksista ja kuvausongelmista. Gordon on lisäksi varsinainen huumorimies ja kuittailee bongaamistaan elokuvakliseistä ja muista tapahtumista Emmerichille, joka yhtyy usein naurukimaraan. Voinee sanoa, ettei parivaljakko ota elokuvaansa ainakaan liian vakavasti, vaikka leffan tekovaiheet ovatkin tuottaneet melkoista päänvaivaa molemmille.
Huom: DVD-levyn takakanteen on virheellisesti lisätty myös Barry Chusid.
Kommenttiraita 2: Jeffrey Nachmanoff, Ueli Steiger, David Brenner ja Barry Chusid
Toisen käsikirjoittajan, kuvausvastaavan, editoijan sekä tuotantosuunnittelijan kommenttiraita on astetta yksityiskohtaisempi ja teknisempi, tarjoillen paljon infoa ison tehoste-elokuvan tuotantoprosessista ja sen eri vaiheista. Neutraali ja asiapitoinen kommenttiraita, josta saa paljon detaljitietoa irti.
Alien vs Predator - Inside Look
20th Century Foxin lisäämä lyhyt dokumentti molempien klassikkohirviöiden tekovaiheista.
Levy 2:
10 poistettua kohtausta (23min)
Ohjaajan ja tuottajan vaihtoehtoisella kommenttiraidalla varustetut 10 poistettua kohtausta käsittää dialogivaihtoja sekä yhden tehostekuvauksen.
Inside The Day After Tomorrow (2min-60min)
Kattava katsaus elokuvan lukuisiin esituotanto- , tuotanto- ja jälkituotanto-vaiheisiin aina esituotantovaiheen ensipalavereista tuotantovaiheen kuvaukseen ja jälkituotantovaiheen tehoste- ja äänimiksauksiin. Olisi toivonut kokonaista dokumenttia ilman pienten osasten erikseen valitsemista valikosta, mutta koosteet ovat onneksi selkeästi jaoteltu. Sisällöltään erittäin havainnollinen ja käytännönläheinen dokkarikooste elokuvanteon eri vaiheista. Sisältää myös kuvagalleriat.
The Science of Tomorrow (65min)
Yksi pysäyttävimpiä dokumentteja, mitä henkilökohtaisesti vastaan on tullut.
The Science of Tomorrow kertoo lukuisten yhdysvaltalaistutkijoiden ja tiedemiesten raakaa analyysiä ihmiskunnan vaikutuksesta ilmastomme lämpenemiseen. Syväluotaavat haastattelut läpileikkaavat syitä ja seurauksia, missä mennään nyt ja lähitulevaisuudessa ilmastonlämpenemisen kanssa, jos mitään ei tehdä. Dokumentti hakee viiltävän perustellusti vastuuta niin maiden hallitusten päättäjiltä kuin massiivisten teollisuusyritystenkin suunnalta. Haastateltuja tiedemiehiä sekä dokumentin tekoa yritettiin kieltää Yhdysvaltain ilmastolaitoksen NOAA:n (National Oceanic and Atmospheric Administration) toimesta, mikä tekee tästä dokumentista erityisen merkittävän.
Global Watch
Pieni tietolähde eri luonnonmullistuksista (tulvista myrskyihin jne) liikkuvan kuvan kera.
City Freeze
Pikkunäppärä graafinen ennustustaulu muutamista pohjoisen pallonpuoliskon kaupungeista ennen ja jälkeen mahdollisen supermyrskyn/jääkauden.
Yhteenveto
The Day After Tomorrow on jättimäisiin visuaalisiin mittasuhteisiin rakennettu efektiteatteri, joka aloittaa koko ihmiskuntaa koskettavalla todellisella luonnonuhalla päätyen tyypillisen jenkkisiirappiseen lopputulokseen. Tapahtumien uskottavuus päivävauhdilla etenevästä katastrofiketjusta jää yhtä vajaaksi kuin henkilöhahmojen sielukkuus armottomien sääolojen keskellä. Emmerich taitaa kuitenkin visuaalisesti eeppisten toimintaelokuvien toteutuksen suvereenilla ammattitaidolla, joten mikäli se riittää, The Day After Tomorrow tarjoaa Hollywood-jöötiä koko rahalla. DVD on tekniseltä laadultaan korkeatasoinen ja lisämateriaaliltaan kattava. Erityismaininta silmät avaavasta tieteellisestä dokumentista The Science of Tomorrow.
- Kirjaudu sisään lähettääksesi kommentteja