Alkuperäinen nimi: 
The Rules of Attraction
Lajityyppi: 
Julkaisija: 
Valmistusvuosi: 
2002
Valmistusmaa: 
Ohjaaja: 
Käsikirjoittaja: 
Musiikki: 
Ikäsuositus: 
18
Kesto: 
107
Fuck the Rules
Saul Ahola, Pe, 20/01/2006 - 00:00

Elokuva
Toiset vain tuntuvat sopivan yhteen, kuten esimerkiksi elokuvaohjaaja Roger Avary ja kohukirjailija Bret Eeaston Ellis. Quentin Tarantinon kanssa Pulp Fiction (1994) -elokuvasta parhaan alkuperäiskäsikirjoituksen Oscarin napannut Avary on löytänyt lopulta tyylinsä kokeilevan Killing Zoe (1994) -debyytin jälkeen. Bret Easton Ellis taas tunnetaan muun muassa suurta kohua herättäneestä American Psycho -kirjasta, josta Mary Harron teki varsin tasokkaan filmatisoinnin vuonna 2000. Kun pitkätukkaboheemi löi päänsä yhteen Kalifornian vaarallisimman kirjailijan kanssa, syntyi kiehtova ja kipeän kepeä The Rules of Attraction (2002). Suomen markkinoille ei vieraita sanoja kannata lykätä, joten meille se myytiin ytimekkäällä Fuck the Rules -nimellä, ja kauppa kävi.

The Rules of Attraction on yksi viime vuosien onnistuneimmista nuorisoelokuvista. Elokuva kertoo koko joukon erinäisiä tarinoita modernin huolettomasta opiskelijaelämästä, nuoruudesta, sen viattomuudesta ja yhtä kaikki turmeltuneisuudesta. Seksi, huumeet ja väkivalta ovat vain alkusoittoa rappeutuneen mielen fanfaarille. Elokuvan nuoret elävät nautintojen ja himojen yltäkylläisyydessä, jossa kaikki on yhdentekevää. Kukaan ei tunne toisiaan, on vain joukko nimiä, joukko säälittäviä kohtaloita, joita kukaan ei tule koskaan muistamaan. Kaikki on ennaltamäärättyä, onnella ei ole mitään arpaa. Tällaisessa maailmassa elävät The Rules of Attraction -elokuvan nuoret, sekä suurin osa Yhdysvaltojen median ja viihteen kasvattamasta X-sukupolvesta.

Avaryn The Rules of Attraction on kiehtova sekoitus likipitäen kaikkea, mitä aiheesta pystyy puristamaan. Yleinen ja sinänsä terve kehitykseen kuuluva itsensä kanssa kamppailu on liitetty 2000-luvun pelottavaan amerikkalaiseen mentaliteettiin, jossa häviäjä ei ihan oikeasti ole mitään. Identiteettikriisi, tuhansissa mitattavat huumevelat ja sukupuolitaudit eivät toki auta elokuvan nuoria. Vaikka The Rules of Attraction onkin ennen kaikkea rehellinen tutkimusmatka nuorten epävarmaan elämään, aikaan, johon kaikki pystyvät samaistumaan, sivuutetaan siinä myös todellisia ongelmia. Ongelmia, jotka ovat yöllisiä siemensyöksyjä ja stressaavia koeviikkoja syvemmällä.

Elokuva onnistuu olemaan rehellinen itselleen ja Avary on kääntänyt kliseetkin edukseen. Harry Nilssonin Without You -kappaleen tahdissa suoritettava itsemurha ei ole koskaan näyttänyt paremmalta, tai kaikunut vakuuttavammin kenenkään kylpyhuoneessa. Tästä päästäänkin elokuvan inhorealismiin, joka saattaa hyvinkin puistattaa joitakin katsojia. 18-vuoden ikäraja ei ole yhtään liioiteltu, varsinkin kuin tähtäimessä ovat länsimaiden demonisoiduimmat paheet, huumeet ja seksi.

Roger Avaryn yllättävänkin tehokkaan visuaalisen otteen lisäksi valopilkuiksi nousevat tietenkin Bret Easton Ellisin luomat, hurmaavan mielenvikaiset henkilöhahmot. Miehen tuotantoon tutustuneita hemmotellaan myös pienillä Ellisin kehittämän maailman sisäisillä vitseillä, sillä mies pyörittää teoksissaan hyvin paljon samoja hahmoja. Yksi The Rules of Attractionin päähenkilöistä onkin American Psychosta tutun Patrick Batemanin veli, Sean Bateman - sosiopaatteja yhtä kaikki. Myös Avaryn uraan tutustuneet saavat omat takahuonekaskunsa.

Elokuvan rooleissa loistavat pääasiassa nuoret tähdet. Muutamat ovat tuttuja ihokarvat pystyyn nostavista iltapäiväsarjoista tai muuten vain flopanneista kesäleffoista. Kaikki tekevät kuitenkin loistavaa työtä rosoisissa rooleissaan. Kukapa olisi heti uskonut näkevänsä Jessica Bielin imuroimassa nokka punaisena kokaviivoja, tai James Van Der Beekin mukiloimassa edellä mainittua huonosti sujuneen sienitripin jälkeen. Muissa keskeisissä rooleissa nähdään muun muassa hurmaavat neidot Shannyn Sossamon ja Kate Bosworth, sekä jamaikalaisen avustajansa kanssa kampuksella kokaiinikauppaa käyvä Clifton Collins Jr., unohtamatta Ian Somerhalderin ja Russell Samsin näyttelemää epämääräistä kaappihomoparia. Elokuvan ainoita vanhempia hahmoja näyttelevät Eric Stoltz, Swoosie Kurtz sekä valovoimaisimman ja samalla yllättävimmän sivuroolisuorituksen tekevä, aina yhtä ihastuttava Faye Dunaway. Jos elokuva esittää nuorten maailman puistattavana, kovin imartelevaa kuvaa ei edellä mainittu kolmikko pysty antamaan vanhempienkaan elämästä.

The Rules of Attraction on vaikuttava kuvaus nykynuorten rappiollisesta elämästä. Samalla elokuva on myös äärimmäisen viihdyttävä, nokkelan hauska ja visuaalisesti virkistävä. Miinukseksi voisi laskea hieman rönsyilevän kokonaisuuden, joka on useiden eri tarinoiden varjopuoli. Kaiken kaikkiaan Avaryn ja Ellisin maailmat kohtaavat jokseenkin saumattomasti, ja herrojen seuraava yhteistyöprojekti onkin Ellisin Glamorama-romaanin filmatisointi. Pääosassa nähdään The Rules of Attraction -elokuvassakin pyörinyt Kip Pardue happoihin menevän Victor Wardin roolissa.

Tekniikka

Elokuvan kuva (1.85:1 anamorfinen) on kaikin puolin varsin tasokas. Visuaalisesti hyvin piristävä elokuva näyttää suurimmaksi osaksi todella hyvältä. Ainoastaan laajoissa pinnoissa on havaittavissa pientä rakeisuutta, ei kuitenkaan häiritseväksi asti. Kaiken kaikkiaan kuvaa on miellyttävä katsoa, eikä ongelmia juuri esiinny.

Dolby Digital 5.1 -ääniraita toistaa elokuvan villit miksaukset moitteetta, käyttäen harkitusti hyväkseen monikanavaraidan suomia mahdollisuuksia. Dialogi toistuu kaikin puolin erittäin selkeästi, eikä muitakaan ongelmia esiinny. Lisämaininta vielä elokuvan omasta onnistuneesta äänimaailmasta, joka olisi voinut saada julkaisulla vieläkin rohkeamman käsittelyn.

Elokuva sisältää myös oivan soundtrackin. Perinteisten Felicity-hittien sijasta tarjoillaan oikeasti tasokasta musisointia muutaman klassikkokappaleen avustuksella. Kappalevalinnoissa on myös aistittavissa mitä nautittavinta ivallisuutta, ajautumatta silti korneihin ylilyönteihin.

Lisämateriaali

DVD sisältää huikeat kuusi eri kommenttiraitaa seuraavanlaisin miehityksin:

  • Sharon Seymour, Ron Jeremy, Ian Somerhalder & Russell Sams
  • Jeramiah Samuels, Andy Milburn, Thomas Ian Nicholas & Joel Michaely
  • Shannyn Sossamon, Theresa Wayman, Kip Pardue & Clifton Collins Jr.
  • Robert Brinkmann & Harry Ralston
  • Sharon Rutter & Eric Szmanda
  • Scott 'Carrot Top' Thompson

Porukkaa siis riittää. On tuotantopäälikköä, pornotähteä, editoijaa ja kasapäin näyttelijöitä. Jokaiselle jotakin. Ainoastaan tärkeimmät puuttuvat, ohjaaja Roger Avary ja kirjailija Bret Easton Ellis. Tarjolla olevat kommenttiraidat riittävät onneksi toviksi. Jokainen tuo soppaan jotain uutta, ja raitoja kahlaamalla saa melko kattavan kuvan koko projektista. Viimeisestä kommenttiraidasta vastaa punapäinen koomikko Scott Thompson, vaikkei hän ollutkaan mukana elokuvan teossa. Luvassa on koko elokuvan keston verran nasevia kommentteja hauskoista tapahtumista ja kuumista tytöistä. Perin omaperäistä.

Anatomy of a Scene (26:40) on pieni TV:tä varten kyhätty pätkä yhdestä elokuvan split screen -kohtauksesta. Koosteessa puhuvat likipitäen kaikki kohtauksen tekemisessä olleet tahot, näyttelijöistä miksaajiin. Materiaali muistuttaa katsojia jälleen siitä, kuinka vaikeaa elokuvan tekeminen käytännössä onkaan.

Sound Bites -osio sisältää kuusi muutaman minuutin pituista, ärsyttävästi pätkittyä haastattelua viideltä päänäyttelijältä ja ohjaajalta. Haastatteluissa näyttelijät puhuvat roolihahmoistaan ja omasta suhtautumisestaan projektiin. Lähinnä toisten ihmisten kehumista sisältävä kooste jää melko pintapuoliseksi katsaukseksi elokuvan näyttelijöihin ja roolihahmoihin.

Lisäksi levyltä löytyvät elokuvan traileri, TV-spot ja Sneak preview -osio, sekä käsikirjoitus DVD-ROM-ominaisuutena.

Yhteenveto

The Rules of Attraction on hyvää vaihtelua siloposkidraamojen ja hölmöjen high school -elokuvien keskellä. Roger Avary on ohjannut todentuntuisen ja rehellisen kuvauksen ylikierroksilla käyvästä opiskelijaelämästä 2000-luvun Amerikassa. Äärimmäisen viihdyttävällä ja hauskalla elokuvalla on myös synkempi puolensa, joka saatta jopa järkyttää osaa katsojista.

DVD on laadultaan varsin hyvää tasoa. Myös lisämateriaalia löytyy mukavasti, erityisesti kommenttiraitojen muodossa. Ranskassa on julkaistu elokuvasta myös kahden levyn erikoisjulkaisu, joka lienee tämänhetkisistä paketeista laadukkain.

Kuvasuhde: 
1.85:1
Anamorfinen: 
Anamorfinen
Alkuperäiskieli: 
Levymäärä: 
1
Aluekoodi: 
Ääni: 
Dolby Digital 5.1
Bonukset: 
- 6 kommenttiraitaa - Sound Bites - Anatomy of a Scene - TV-spot - Teatteritraileri - Sneak Preview - DVD ROM screenplay
Arvosana DVD:lle: 
Arvosana kuvasta: 
Arvosana äänestä: 
Arvosana bonusmateriaaleista: 
Kuvagalleria: 


Copyright © FilmiFIN 2004 - 2016